2014. január 4., szombat

Pilóta keksz

Gyerekkoromban a Vaníliás karikáért rajongtam, aztán felnőtt éveim alatt a Pilóta kekszet is megkedveltem. Talán van abban valami, hogy sejtjeink 7 évente lecserélődnek és sok mindenben többé kevésbé változhat az ízlésünk, gondolkodásmódunk.
Most bevallom, hogy egyik nyáron, diákként a Győri Keksz és Ostyagyárban dolgoztam! Pont a pilóta szalagon válogattam a kekszeket, és volt, hogy a csomagoló részen dobozoltuk ezt a közkedvelt csokis kekszet. Persze a vaníliás karikához is volt szerencsém ezekben a hetekben.
Az édesipari gyárak közül elsőként privatizálták győri gyárat, és a külföldi tulajdonosok pedig gőzerővel bontották le a épületegyüttest. Ahányszor elmegyünk a kopár telek mellett mindig eszembe jut az ott töltött hetek emléke.
Egy kicsit nosztalgiáztam a keksz elkészítésekor...


Hozzávalók 17 db-hoz:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 100 g porcukor
  • 200 g puha vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1-2 evőkanál tejföl ha szükséges
 
Töltelékhez:

  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 3 nagy evőkanál mogyorókrém
  • 3 evőkanál mascarpone
A sütipecséteket itt vettem. :)
Elkészítés:
  1. A liszteket és cukrot összekeverjük, a puha vajjal elmorzsoljuk, összeállítjuk, ha ez nem sikerülne akkor adjunk hozzá tejfölt.
  2. A tésztát kettévesszük és az egyik részébe belegyúrjuk a kakaóport, ha kell itt is lágyíthatunk tejföllel.
  3. Tegyük a hűtőbe 15 percre.
  4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  5. A tésztát nyújtsuk ki 5 mm vastagra, szaggassunk belőle kedvünkre való formákat, majd sorakoztassuk őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert terülnek sülés közben.
  6. A sütőben 10 perc alatt félkészre, majd a járólapra letett tepsiben készre sülnek.
  7. A csokoládés töltelékhez vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat együtt, de csak addig míg félig elolvadt. Vegyük le a gőzről és kevergessük míg teljesen egyneművé válik, így nem lesz meleg. Mikor tényleg csak langyos vagy szobahőmérsékletű, de még folyékony, keverjük hozzá robotgéppel a mogyorókrémet és a mascarpone-t.
  8. A kihűlt kekszeket ragasszuk össze diónyi krémmel. Ha lágy lenne, dermedésig tegyük hűtőbe a kekszeket, majd dobozba téve tárolhatjuk, míg el nem fogy.
 
Jó étvágyat!

Recept forrása itt.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, igazi ünnepi hangulatúvá varázsoltad őket! :) Ezzel a mascarponés-mogyorókrémes töltelékkel pedig nagyon finomak is lehetnek! :)

    VálaszTörlés
  2. Így töltve még finomabb lehet. Jó a krémje, tetszik. A barátnőm volt oda állandóan a vaníliás kekszért. Régen, mikor mentünk moziba, akkor előtte az édesség boltba meg kellett állnunk és venni vaníliás karikát. Akkor még nem volt a mozikban ilyen eszem-iszom őrület... Minden esetre észben tartom a receptedet és egyszer megsütöm az én Jancsimnak! Csodás képek!!

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami csodaszép. Azt a nagy adag csokikrémet most elkóstolgatnám :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek,igazi ünnepi kekszek! A csokikrémmel meg fenségesek is lehetnek! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek a kekszek! Tetszik a recept, el is mentem. :)

    VálaszTörlés
  6. Húh, de szépek lettek! A mintáit, meg egyenesen imádom! :)

    VálaszTörlés
  7. The company or different types of design biscuits or different types and flavors of biscuits, some are salty and some are sweet, similarly Pilot biscuits are also made, this is a famous brand, popular among people of all ages. Known for their reliability and trustworthiness, proper guidance is essential for a career. For this purpose, you should take advantage of professional services like best cv writing services uae and enjoy the taste of biscuits with tea.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...