2011. március 18., péntek

Almás habos

Ez egy könnyű nyárcsalogató sütemény, Zsuzsi oldaláról, egy icipicit másképp. Nála „Svéd almatorta„ néven látott napvilágot. Egyszerű és finom sütemény.



Almás habos

Hozzávalók:
  • 3 nagy alma
  • egy citrom
  • egy szűk ek. kr. cukor
  • 12 dkg porcukor
  • 15 dkg liszt
  • 2 nagy tojás
  • 7 dkg vaj
  • késhegynyi sütőpor
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 3 púpos ek. baracklekvár
 
Elkészítése:
  1. A vajat a tojássárgákkal, liszttel, sütőporral, 5 dkg porcukorral és egy csipet sóval tésztává gyúrjuk.
  2. Kibélünk vele egy kisebb tepsit vagy jénai tálat, úgy, hogy kis pereme legyen, villával megszurkáljuk és 180 fokos előmelegített sütőben elősütjük kb. 6-8 perc alatt.
  3. Amíg a tészta sül, az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Cukros-citromos vízben megfőzzzük az almát, de nyersen is a süteményre kanalazható a kristálycukorral és citrommal összekeverve.
  4. A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni és mikor már kifehéredett, hozzátesszük a maradék porcukrot és ezzel kemény habot verünk belőle. A végén beletesszük a citom másik felének a levét.
  5. A félig sült tésztát megkenjük baracklekvárral, megszórjuk zsemlemorzsával,  a tetejére halmozzuk az almaszeleteket, és rásimítjuk a fehérjehabot. 
  6. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 150 fokra, és addig sütjük a süteményt, amíg a hab rózsaszínű lesz, ez kb. 20 perc. Langyosan vagy kihűtve is fogyasztható.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...