2014. augusztus 8., péntek

Kakaós napraforgó

A blog indulása körüli időben készítettem már sós változatban és azóta terveztem az ismétlést édes kiadásban. Most egy kicsit verem a fejem a falba, hogy miért halogattam eddig. Bitang jó lett! :)
Persze tölthetitek mákkal aminek itt találjátok a töltelékreceptjét, és készíthetitek zserbós ízesítéssel aminek itt találjátok a leírását.
Köszönet az eredeti receptért Limarának! :)

 
 

Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 140 g tejföl vagy joghurt
  • 3 evőkanál olvasztott vaj vagy zsír
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • kb. 180 ml víz
  • 20 g élesztő
  • + olvasztott vaj a kakaós réteg alá

Kakaós töltelék:

  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor

  • + 1 tojás a lekenéshez
  • jégcukor a díszítéshez


 Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a meglangyosított vízzel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
  2. Ha a tészta duplájára kelt, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  3. Kelesztés után átgyúrjuk, majd kettévesszük és lisztezett deszkán az egyik tésztát gáztepsi méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a cukor és kakaó keverékét. A tészta másik szintén ugyanakkorára nyújtjuk és ráborítjuk a kakaós tésztára.
  4. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele. Ez lesz a napraforgó közepe.
  5. Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Én egy steril ollóval is rásegítettem. :) Majd minden csíkot tetszés szerinti irányba kétszer megtekerünk.
  6. Tojássárgával megkenjük a tésztafelületeket és jégcukorral megszórjuk. Kelesztés nélkül 180 fokon kb. 20 perc alatt, szép pirosra sütjük.
 Jó étvágyat!

10 megjegyzés:

  1. Az enyemnek kicsit mas a formazasa,en parosaval tekergettem oket,Nalad pedig ugyanabba az iranyba neznek! Egyszeruen gyonyoru,legkozelebb kiprobalom igy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Igen Szofika néztem a Tiédet és legközelebb pedig azt próbálom ki, mert olyan különleges! :)

      Törlés
  2. Barbi, ez valami csodálatos remekmű!! Nekem ilyesmihez sem türelmem, sem kézügyességem sincs, meg sem próbálkozom vele. üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Flögi, hidd el olyan egyszerű, és könnyű elkészíteni, magam is meglepődtem, hogy milyen szép lett! :)

      Törlés
  3. Csodaszép lett Barbi! :) Eddig én is csak sós változatba készítettem, de most, hogy eszembe juttattad, hamarosan elkészül valami édes töltelékkel is. :)

    VálaszTörlés
  4. Hűű Barbi!! Ez gyönyörű!! Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Barbi!
    Az 5ös pont utolsó mondata nem értelmes. Tetszés szerinti irányba? Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  6. Ma kipróbáltam hatalmas sikere van.Nem vagyok egy nagy kellttészta készítő,de ez szuper lett.Köszi a receptet

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...