Imádom a lakodalmakat, és nem tudok ellenállni bizonyos aprósüteményeknek. Ilyen a macskaszem vagy pávaszem néven ismert diós, mákos, meggyes csoda. Kissé időigényes az elkészítése, de megéri. Férjem anyukájának is vittem belőle, és már mikor a dobozba belekukucskált, boldogan felsóhajtott, és azt mondta: "- Szegény Erzsi sütött ilyet sokszor..." Erzsi néni a nővére volt aki sajnos már nem él.
Alig mentem el, 5 perc múlva csengett a mobilom, Mami (én így hívom) telefonált, hogy ez valami csoda finom! :)))
Na, ugye mondom, hogy megérte a fáradtságot! Köszönöm szépen Szofikának és Tisztatésztának a receptet! ♥
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g finomliszt
 - 4 tojássárgája
 - 140 g vaj
 - 10 g élesztő
 - fél dl/50 ml tej
 - 1 evőkanál cukor
 - tejföl a tészta kenéséhez
 
Hozzávalók a töltelékhez:
- 200 g dió darálva
 - 200 g cukor
 - 4 tojásfehérje
 - sárgabarack lekvár
 - magozott meggy
 - kevés zsemlemorzsa
 
Elkészítés:
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe kis fészket igazítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és meleg tejjel felöntjük. Hagyjuk felfutni.
 - Mikor felfutott az élesztő hozzáadjuk a tojássárgákat és tésztát gyúrunk.
 - Ha bírjuk akkor 3 részre vesszük és 3 lapot nyújtunk, nekem csak kettő sikerült.
 - A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
 - A téglalap alakúra nyújtott tészták két hosszabbik oldalát egy csíkban megszórjuk zsemlemorzsával, majd egy sor meggyet teszünk rá és mindkét oldalon feltekerjük pár centire.
 - A középen maradt sávot megkenjük lekvárral majd ráhalmozzuk a diós-habos krém felét vagy egyharmadát. Attól függően, hogy hány lapot nyújtunk.
 - A krémet a következőképpen készítjük.
 - A tojásfehérjéket a cukor szakaszos adagolásával kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
 - Végül a tészta két szélét megkenjük tejföllel.
180 fokon aranyszínűre sütjük. - Ha kihűlt szeleteljük, porcukorral tálaljuk.
 
Jó étvágyat!






De aranyosan néznek :-) Fincsi lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin, valóban nagyon finom! :)
TörlésAnnyira mutatós süti és képzeld, még sosem ettem ilyet. De elmentem a receptjét és meg fogom sütni. Nagyon finom lehet! Még meggyem is van hozzá a fagyiban...
VálaszTörlésKriszti, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez az egyik legfinomabb apró süti, az eszemet sem tudom mióta imádom! Nem fogod megbánni, ha elkészíted, és mikor beleharapsz... jaj, már nyelek is. :))))
TörlésÉn is imádom!! Sokszor készül nálunk is .Ha szeretitek a kókuszt azzal is finom :)
VálaszTörlésKi fogom próbálni! Köszönöm! :)
TörlésDe jó! Régen mifelénk is sütötték. Épp a napokban nézegettem Anyukám régi macskaszem receptjét, hogy jó lenne kipróbálni, csak épp diót kéne törni hozzá... A kókuszt viszont nem kell megtörni... azzal is nagyon finom lehet!
VálaszTörlésGerdi akkor ne halogasd mert ez minden fáradtságot megér! :) Köszönöm!
TörlésÓ, azok a szemek nagyon kacsintgatnak erre felém. Vidéki lagzikban tényleg mindig ott volt a sütis tálon. Gyerekkoromban sokat ettem belőle, de azóta valahogy elfelejtődött.
VálaszTörlésNea én is hasonlóképpen voltam vele, de Szofikánál észrevettem és végem volt. :) Köszönöm!
TörlésIgazán szuper recept, nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi Lilla, biztosan szeretnéd, de Te erősebb vagy nálam! :)
TörlésNagyon guszta lett! Nagyon régen ettem ilyet! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Ideje újra kóstolnod. :)
TörlésNa most tökéletes, el is mentettem, köszi:-))))))
VálaszTörlésNincs mit! :))
TörlésNagyon szuper,nagyon szep lett :)
VálaszTörlésSzia Barbi. 15 éve volt az esküvőnk. Kaptunk valakitől ilyen sütit. Elkértem a receptet, sütöttem 1x vagy 2x, majd ki is ment a fejemből. Idén te megosztottad a facebook-on, eszembe jutott, megsütöttem. Minden évben viszek karácsonyi ajandekot a főnökömnek, aki svájcban cukrász és pék. Már sokmindent vittem neki, amit itt nem sütnek, bejglit is, ami szigorúan csak a te recepted alpján sütök évek óta. Tehát köszi a macskaszem receptet, szuper, a cukrasznak és feleségének nagyon ízlett a meggy és dió íz együtt. Nem ettek még ilyen sütit.
VálaszTörlés