Ezt a csigát a kókuszhabos iránti rajongásom szülte, mert amikor elkészült már tudtam, hogy lesz pár variációja annak ahogy elkészítem. Aztán anyu mesélte, hogy a nagybátyám felesége, sütött diós verziót, így én is kipróbáltam és egyszerűen abbahagyhatatlan. Mami (férjem anyukája) odáig volt tőle!!! :)) Van még pár ötletem amiket kipróbálok majd.
Hozzávalók a tésztához:
- 450 g liszt
- 250 g vaj
- 4 tojás sárgája
- 3 evőkanál cukor
- 20 g élesztő
- 4 evőkanál tej
- 2 evőkanál tejföl
- csipet só
Töltelékhez:
- 4 tojás fehérje
- 300 g porcukor
- 100 g darált dió
Elkészítés:
- A hideg vajat lereszeljük a a sajtreszelőn és 20 percig puhulni hagyjuk.
- Az élesztőt, a cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
- A vajat a liszttel, cukorral, sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat és a tejfölt, majd tésztát gyúrunk.
- A munkapulton könnyebben összeállítható.
- 3 részre osztjuk és a hűtőbe tesszük amíg a habot elkészítjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a gáztepsit és még egy másik tepsit sütőpapírral bélelünk.
- Gőz felett a cukorral kemény habot verünk.
- A gőzről levéve beleforgatjuk a darált diót.
- A tésztákat egyesével vékony téglalap alakúra nyújtjuk és a krém egyharmadával megkenjük.
- Óvatosan rúdba feltekerjük és kb. 1-1,5 cm-es csigákat vágunk és a sütőpapírra sorakoztatjuk őket. A többi tésztával is elvégezzük az előbbi műveleteket.
- 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Sűrűn nézzünk rá, nehogy
megbarnuljon, de azért átsüljön. A sütőből kivéve még percekig úgyis sül
a tepsiben.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ezt én is nagyon szeretem. A nagymamám készített ilyen habos csigákat, volt amikor hájas tésztát töltött ezzel a töltelékkel. Nagyon csinoskák lettek :)
VálaszTörlésKöszi Janka, én imádom ezeket a sült habos apró sütiket, bármilyen tésztában vagy töltelékkel. :)
TörlésAz én mamám a fele mennyiségből diósat, a másikból kókuszosat készített. Én mindkét verziót imádom! :))
VálaszTörlésÉn sem tudok választani, komolyan mondom!!! Köszi! :)
TörlésIlyet a mamám is szokott készíteni, egyszerűen imádom! :) Nagyon guszták lettek! :)
VálaszTörlésKöszi Csigabige, el sem tudom képzelni, hogy valaki nem szereti! :)
TörlésEgyetértek Mamival (pedig nem is kóstoltam), nagyon finomak lehetnek ezek a guszta kis csigák! :) Jó ötlet volt dióval készíteni! :)
VálaszTörlésHankka érdemes kipróbálni nekem az állandó receptek között van! :)
TörlésNem sütöttem még ilyen habos csigát. Valahol láttam mákkal is. Minden esetre nagyon guszták!
VálaszTörlésKriszti akkor pótold, mert ezt nem szabad kihagyni! Köszi! :)
TörlésKókusszal is, dióval is finom sütemény. Még nem találkoztam ellenben mákkal töltöttel. Legközelebb mindhárom töltelékkel készítem el! :)
VálaszTörlés