Találtam egy süteményt Gesztenye oldalán ami felkeltette a figyelmemet, de mivel éppen lekváros édességre vágytam ezért a csokis töltelék helyett, szilvalekvárt használtam, a fahéjas cukor helyett pedig cukros diót. Nagyon jól sikerült, legközelebb kipróbálom az eredetit és még túrós variációt is!
Hozzávalók a tésztához:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 6 dkg olvasztott, kihűlt vaj
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaníliás pudingpor
- 3 dkg friss vagy
- 2,5 dkg élesztő
- sütésálló szilvalekvár a tölteléknek
- 2 dl (kis pohár) darált dió összekeverve 3-4 ek. kr. cukorral,
ezzel szórjuk a tetejét - olvasztott vaj a kenéshez
Elkészítés:
- A kenyérsütő gépbe vagy dagasztógépbe tesszük a lisztet és a közepébe egy mélyedésbe teszünk a cukorból egy keveset, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a langyos tejjel. 15 perc alatt felfut. A többi hozzávalóval megdagasztjuk a tésztát, majd hagyjuk 1 órát kelni.
- Ezután kézzel ellapítjuk és 4 csíkra vágjuk, majd a csíkokat 5 db-ba. Szilvalekvárral töltjük és gombóccá formáljuk.
- A gombócokat megkenjük olvasztott vajjal és sorba a sütőformába tesszük, majd megszórjuk mindegyik sor tetejét a cukros dióval.
- Kb. fél órát kelni hagyjuk és hideg sütőbe tesszük. 160 fokon sütjük kb. 40 percet. Félidőben le kell takarni, nehogy megégjen a teteje.
- Amikor kész hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd rácson hűtsük tovább.
Jó étvágyat!
Hű hasonlót én is készítettem és valóban mennyországi :) Nagyon szép lett
VálaszTörlésKöszönöm Bianka! ☺
VálaszTörlés