2015. május 12., kedd

Vörösboros marhapörkölt zsemlegombóccal

Nagyon finom ebédet készítettem a hétvégére, lehet, hogy sokan nem így készítik, de ahány ház annyi szokás. Nagyon ízlett mindenkinek, érdemes nekiállni, mert a zsemlegombóc, ha kicsit macerásnak tűnik is, fantasztikus kísérője volt a pörköltnek.

 
 

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók:
  • 1 kg marhalábszár
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 paprika2 paradicsom
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • só, ételízesítő (bio vagy házi)
  • 1 kávéskanál őrölt kömény (elhagyható)
  • sok tekerés frissen őrölt fekete bors
  • 0,5 l száraz vörösbor
  • 1 dl víz

Elkészítés:
  1. A hagymákat apróra vágjuk és két evőkanál zsíron megdinszteljük.
  2. Rátesszük a kockára vágott húst (nálam került bele sertés comb is, mert ez volt a hűtőmben), fehéredésig sütjük, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot, 1 dl vizet és fedő alatt hagyjuk, hogy még levet engedjen, majd fedő nélkül hagyjuk elfőni róla.
  3. Hozzáadjuk a fűszereket, ízesítőket és 2 dl vörösborral felöntjük, majd takarékon hagyjuk főni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék vörösbort.
  4. Ha már puha a hús és sok a leve, kicsit főzzük el róla a láng feltekerésével. De vigyázzunk, hogy bőven maradjon is, mert ahogy hűl a hús felveszi és jól megcsappan a szaft, ha nem vigyázzunk. A legjobb ha majdnem ellepi a húst a sűrű lé.
 
 

 Zsemlegombóc

Hozzávalók 16 gombóchoz:
  • 4 zsemle (pár napos)
  • 5 tojás
  • 4 dl tej
  • 400 g finomliszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
  • 2 csapott teáskanál só
  • + még finomabb, ha 2 közepes krumplit megfőzve és lereszelve belekeverünk a masszába!

Elkészítés:
  1. A zsemléket apró kockára vágjuk és sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk.
  2. A tojásokat a tejjel, olvasztott vajjal, sóval elkeverjük, majd a liszthez keverjük. Lágy nokedlimasszát kapunk. A megmosott petrezselymet apróra vágjuk, és a zsemlekockákkal együtt a masszához forgatjuk.
  3. Letakarva 20 percig pihentetjük.
  4. Vizet forralunk, ha felforrt tegyünk be sót.
  5. A masszából 1 evőkanál segítségével púpozott mennyiségeket veszünk ki, amiket lisztes kézzel óvatosan gombóccá formálunk. Eléggé ragadni fog, nyugodtan lisztezzünk és csak annyit formázzunk meg előre amennyit rögtön a forrásban lévő vízbe tudunk tenni. Kb. 6 db-ot.
  6. A forrásban lévő vízbe tesszük, majd 8-10 percig főzzük. Én egyet kivettem tesztelni, hogy belül is megfőtt-e rendesen.
  7. Olvasztott zsírt tegyünk egy serpenyőbe és abba szedjük ki a gombócokat.
  8. Fedjük le, hogy meleg maradjon.
 
 Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. Igazán finomat készítettél! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki a pörkölt és a gombóc is. Bár én annyira nem vagyok oda a zsemlegombócért - lehet hogy a tiéd jobban ízlene -, de a a pörkölt jöhetne :-)

    VálaszTörlés
  3. Nem lett túl savas a sok vörösbortól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lett az, mert főzés közben kisebb adagokban itattam meg vele. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...