Emlékszem a kezdetek kezdetén volt alkalom mikor csak rántott húst sütöttem és az is előfordult, hogy tapasztalat hiányában a sült hús száraz és kemény lett. Azonban hamar ráéreztem a technikájára és manapság könnyedén sütök puha, omlós húsokat. Azt nem állítom, hogy a húsok szakértője vagyok, sőt a disznó különböző alkatrészeit a mai napig sem ismerem, a marháról már nem is beszélek. De azért próbálkozom, ilyen volt ez a bőrös császár is amit pár éve sütöttem először, és imádjuk, de csak hébe-hóba, mert kegyetlenül hizlaló! A másik lényeges pont, hogy nem kell mindig túlkomplikálni az ételeket, néha a kevesebb több, ebben az esetben is bőven elég volt ez a pár fűszer!
És ugye azt a csillogó vastag zsírréteget sem kapirgáljuk félre hanem megesszük, szépen, élvezettel. Nálam hidegen és friss ropogós kenyérrel a legnyerőbb.
És a tavaszról tett megérzésemről. Jó volt! Csodás napsütés volt ma is egész nap, sőt a védettebb teraszon még napozni is lehetett, persze nem bikiniben, de egy vastagabb pulóver bőven elég volt!
Hozzávalók
- bőrös császár szeletek, itt 8 szelet
- 1 nagy ek. házi ételízesítő
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kókuszzsír (vagy mangalica)
- A szeleteket lemossuk, majd papírtörlővel leitatjuk róla a vizet.
- Forró serpenyőben egy kicsi zsíron lesütjük mindkét oldalát, ezután sózzuk, borsozzuk.
- A házi ételízesítőt elkenem rajta, rányomom a fokhagymát és fedő alatt hagyom puhulni.
- Én vizet sem teszek már a húsok alá, mert ezek sajnos így is rengeteg levet engednek, de, ha valaki jó minőségű hússal dolgozik előfordulhat, hogy kell alája víz nehogy odaégjen.
- Mikor már puha, vegyük le a fedőt és süssük zsírjára, szép narancsos színűre.
Jó étvágyat!
Most pedig hallgassuk az eredetit... ;-) Ismerős valakinek? Jórészt magyarul hallottuk. :)
Akkor e-mailen elküldeném a címünket, és holnapra a fenti bőrös császárból kérek 2 adagot :)
VálaszTörlésHa jól látom céklasalátával tálaltad. Elképesztő ebéd! Gusztusos nagyon!
Mónika a rendelést felvettem! :D Köszi! :)
TörlésEz tényleg nagyon guszta lett ;-), a húsos részét megkóstolnám, pedig én nem eszem négylábúakat.
VálaszTörlésAkkor megnyugodtam, ha még Te sem mindig ismered fel a húst, rólam már ne is beszéljünk :-)...azért a szárnyasokkal már egész jól állok, leszámítva a múltkori esetet, mikor megkérdeztem, hogy tényleg létezik kacsa szárnytő? (olyan gusztán volt megsütve az egyik blogban,hogy utána jártam mi is az)
A szárnytővel engem is megfogtál! :DDD Nagy elismerés számomra, hogy megkóstolnád a szalonnám husiját! Köszönöm! :))
TörlésEz aztán a vacsora! Vagy inkább ebéd volt? Mindegy is, lényeg, hogy csodásan néz ki! Mi is szoktunk ilyet enni/készíteni. Bár a férjem a kövér részét levágja evés közben, azt nem eszi meg, Én igen!! Olyan kívánni valóak a képek, hogy Én ezt még most reggelire is megenném... :)
VálaszTörlés:DDD Ebéd!! :)) Ilyet vacsira sosem eszünk, még ebédre is ritkán. Jót nevettem, irigylem azokat akik még este is ilyeneket ehetnek!
TörlésKöszi a dicséretet! :)
Ezzzz baromi jól néz ki, hogy cifrábbat ne mondjak :D Ez az a sült amit csak s kizárólag hidegen tudok megenni, de úgy nagyon szeretem!!
VálaszTörlésHú de hiányzik a sütőm.... bele gondolok ilyen finomságokat nem tudok megcsinálni :'(
de ami késik az nem múlik csak később jön el.
Tündi de sajnálom, azt hittem már rendben van a sütőd!
TörlésÖrülök, hogy tetszik én is hidegen a kenyérrel szeretem a legjobban! Bár melegen is megeszem. :))
Még jó, hogy nem rég ettem, mert különben rádőlnék a képernyőre...nagyon guszta! A házi ételízesítő nagyon jó ötlet, kár, hogy nincs nekem kéznél...
VálaszTörlésKriszti köszi! Az ételízesítő annyira bevált, hogy újra fogok csinálni!! :))
TörlésNagyon gusztusos husi. Kérdésem lenne, hogy a házi ételízesítő mennyi ideig áll el, hiszen nincsen hőkezelve. Én is készítenék ilyet, de nem tudom nem penészedik-e meg egy idő után?
VálaszTörlésA só olyan szinten tartósítja, hogy egy évig is eláll, bár meg kell mondjam addig nem marad belőle, mert én majdnem mindenhez teszek!! :DD
TörlésIdén csináltam először Aledának a receptje alapján és idézem őt:
"Nagyi ilyen nagy adagban készítette, elég volt az egész családnak télire. Akkoriban nem volt annyi kicsi üvegkanna és magának 3 vagy akár 5 literes üvegkannába tette, egész télen a kamra kövén tartotta, onnan kanalazott minden ételbe."
Én jóval kisebb adaggal készítettem, de ez is elég nagy munka volt, és ha nem adogattam volna, a család nőtagjainak akkor nem fogyott volna el ilyen hamar. :)) Nagyon fogod szeretni!
Ütős! Engem megfogtál, de úgy látom nem vagyok egyedül. :)))
VálaszTörlésPetra köszönöm!!! :))
TörlésNagyon tetszik nekem is. Mi meg szoktuk bolondítani egy kis szegfűszeggel...:)
VálaszTörlésLilla köszi, nem is gondoltam, hogy a szegfűszeg ilyen formában is jó lehet!! :))
TörlésFantasztikus jól néz ki:-))
VálaszTörlésKöszi a mai megjegyzésedet:
"Ez a csiga mit meg nem ért már!! Gesztenye olyat adott nekünk, hogy ezt emlegeti mindenki, pedig nem is most volt, hogy felrakta! :))
Örülök, hogy Te mindenhol megemlíted, sokan nem gondolják úgy, hogy engem oda kellene írni.:-))
Gesztenye olyan jólesik amit írsz! Tény, hogy mióta felraktam ez a villám kakaós csiga bejegyzést, vezeti a nézettségi listát, és nagy öröm számomra, hogy hozzájárulhatok a népszerűsítéséhez! :)) Nagyon köszönöm még egyszer ezt a receptet, és biztosan sokan vették fel a kedvenceik közé! :)
TörlésBarbi!
TörlésÉn meg annak örülök, hogy tetszik neked:-)))
Nálunk is nagy sikere van:-))
Nohát, micsoda finomság! Én paprikás szalonnát szoktam belőle készíteni, eszemben sem jutott még sütni, mert olyan zsíros. De annyira jól néz ki... muszáj lesz elkészíteni:-)
VálaszTörlésPróbáld ki sütve, majd hűtsd le jól és kenyérrel paprikával, hagymával isteni! Én is szoktam köveszteni is, nem tudnék választani mert mindenhogyan imádjuk! :)) Köszi!
TörlésHú nagyon guszta :) Apum mániája a császár szalonna, ha tudná hogy ilyet is lehet belőle készíteni...
VálaszTörlésFérj mit nem adna ezért az ételért... :-)
VálaszTörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésNézz be hozzám kérlek egy díjat szeretnék átadni neked!
Köszönöm
Kata