2011. április 8., péntek

Szilvalekváros-diós kalács

Találtam egy süteményt Gesztenye oldalán ami felkeltette a figyelmemet, de mivel éppen lekváros édességre vágytam ezért a csokis töltelék helyett, szilvalekvárt használtam, a fahéjas cukor helyett pedig cukros diót. Nagyon jól sikerült, legközelebb kipróbálom az eredetit és még túrós variációt is!

Hozzávalók a tésztához:
  • 55 dkg  liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 6 dkg olvasztott, kihűlt vaj
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaníliás pudingpor
  • 3 dkg friss vagy
  • 2,5 dkg élesztő
  • sütésálló szilvalekvár a tölteléknek
  • 2 dl (kis pohár) darált dió összekeverve 3-4 ek. kr. cukorral,
    ezzel szórjuk a tetejét
  • olvasztott vaj a kenéshez


Elkészítés:
  1. A kenyérsütő gépbe vagy dagasztógépbe tesszük a lisztet és a közepébe egy mélyedésbe teszünk a cukorból egy keveset, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a langyos tejjel. 15 perc alatt felfut. A többi hozzávalóval megdagasztjuk a tésztát, majd hagyjuk 1 órát kelni.
  2. Ezután kézzel ellapítjuk és 4 csíkra vágjuk, majd a csíkokat 5 db-ba. Szilvalekvárral töltjük és gombóccá formáljuk.
  3. A gombócokat megkenjük olvasztott vajjal és sorba a sütőformába tesszük, majd megszórjuk mindegyik sor tetejét a cukros dióval.
  4. Kb. fél órát kelni hagyjuk és hideg sütőbe tesszük. 160 fokon sütjük kb. 40 percet. Félidőben le kell takarni, nehogy megégjen a teteje.
  5. Amikor kész hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd rácson hűtsük tovább.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...