2011. május 19., csütörtök

Tárkonyos raguleves krumpligombóccal

A kedvenc levesem, még a Hortobágyi nyaralásunk alkalmával ismertük meg, előtte sosem ettünk ilyen pikáns levest!!! A krumpligombóc Citromhab leveséből való. Nagyon be voltam sózva - mikor megláttam nála -, hogy végre elkészítsem. Olyan finom mint amilyen szép és nálam kiütötte a csipetkét a nyeregből. Ezentúl más levesekbe is kipróbálom. Imádom!

Íme a recept:



Tárkonyos raguleves krumpligombóccal

Hozzávalók:
  • 500 g pulykamell
  • 3 szál sárgarépa
  • 200 g zöldborsó
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 csapott ek. liszt
  • 3 csipet tárkony
  • petrezselyem
  • szerecsendió
  • citrom facsart leve ízlés szerint
A krumpligombóchoz:
  • 1 nagyobb krumpli
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • szerecsendió
  • petrezselyemlevél





Elkészítés:
  1. A hagymát apróra, a húst kockákra vágjuk.
  2. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a petrezselymet aprítjuk, de lehet 3 csipetnyi szárított is.
  3. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a húst és a sárgarépát 1 ek. lisztet. Vízzel felöntjük, sózzuk és fűszerezzük, csak akkor tesszük bele a borsót, ha már félig puha a hús, nehogy teljesen szétmenjen.
  4. A gombóchoz megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd hozzákeverjük a tojást, a lisztet, sót, szerecsendiót és az apróra vágott petrezselyemet.
  5. Ha a leves kész, a hús megpuhult, vizes kézzel gombócokat formázunk és óvatosan a  forrásban lévő levesbe engedjük őket és ha feljönnek a leves tetejére elzárhatjuk a gázt.
  6. A tejszínt elkeverjük a merőkanálnyi levessel a hőkiegyenlítés miatt és a leveshez adjuk.
  7. Megkóstoljuk és ha kell utánaízesítjük.

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. A tárkony ízét nagyon szeretem,de ilyen gombócot még sosem ettem.Ki fogom próbálni.Nagyon guszta a levesed.

    VálaszTörlés
  2. Ó, ezt kár volt megnéznem..Most ha tehetném, lenyúlnám a képernyőről...Nagyon guszta!!!! És a tányérod is nagyon szép, és ahogy látom, jó öblös, fér bele rendesen!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagy kedvencem ez a gombóc, és más levesekkel is működik ám:-))

    VálaszTörlés
  4. Kedves Aleda, nem fogsz csalódni!!! Köszönöm!

    Kriszti, most én is nagyon megenném, mert ez a fotó már pár hete készült! A tányért ragus tányérnak hívják, de én ezt vettem a hagyományos leveses helyett. Ebből nem löttyen ki a leves, ha valaki meglöki az asztalt! :-D

    Kedves Citromhab, hálás köszönet a finom gombócért, és biztosan több levesbe is el fogom készíteni!!! :-)))

    Bianka, köszi!

    VálaszTörlés
  5. Ezer éve ettem ilyet, nagyon megkívántam...!:)

    VálaszTörlés
  6. Erika kedves, én is így voltam vele ezért pótoltam egy éves kihagyásom! Jól is esett, de nagyon! :D

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom a levesed, köszönöm a receptet, Mióta rátaláltam, többször készítettem, nagy kedvenc lett :) Ma is ezt főzöm :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...