2014. március 17., hétfő

Diós ikercsigák

A húgom kedvéért készült hétvégére ez a kelt tészta, persze volt finom krémes sütemény is, de azt majd később! :) Megint a csodatésztát használtam, este bedagasztottam másnap pedig elkészítettem. Nagyon finom lett, de azt hiszem nem ártana már egy kis szünetet tartanom! :))

 

Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
  • 2 tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 6 evőkanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • fél kg liszt

Diós töltelék:

  • 5 marék dió
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 4-6 evőkanál baracklekvár (vagy ami éppen van)

Elkészítés:
  1. A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  2. A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
  3. A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
  4. 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
  5. Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük két részre.
  6. Ezalatt a diót daráljuk le és keverjük össze a cukorral.
  7. A sütőt 180 fokra melegítsük elő, a gáztepsit pedig béleljük ki sütőpapírral.
  8. Mindegyik tésztát nyújtsunk vékony téglalap alakúra, kenjük meg lekvárral és szórjuk rá a cukros dió felét, majd szorosan tekerjük fel mindkét hosszabb oldalát középvonalig.
  9. Vágjunk óvatosan kb. 2 cm vastag szeleteket és állítva, de lehet fektetve is a sütőpapiros tepsire sorakoztatni őket.
  10. Kenjük le tojássárgával, majd süssük arany színűre.
 
Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

  1. Csodaszépek, s imádom a diós tölteléket:)

    VálaszTörlés
  2. Annyira megtetszett, hogy már kel a hűtőben.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi remélem nektek is ízleni fog! Köszönöm! :)

      Törlés


    2. Nagyon finom lett, de nekem némelyik dülöngëlt.:-))
      Viszont elfogyott, s holnap ismétlést kért a család!!

      Törlés
    3. Nekem is dülöngélt! Úgy örülök, hogy ízlett!!! :)

      Törlés
  3. Annyira megtetszett, hogy már kel a hűtőben.:-)

    VálaszTörlés
  4. Azta de jól néz ki! Érdekes, csak a kelt tésztákban szeretem a diót, sütikben annyira nem... Fogalmam sincs miért... De ez a kedvencem lenne. Le rí róla, hogy isteni finom!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű csigákat készítettél! :) Nagyon tetszenek! :)

    VálaszTörlés
  6. Milyen kívánatosak! :-) A fázis képeid is olyan szépek! Tetszik, ahogy érthetően leírod a recepteket és le is fényképezed lépésről, lépésre. :-)

    VálaszTörlés
  7. Le ne állj ezekkel a kelt tésztákkal, mert akkor én nézni se fogok ilyet, nemhogy enni! ;) Nagyon jól néz ki, majd valami kevésbé fogyókúrás időszakomban el is készítem, köszi!

    VálaszTörlés
  8. Hétvégére megsütöm, elcsábítottak a csodás fotóid, Barbi :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...