Egy igazi tavaszköszöntő süteményt készítettem ma, nemcsak külsőre gyönyörű, hanem ízre is csodálatos. ♥
Fontos elmondanom, hogy ez egy kicsi adag lett, nem akartam, hogy túlegyük magunkat, ezért javaslom, hogy egy 4 tagú család mindenképpen a dupláját készítse! :)
Már hetek óta viszket a tenyerem, hogy valami újat süssek Nektek és persze önző módon magamnak és a lányoknak. Viszont újból rá kell jönnöm, hogy annak ellenére, hogy imádom ezt csinálni, hihetetlen sok munka és idő van egy-egy ilyen recept levezénylésében. Értem ezalatt a sütemény elkészítését, a fotózás előkészítését beállításait és persze magát a fotózást, a megfelelő beállítások, szögek megtalálását.
Fontos elmondanom, hogy ez egy kicsi adag lett, nem akartam, hogy túlegyük magunkat, ezért javaslom, hogy egy 4 tagú család mindenképpen a dupláját készítse! :)
Már hetek óta viszket a tenyerem, hogy valami újat süssek Nektek és persze önző módon magamnak és a lányoknak. Viszont újból rá kell jönnöm, hogy annak ellenére, hogy imádom ezt csinálni, hihetetlen sok munka és idő van egy-egy ilyen recept levezénylésében. Értem ezalatt a sütemény elkészítését, a fotózás előkészítését beállításait és persze magát a fotózást, a megfelelő beállítások, szögek megtalálását.
Aztán ezzel még koránt sincs vége, mert jön az utómunka, a 30-50 fotó közül kiválasztani a legszebbeket és keményen szortírozni mert nem rakhatom tele a receptet fotókkal, csak mert nem tudok választani. A kiválasztott fotókat méretezni és vízjelezni kell, majd megírni a receptet és a bevezető szöveget, majd a blogra feltölteni és elrendezni, formázni. Talán azok értik meg ezt igazán akik nyomdai körökben dolgoznak, szerkesztenek vagy maguk is blogot, vlogot vezetnek. Higgyétek el, egy-egy recept megszületése a blogon fél napot is igénybe vesz. A szép díszes teríték ami a fotózáshoz kerül elő, több tányért is bepróbálunk és utána a pakolás, mosogatás is plusz idő. Nem akarok panaszkodni, mert imádom, csak gondoltam bepillantást adok nektek az internetes receptoldalak kulisszatitkaiba. :)
Persze tesszük ezt azért is, mert olyan nagy öröm a sok pozitív visszajelzés, mikor pl. valaki az én oldalamról tanul meg süteményeket sütni a családja nagy örömére. Mikor a férj azt kérdezi: „- Ma is Barbi süti lesz?"
Szóval ma ezért is vettem erőt magamon, hogy megmutassak egy új receptet Nektek, ami – írhatnám megint, hogy – isteni finom, de ezt már annyira elcsépeltem, hogy inkább azt írom próbáljátok ki és döntsétek el ti, hogy milyen. :)
...és köszönöm, hogy itt vagytok! ♥
Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 250 g liszt
- 1 tojássárgája
- 30 g friss élesztőpor
- 125 ml meleg tej (nem forró!)
- 3 csapott evőkanál kristálycukor
- 75 ml étolaj
- csipet só
Krém hozzávalói:
- 250 ml tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 50 g vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
Kenéshez:
- 1 tojássárgája pici tejjel (1 tk) elkeverve
Szóráshoz:
- porcukor
Kalácsok elkészítése:
- A lisztet szitáljuk egy mély tálba és a közepébe készítsünk egy kis mélyedést. Ide morzsoljuk az élesztőt, szórjunk még rá egy nagy csipet cukrot, öntsük rá a meleg tejet, majd letakarva hagyjuk 10 percet állni amíg az élesztő felhabzik.
- Ezután a tészta többi hozzávalóját hozzáadva, gyúrjunk egy rugalmas lágy tésztát. Letakarva 40 percet kelesztjük.
- Mikor letelt az idő, gyúrjuk át a tésztát és osszuk 9 egyenlő részre.
- Mindegyik tészta darabot a tenyerünkkel sodorjunk 30 cm hosszúra, majd félbe hajtjuk, párszor megcsavarjuk és a sütőpapiros tepsin szépen elrendezzük. A tepsiben letakarva 30 percig pihentetjük. Ezalatt készítjük el a krémet!
- A pihentetés alatt ne felejtsük el bekapcsolnia sütőt, nálam 170 fok és légkeverés volt állítva.
- A megkelt kalácsok tetejét a tejjel kevert tojássárgájával lekenjük és 170 fokon légkeveréssel kb 15-20 perc alatt arany színűre sütjük.
- A kihűlt a kalácskákat félbe vágjuk és csillagcsöves nyomózsák segítségével megtöltjük.
- A tetejét porcukorral megszórjuk.
Míg a tepsiben kelnek a kalácsok, elkészítjük a krémet.
- A pudingport a cukrot egy pici tejjel csomómentesre keverünk, majd a többi tejjel is elkeverjük. Folyamatos keveréssel sűrű pudinggá főzzük.
- Félretesszük hűlni, de közben sűrűn átkeverjük.
- Ha kihűlt a puding, a puha vajjal csomómentesre dolgozzuk.
Jó étvágyat!
Jó, hogy még néha blogolsz, én még mindig követlek!
VálaszTörlésSajnos ez nem az én süteményem, nem szeretem az ilyen vaníliás töltelékeket, inkább csokisban jönne be. ;-)
üdv
Jaj de aranyos vagy, a múlt héten néztem rá a blogodra és annyira sajnálom, hogy nincs több időm olvasni a bejegyzéseidet. Köszönöm, hogy itt vagy, remélem lesz majd időm újra sűrűbben írni, mert nagyon hiányzik! :) Igyekszem csokoládés finomságot is hozni. :)
TörlésNekem ez a süti nagyon kedvemre való lenne! Örülök hogy szakítottál időt erre a szép sütire és megmutattad.
VálaszTörlésKöszönöm drága Éva! :)
Törlés" friss élesztőpor" ? Azt nem ismerem. :(
VálaszTörlésÉn is kifogom próbálni nagyon finomak sütsz,szeretek én is nagyon sütni,sok sikert kívánok
VálaszTörlés