Nagyon finom ebédet készítettem a hétvégére, lehet, hogy sokan nem így készítik, de ahány ház annyi szokás. Nagyon ízlett mindenkinek, érdemes nekiállni, mert a zsemlegombóc, ha kicsit macerásnak tűnik is, fantasztikus kísérője volt a pörköltnek.
Vörösboros marhapörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 paprika2 paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika
- só, ételízesítő (bio vagy házi)
- 1 kávéskanál őrölt kömény (elhagyható)
- sok tekerés frissen őrölt fekete bors
- 0,5 l száraz vörösbor
- 1 dl víz
Elkészítés:
- A hagymákat apróra vágjuk és két evőkanál zsíron megdinszteljük.
- Rátesszük a kockára vágott húst (nálam került bele sertés comb is, mert ez volt a hűtőmben), fehéredésig sütjük, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot, 1 dl vizet és fedő alatt hagyjuk, hogy még levet engedjen, majd fedő nélkül hagyjuk elfőni róla.
- Hozzáadjuk a fűszereket, ízesítőket és 2 dl vörösborral felöntjük, majd takarékon hagyjuk főni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék vörösbort.
- Ha már puha a hús és sok a leve, kicsit főzzük el róla a láng feltekerésével. De vigyázzunk, hogy bőven maradjon is, mert ahogy hűl a hús felveszi és jól megcsappan a szaft, ha nem vigyázzunk. A legjobb ha majdnem ellepi a húst a sűrű lé.
Zsemlegombóc
Hozzávalók 16 gombóchoz:
- 4 zsemle (pár napos)
- 5 tojás
- 4 dl tej
- 400 g finomliszt
- 1 csokor petrezselyem
- 3 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
- 2 csapott teáskanál só
- + még finomabb, ha 2 közepes krumplit megfőzve és lereszelve belekeverünk a masszába!
Elkészítés:
- A zsemléket apró kockára vágjuk és sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk.
- A tojásokat a tejjel, olvasztott vajjal, sóval elkeverjük, majd a liszthez keverjük. Lágy nokedlimasszát kapunk. A megmosott petrezselymet apróra vágjuk, és a zsemlekockákkal együtt a masszához forgatjuk.
- Letakarva 20 percig pihentetjük.
- Vizet forralunk, ha felforrt tegyünk be sót.
- A masszából 1 evőkanál segítségével púpozott mennyiségeket veszünk ki, amiket lisztes kézzel óvatosan gombóccá formálunk. Eléggé ragadni fog, nyugodtan lisztezzünk és csak annyit formázzunk meg előre amennyit rögtön a forrásban lévő vízbe tudunk tenni. Kb. 6 db-ot.
- A forrásban lévő vízbe tesszük, majd 8-10 percig főzzük. Én egyet kivettem tesztelni, hogy belül is megfőtt-e rendesen.
- Olvasztott zsírt tegyünk egy serpenyőbe és abba szedjük ki a gombócokat.
- Fedjük le, hogy meleg maradjon.
Jó étvágyat!
Igazán finomat készítettél! :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a pörkölt és a gombóc is. Bár én annyira nem vagyok oda a zsemlegombócért - lehet hogy a tiéd jobban ízlene -, de a a pörkölt jöhetne :-)
VálaszTörlésFejedelmi!!!!! Én imádom!
VálaszTörlésNem lett túl savas a sok vörösbortól?
VálaszTörlésNem lett az, mert főzés közben kisebb adagokban itattam meg vele. :)
Törlés