Ez egy könnyű nyárcsalogató sütemény, Zsuzsi oldaláról, egy icipicit másképp. Nála „Svéd almatorta„ néven látott napvilágot. Egyszerű és finom sütemény.
Almás habos
Hozzávalók:
- 3 nagy alma
- egy citrom
- egy szűk ek. kr. cukor
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 2 nagy tojás
- 7 dkg vaj
- késhegynyi sütőpor
- 1-2 ek. zsemlemorzsa
- 3 púpos ek. baracklekvár
Elkészítése:
- A vajat a tojássárgákkal, liszttel, sütőporral, 5 dkg porcukorral és egy csipet sóval tésztává gyúrjuk.
- Kibélünk vele egy kisebb tepsit vagy jénai tálat, úgy, hogy kis pereme legyen, villával megszurkáljuk és 180 fokos előmelegített sütőben elősütjük kb. 6-8 perc alatt.
- Amíg a tészta sül, az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Cukros-citromos vízben megfőzzzük az almát, de nyersen is a süteményre kanalazható a kristálycukorral és citrommal összekeverve.
- A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni és mikor már kifehéredett, hozzátesszük a maradék porcukrot és ezzel kemény habot verünk belőle. A végén beletesszük a citom másik felének a levét.
- A félig sült tésztát megkenjük baracklekvárral, megszórjuk zsemlemorzsával, a tetejére halmozzuk az almaszeleteket, és rásimítjuk a fehérjehabot.
- A sütő hőmérsékletét visszavesszük 150 fokra, és addig sütjük a süteményt, amíg a hab rózsaszínű lesz, ez kb. 20 perc. Langyosan vagy kihűtve is fogyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése