2014. január 4., szombat

Pilóta keksz

Gyerekkoromban a Vaníliás karikáért rajongtam, aztán felnőtt éveim alatt a Pilóta kekszet is megkedveltem. Talán van abban valami, hogy sejtjeink 7 évente lecserélődnek és sok mindenben többé kevésbé változhat az ízlésünk, gondolkodásmódunk.
Most bevallom, hogy egyik nyáron, diákként a Győri Keksz és Ostyagyárban dolgoztam! Pont a pilóta szalagon válogattam a kekszeket, és volt, hogy a csomagoló részen dobozoltuk ezt a közkedvelt csokis kekszet. Persze a vaníliás karikához is volt szerencsém ezekben a hetekben.
Az édesipari gyárak közül elsőként privatizálták győri gyárat, és a külföldi tulajdonosok pedig gőzerővel bontották le a épületegyüttest. Ahányszor elmegyünk a kopár telek mellett mindig eszembe jut az ott töltött hetek emléke.
Egy kicsit nosztalgiáztam a keksz elkészítésekor...


Hozzávalók 17 db-hoz:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 100 g porcukor
  • 200 g puha vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1-2 evőkanál tejföl ha szükséges
 
Töltelékhez:

  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 3 nagy evőkanál mogyorókrém
  • 3 evőkanál mascarpone
A sütipecséteket itt vettem. :)
Elkészítés:
  1. A liszteket és cukrot összekeverjük, a puha vajjal elmorzsoljuk, összeállítjuk, ha ez nem sikerülne akkor adjunk hozzá tejfölt.
  2. A tésztát kettévesszük és az egyik részébe belegyúrjuk a kakaóport, ha kell itt is lágyíthatunk tejföllel.
  3. Tegyük a hűtőbe 15 percre.
  4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  5. A tésztát nyújtsuk ki 5 mm vastagra, szaggassunk belőle kedvünkre való formákat, majd sorakoztassuk őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert terülnek sülés közben.
  6. A sütőben 10 perc alatt félkészre, majd a járólapra letett tepsiben készre sülnek.
  7. A csokoládés töltelékhez vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat együtt, de csak addig míg félig elolvadt. Vegyük le a gőzről és kevergessük míg teljesen egyneművé válik, így nem lesz meleg. Mikor tényleg csak langyos vagy szobahőmérsékletű, de még folyékony, keverjük hozzá robotgéppel a mogyorókrémet és a mascarpone-t.
  8. A kihűlt kekszeket ragasszuk össze diónyi krémmel. Ha lágy lenne, dermedésig tegyük hűtőbe a kekszeket, majd dobozba téve tárolhatjuk, míg el nem fogy.
 
Jó étvágyat!

Recept forrása itt.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, igazi ünnepi hangulatúvá varázsoltad őket! :) Ezzel a mascarponés-mogyorókrémes töltelékkel pedig nagyon finomak is lehetnek! :)

    VálaszTörlés
  2. Így töltve még finomabb lehet. Jó a krémje, tetszik. A barátnőm volt oda állandóan a vaníliás kekszért. Régen, mikor mentünk moziba, akkor előtte az édesség boltba meg kellett állnunk és venni vaníliás karikát. Akkor még nem volt a mozikban ilyen eszem-iszom őrület... Minden esetre észben tartom a receptedet és egyszer megsütöm az én Jancsimnak! Csodás képek!!

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami csodaszép. Azt a nagy adag csokikrémet most elkóstolgatnám :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek,igazi ünnepi kekszek! A csokikrémmel meg fenségesek is lehetnek! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek a kekszek! Tetszik a recept, el is mentem. :)

    VálaszTörlés
  6. Húh, de szépek lettek! A mintáit, meg egyenesen imádom! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...