2018. augusztus 22., szerda

Túrós, áfonyás korongok

Tudom nagy melegek vannak és senki nem vágyik arra, hogy felfűtse a lakást. De! Ennek a kelt tésztának pont az a lényege, hogy este összegyúrva a hűtőben pihenget, majd másnap tetszés szerint felhasználható. Tehát kora reggel, mikor még kellemes a levegő, már süthetjük is! :)
Készülhet belőle kakaós csiga vagy kalács, lekváros bukta, diós, mákos ez-az. Nálam most a legújabb ez a túrós, áfonyás csoda. 




Hozzávalók a csodatésztához:

  • 250 g tejföl amit annyi tejjel öntöttem fel, hogy fél liter legyen
  • 4 tojás
  • 200 g olvasztott vaj (vagy kókuszzsír)
  • 2 kávéskanál só
  • 10-15 evőkanál cukor, tölteléktől függően
  • 5 dk friss élesztő vagy 1 evőkanál száraz élesztő
  • kb. 1 kg liszt és még plusz 3-4 evőkanál a nyújtáshoz, átgyúráshoz

Túrós töltelék:
  • 500 g túró
  • 3 tojásfehérje
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5-6 ek. porcukor
  • + friss vagy fagyasztott áfonya 


 
Elkészítés:
  1. A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölös tejet és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő.
  2. A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
  3. Bedagasztjuk a tésztát majd liszttel meghintve, és letakarva hűtőbe tesszük éjszakára. (Már 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.)
  4. Másnap reggel a hűtőből kivéve, lisztezett felületen gyúrjuk át, vegyük 4 felé, igazítsuk cipó formára és letakarva hagyjuk pihenni kb. 20 percet.
  5. Addig a túrós töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral, majd a túróhoz keverjük a vaníliás cukorral együtt.
  6. Ezután nyújtsuk ki a cipókat és szaggassunk a legnagyobb pogácsaszaggatóval korongokat, helyezzük a tepsire, kanalazzunk rá a túróból és szórjuk meg áfonyával.
  7. 10 percig pihentessük, majd a széleit kenjük meg tojássárgával és toljuk az előmelegített sütőbe légkeverésre 180 fokra. Aranybarnára sütjük, vigyázzunk nehogy megégjen a tészták alja!
  8. Nálam csak pár korong készült, a többit kalács formában sütöttem. Szóval csak a fantáziátok szab határt.



Egy héttel korábban pedig kakaós csigákat sütöttem ugyanebből a tésztából. Szerintem tisztán látszik a telefonos fotókon is, hogy mennyire jó állagú tésztáról van szó! Finom krémes a tejföltől és a vajtól, de ugyanakkor ropogós is!





Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...