A húgom kedvéért készült hétvégére ez a kelt tészta, persze volt finom krémes sütemény is, de azt majd később! :) Megint a csodatésztát használtam, este bedagasztottam másnap pedig elkészítettem. Nagyon finom lett, de azt hiszem nem ártana már egy kis szünetet tartanom! :))
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
- 2 tojás
- 100 g olvasztott vaj
- 1 kávéskanál só
- 6 evőkanál cukor
- 25 g friss élesztő
- fél kg liszt
Diós töltelék:
- 5 marék dió
- 5 evőkanál kristálycukor
- 4-6 evőkanál baracklekvár (vagy ami éppen van)
Elkészítés:
- A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
- A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
- A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
- 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
- Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük két részre.
- Ezalatt a diót daráljuk le és keverjük össze a cukorral.
- A sütőt 180 fokra melegítsük elő, a gáztepsit pedig béleljük ki sütőpapírral.
- Mindegyik tésztát nyújtsunk vékony téglalap alakúra, kenjük meg lekvárral és szórjuk rá a cukros dió felét, majd szorosan tekerjük fel mindkét hosszabb oldalát középvonalig.
- Vágjunk óvatosan kb. 2 cm vastag szeleteket és állítva, de lehet fektetve is a sütőpapiros tepsire sorakoztatni őket.
- Kenjük le tojássárgával, majd süssük arany színűre.
Jó étvágyat!
Csodaszépek, s imádom a diós tölteléket:)
VálaszTörlésKöszönöm Kati! :)
TörlésAnnyira megtetszett, hogy már kel a hűtőben.:-)
VálaszTörlésAndi remélem nektek is ízleni fog! Köszönöm! :)
Törlés
TörlésNagyon finom lett, de nekem némelyik dülöngëlt.:-))
Viszont elfogyott, s holnap ismétlést kért a család!!
Nekem is dülöngélt! Úgy örülök, hogy ízlett!!! :)
TörlésAnnyira megtetszett, hogy már kel a hűtőben.:-)
VálaszTörlésIstenien néz ki :)
VálaszTörlésKöszi Janka! :)
TörlésNagyon szépek lettek!
VálaszTörlésAzta de jól néz ki! Érdekes, csak a kelt tésztákban szeretem a diót, sütikben annyira nem... Fogalmam sincs miért... De ez a kedvencem lenne. Le rí róla, hogy isteni finom!
VálaszTörlésGyönyörű csigákat készítettél! :) Nagyon tetszenek! :)
VálaszTörlésMilyen kívánatosak! :-) A fázis képeid is olyan szépek! Tetszik, ahogy érthetően leírod a recepteket és le is fényképezed lépésről, lépésre. :-)
VálaszTörlésLe ne állj ezekkel a kelt tésztákkal, mert akkor én nézni se fogok ilyet, nemhogy enni! ;) Nagyon jól néz ki, majd valami kevésbé fogyókúrás időszakomban el is készítem, köszi!
VálaszTörlésHétvégére megsütöm, elcsábítottak a csodás fotóid, Barbi :D
VálaszTörlés