Ugye nem kell bemutatnom ezt a süteményt, amit legfőképp az ünnepekkor, azon belül is leginkább a lakodalmakkor sütöttek a falusi asszonyok. Én még fiatal lánykoromban, anyósoméknál kóstoltam először, férjemnek nagy kedvence, és mivel most volt a névnapja, gondoltam meglepem vele. Pár nehézségem akadt az elkészítésénél, mivel elég elnagyolva kaptam meg a receptet és fontos momentumok kimaradtak belőle, de nektek itt már a megbízható és pontos adatokkal és elkészítéssel írom le.
Hozzávalók a tésztához:
- 600 g liszt
- 100 g zsír
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag szalalkáli
- 150 ml tej
- 1 nagy tojás
- 175 g tejföl
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 400 g kristálycukor
- 1 liter tej ezt vegyük kétfelé!
- 1 tojás
- 1csomag karamellás puding (főzős)
- 2 kissé púpozott evőkanál liszt
- 100 g szoba hőmérsékletű vaj
Elkészítés:
- A tésztához langyos tejben a szalalkálit feloldjuk.
- A zsírt kissé elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval könnyen kezelhető tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy liszttel, ha túl kemény tejföllel korrigáljuk. 6 részre osztjuk és folpackkal letakarva (hogy ne száradjon ki), a gyúródeszkán pihentetjük míg a sütő bemelegszik.
- A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
- A gáztepsi hátulját zsírozzuk és lisztezzük le.
- A tésztákat a tepsi méretére nyújtjuk, és laponként 10 percig(!) sütjük. A második tésztalapnál már nem kell újra zsírozni és lisztezni a tepsit, mert ami rajta marad az bőven elég. A kisült lapokat egy palacsinta lapáttal alányúlva tegyük egy fa deszkára, szépen sorban egymásra.
- A karamellás pudingot a liszttel a tojással és az egyik kimért fél literes tejből elvett néhány evőkanál tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük.
- A másik fél liter tejet tegyük fel melegedni lángterelő karikán és takarékon.
- A kristálycukrot tegyük egy 2,5-3 literes lábosba, mert ebbe fér majd el a sok krém.
- Kezdjük melegíteni, egészen addig míg felolvad, majd tovább, amíg szép aranyszínű nem lesz. Ekkor a tűzön melegedő tejet óvatosan kis adagokban kezdjük hozzáönteni, miközben folyamatosan kevergetjük. Ne ijedjünk meg, fortyogni, futni és habzani fog, ezért adagoljuk csak kis mennyiségekben a tejet különben kifutna a lábosból. Mikor az összes tejet beleöntöttük, kicsit visszaszilárdulhat a karamella, így addig kevergetjük tovább míg teljesen elolvad.
- Ekkor hozzáöntjük a pudingporos keveréket és sűrű krémmé főzzük.
- Mikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a vajat, majd hideg vízbe állítva és kevergetve teljesen kihűtjük.
- A krémet 5 részre osztva megtöltjük a lapokat szépen sorban egymásra téve.
- Egy éjszakára, letakarva hűtőbe, kamrába tesszük és hagyjuk megpuhulni.
- Másnap szeleteljük és porcukorral meghintjük.
Ezt a szép gyertyatartót a napokban vettem, nagyon tetszik,
Jó étvágyat!
Ó, Barbi ez egy csoda :) Gyönyörű és valami isteni lehet. Kénytelen vagyok elmenteni ezt a receptet, csak azt nem tudom még, hogy mikor merem majd elszánni magam az elkészítésére, de egyszer eljön majd az ideje :)
VálaszTörlésJanka, bevallom 5 évig tartott mire nekiálltam, és komolyan nem hazudok, de kár volt ennyit halogatni! :) Ráadásul az én baklövéseimet már ez a recept kiküszöböli, így ha követik a leírtakat, könnyedén megvan! :) Köszönöm szépen amit írtál!
TörlésNagyon örülök ennek a receptnek, mert a napokban jutott eszembe, hogy korábban ajánlották, de nem volt megfelelő receptem. Ez nagyon gusztának tűnik, így hamarosan megsütöm. És gyönyörűek a fotók is!
VálaszTörlésZsolt nagyon köszönöm, ez a recept nagyon régi, férjem anyukájától kaptam, és most, hogy én is megsütöttem, már a recept is pontosan lett leírva. Remélem sikere lesz nálad is!
TörlésGyönyörűek lettek!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin! :)
TörlésDe helyes az a kis mécsestartó! A süteményt ismerem, csak más krémmel. Sosem sütöttem még, talonban van régóta. Nagyon finom lehet, megkóstolnám végre...
VálaszTörlésKöszi Kriszti! :)
TörlésGyönyörűt sütöttél! Nagyon szeretem! Viszem is a receptet! :) Köszönöm szépen!
VálaszTörlésKöszönöm Csigabige!
TörlésMeg lehet ezt sütni zabliszttel?
VálaszTörlésNem tudom László, első körben vegyesen sütném, azt elbírja. :)
TörlésNagyon jol néz ki! Eddig minden nagyon jol sikerült, amit Tőled sütöttem :) azt szeretnem kérdezni hogy margarinnal is lehet csinálni a tésztát zsír helyett?
VálaszTörlésSzia Szilvia, ha megfogadod a tanácsomat bátran használsz zsírt, mert a margarin egy szörnyű "élelmiszer", de persze elkészítheted azzal is, bár szerintem a zsírral sokkal finomabb a tészta és jobb az állaga. :)
TörlésSzia, tetszik a recept, meg fogom sütni hétvégén. Csak azt nem értem, hogy a lisztet hova használod fel a krémben?
VálaszTörlésA liszttel, a pudinggal és a tojással sűríti be. Én csak lisztet használok, mert az én nagyim receptje azt írja.
TörlésJavítottam a szövegben:
TörlésA karamellás pudingot a liszttel a tojással és az egyik kimért fél literes tejből elvett néhány evőkanál tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük.
A karamellás pudingot a férjem 70 éves anyukája kísérletezte ki és állíthatom, hogy tökéletes, próbáld ki úgy is Unknown. ;) :)
Szia!
VálaszTörlésMegmondanád, hogy mekkorára kell nyújtani a tésztákat?
Köszi: Andi
Szia Andi! Akkorára nyújtsd amennyire engedi a tészta, vékonynak kell lennie, de centit nem tudok mondani. :)
TörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésA recepted tökéletes. Szeretek sütni, a hatlapost is imádom. Viszont valami oknál fogva eddig mindig csak öt lapot tudtam megsütni (szóval ezt én mindig csak ötlaposnak hívtam :) ), ezidáig. Ez az első olyan hatlapos recept, amiben tényleg ki tudtam nyújtani a hat lapot....:))) Jól nyújtható tészta, szép vékony lett, mégsem szakadt el.
Szóval köszi, a recept elmentve. :)
Timi
Köszi Timi, örülök, hogy megírtad! További jó sütögetést és szép nyarat kívánok neked! :)
TörlésSzia! Meg tudnád mondani, hogy kb. mekkora a tepsi, amiben sütötted?
VálaszTörlésKb. 35 x 35 cm :)
TörlésNagyon finom lett! ❤️
VálaszTörlésSziasztok! Tegnap rá szántam magam,hogy megpróbálom megsütni....be kell vallanom a nyers igazságot, hogy elég béna vagyok a sütésben😔Mivel a párom kedvenc sütije,gondoltam szerzek neki meglepetést.Szóval tegnap megcsináltam,1 éjszakát pihent....ma megkóstolta és azt mondta, hogy olyan,mint amit az anyukája csinált régen😁 Nagyon boldog voltam és köszönöm!
VálaszTörlésKaramellás hatlapos
VálaszTörléshttps://gasztroangyal.hu/receptek/karamellas-hatlapos/
Jó nagy adag, hogy mindenkinek jusson belőle.
Nálunk Vajdaságban ez a Magyar pite.
VálaszTörlés