2016. május 8., vasárnap

Túróhabos-, epres kelt tészta

Kedvencem a túrós batyu és az eper is a szívem csücske. Ráadásul eperszezon van így kicsit elkalandoztak a gondolataim, hogyan is tudnám ezeket párosítani, és hogy ne kelljen batyukat gyártanom, mert az olyan babra munka, így született ez a kombináció. Szóval jelzem, ez saját recept, saját tervezés, saját összetevő arányokkal! :)))
Nemcsak szép lett hanem ízre állagra is tökéletes!
Próbáljátok ki! :)



Hozzávalók a tésztához (24 x 29 cm-es tepsi):

  • 4 tojás sárgája
  • 150 g puha vaj
  • 400 g liszt
  • 1 csipet só
  • 190-200 ml tej (ha lágy a tészta, liszttel javíthatjuk)
  • 30 g friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 250 g porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • Pár szem eper
  • 1 tojássárga a kenéshez 


Elkészítés:
  1. A tojássárgákat a puha vajjal összekeverjük.
  2. A liszt közepébe mélyedést igazítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, belehintjük a kanál cukrot és 100 ml-t ráöntünk a meglangyosított tejből. 10 percig letakarva hagyjuk felfutni, majd a sóval és vajas-tojásos krémmel összedolgozzuk, miközben a tejet fokozatosan adagoljuk, mert nem biztos, hogy mindre szükségünk lesz.
  3. Lágy puha tésztát kapunk, amit lisztezett tálban kelesztünk. kb. 1 órát.
  4. A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
  5. A kétharmad rész tésztát kinyújtjuk a tepsinél nagyobb méretre, hogy a vajjal kikent és lisztezett tepsibe téve az oldalára is felérjen egy kicsit, így a töltelék sülés közben, nem tud majd a tészta alá folyni.
  6. A tojások fehérjét a porcukorral, vaníliás cukorral kemény habbá verjük és a villával áttört túróval és citromhéjjal összeforgatjuk.
  7. Rásimítjuk a tésztára, az epreket feldarabolva a túrókrémbe nyomkodjuk.
  8. A maradék tésztából derelyeszaggatóval csíkokat vágunk és berácsozzuk a süteményt, majd egy tojás sárgájával lekenjük a tésztacsíkokat.
  9. Gázsütő 3-as fokozatán kb. 180 fokon kb. 40 percig sütjük. A tetejére félidőben tegyünk sütőpapírt, nehogy megégjen.




    Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet volt, Barbi, ez az epres-túrós kocka-batyu!!! :D

    VálaszTörlés
  2. Klassz és guszta, szerintem pite tésztával is működne :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de azt nem szeretik annyira itthon, és így tényleg nagyon finom volt! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...