Egy újabb tortával jövök, van pár már a blogon ITT. Ezt a tortát viszont a gyerekek és felnőttek nagy kedvence a Kinder Maxi King ostyaszelet ihlette. Nem nagy torta, de annál kiadósabb, garantáltan elég egy kicsi szelet és így legalább nem esünk túlzásba. A recept lehet bonyolultnak tűnik, de higgyétek el, csak nagyon részletes próbáltam lenni. Nem olyan nagy munka elkészíteni, de annál nagyobb öröm mikor ebéd után egy kávé mellé elfogyasztjuk!
Hozzávalók a tortalaphoz (kb. 18 cm-es csatos tortaforma):
- 2 tojás (szoba hőmérsékletű)
- 100 g cukor + 40 g a habba
- 175 g liszt
- 75 ml olaj
- 75 ml tej
- 1/2 cs. sütőpor
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sorban kimérünk mindent.
- Az egyik edénybe a lisztet a sütőporral.
- A másik edénybe a cukrot, tejet, olajat, tojássárgát.
- A harmadik edénybe a tojásfehérjét, csipet sóval, pár csepp citromlével.
- A negyedik edénybe a habba szánt cukor.
- A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukort, és kemény habbá verjük.
- Utána elkeverjük a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos lisztet és óvatosan elkeverjük a mixerrel (ne legyen bekapcsolva), majd magas fokozaton kb. 2 percig szép simára, kivilágosodásig verjük.
- A felvert tojáshabból 2-4 evőkanálnyit keverünk a masszához egy kézi habverővel, ezzel lazítjuk a sárga masszát, majd beletesszük az összes habot és simára keverjük kézi habverővel.
- Ezután tortaformába (18 cm-es) tesszük, aminek az alját papírral béleljük. A forma oldalára húzogassuk fel kicsit a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a felülete.
- 170 fokon légkeverésen sütjük, kb. 30 percig, míg szép színt nem kap, a biztonság kedvéjért végezzünk tűpróbát. Hagyjuk kihűlni!
- 250 ml tejszín
- 250 g mascarpone
- 4-5 púpozott evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 tasak (Dr.Oetker) habfixáló
- A tejszínt robotgéppel elkezdjük felverni, majd még a keményedés előtt hozzáadagoljuk a porcukrot, végül a habfixálót, és kemény habot verünk.
- A mascarponet és a vaníliakivonatot is hozzádolgozzuk a robotgéppel.
- Tegyük hűtőbe.
- 1 evőkanál víz
- 3 evőkanál kr. cukor
- 30 g vaj
- 2 evőkanál tejszín
- A vizet a cukorral feltesszük a tűzre forrni. Nem nagyon kell kevergetni csak mikor barnulni kezd.
- Mikor szép karamellszínű lesz, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. Ne ijedjünk meg mikor sisteregve forrni kezd. Szépen kevergetjük míg krémes karamell szószt kapunk (1-2 perc). Félretesszük hűlni.
- 2 db Kinder Maxi King szelet
- két marék sótlan mogyoró (késes aprítóban durvára vágva)
- 50 g Boci étcsokoládé
- 50 g Boci tejcsokoládé
- fél evőkanál olaj
- A tortalapot középen két részre vágjuk.
- A kapcsos tortaforma palástját egy szép tányérra tesszük, amin tálalni szeretnénk majd a tortát. Belehelyezzük a tortalap levágott felső részét, a tetejével lefelé.
- Erre kenjük a krém felét, rácsorgatjuk a karamellszószt és hűtőbe tesszük, nehogy lefolyjon a karamell. 10 perc múlva tehetjük rá a tészta alsó felét, vágott felével lefelé vagyis az egyenes alsó rész keül felülre. Vegyük le a tortagyűrűt.
- A maradék krémmel megkenjük a tetejét és az oldalát. Újra hűtőbe tesszük.
- A csokoládékat az olajjal vízgőz felett felolvasszuk.
- Óvatosan a tortára csorgatjuk és tetszés szerint díszítjük.
- Hűtőbe tesszük min 1 órára.
- Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jó étvágyat!
Tojás kétszer szerepel a receptben, mennyi kell bele?
VálaszTörlésJavítotam, csak 2 db kell bele! Köszönöm az észrevételt! :)
TörlésHú, micsoda csoda. Jól néz ki. Jó, hogy megint blogolsz néha, én még mindig követlek. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Flögi ♥
TörlésCsodás ! Ezt nekem is meg kell sütnöm !
VálaszTörlésHajré Gerti! Köszönöm szépen! :)
TörlésNem találok szavakat a⁸
Törléslátványra kategória.Abszolute pozitiv értelembe.