Karácsonyra szerettem volna az ünnepi asztalra ezt a színes, csíkos süteményt. Nem jött össze... Anyukám sütötte gyerekkoromban, aztán férjem anyukája régebben, évekig. Most én is kipróbáltam, nem bonyolult, főleg, hogy a tésztákat előző este megsüthetjük, másnap pedig megfőzzük a krémet és összeállítjuk a rudakat.
A színe csak azért lett ilyen élénk, mert megszaladt a kezem a meggyleves üveggel! :))))Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 200 g cukor
- 100 ml olaj
- 100 ml meleg víz
- 250 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 púpozott evőkanál kakaópor
Krémhez:
- 300 g porcukor
- 2 csomag puncs vagy eper ízű pudingpor
- 250 g puha vaj
- 600 ml tej
- 2 evőkanál rum
Csokoládé bevonathoz:
- 300 g étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Az őzgerincformákat kivajazzuk és lisztezzük.
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a vizet és olajat is hozzáadjuk, utoljára pedig a sütőporos lisztet is hozzákeverjük.
- A tészta felét az egyik formába öntjük, a másik felébe pedig belekeverjük a kakaóport és a másik formába simítjuk.
- 180 fokon sütjük kb. 30 percig, tűpróbáig.
- Ha megsült fordítsuk ki a formából, és hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel a bordák mentén.
Krém elkészítése:
- A vajat habosra keverjük a porcukorral és rummal.
- A pudingot először egy kis tejjel keverjük csomómentesre, majd a többi tejet hozzáadva krémet főzünk.
- Ha már langyos a puding, keverjük a vajas krémhez.
- Egy hosszú tálra tegyük a süteményszeleteket, világos-kakaós felváltva a krémmel összeragasztva. Kettő rudat készítsünk.
- A csokoládét az olajjal, vízgőz felett olvasszuk meg félig, majd a gőzről levéve kevergessük tovább olvadásig.
- Vonjuk be vele a sütemények tetejét és tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen és összeérjen a sütemény.
- Tálaláskor forró vízbe mártott késsel, ferdén szeleteljük, akkor lesz ilyen szép mintája.
Jó étvágyat!
A nagymamám nagyon jól csinálta. Imádtam gyerekként, de emlékszem, sosem szívesen csinálta, mindig mondta, hogy túl macerás, így én meg sem próbáltam sosem, mert nekem a sütés totálisan a gyengém, a főzés az erősségem. :-) Amúgy csomó ember nem is ismeri a méteres kalácsot. üdv
VálaszTörlésDe nagyon szeretem én is. Csoda jó pofa, hogy ilyen élénk lett a színe, csak úgy vonzza a tekintetet meg a kezemet is, csak kár, hogy nem érem el.
VálaszTörlésGyerekként én is oda voltam érte, de én még nem sütöttem ilyet:) Gyönyörű lett a süti is meg a képek is, sütésre csábítanak:) Szép hétvégét nektek Barbi:)
VálaszTörlésA 90-es évek elején oriási sláger volt nálunk, de azóta se sütöttem, pedig milyen finom!
VálaszTörlésKépzeld el, még soha nem ettem és soha nem készítettem, de mindig nézegetem, ha valahol látom, a tiéd különösen nagyon szép, isteniek a színei, vittem is a receptet, meg fogom csinálni, muszáj kipróbálnom, hogy tényleg olyan finom-e, ahogy mondják, meg ahogy a látvány ígéri, ha két nagy rúd van belőle, eléggé kiadós, mármint sok van belőle igaz? :-)))))
VálaszTörlésNagyon sok lesz belőle, biztosan elég lesz, ha a lányok is hazalátogatnak! :) A színe azért ilyen szép, mert meggylevet löttyintettem bele a tej egy része helyett, hogy a fotózáshoz szép színt kapjak. :)) Nyugodtan elhagyhatod. :)
TörlésIsmerem, de rég sütöttem.
VálaszTörlésÜnnepi színekben pompázó!!!
VálaszTörlésEn is nagyon szeretem, bar meg csak egyszer sutottem. :) Gyonyoru szine van a rozsaszin kremnek! Igazi gyerkocoknek (is) valo suti. :)
VálaszTörlésNagyon szerettem gyerekként, de az én mamám főtt krémmel készítette nem pudinggal. Vad a színe valóban de tetszik! :))
VálaszTörlésA főzött krémnek valóban nincs párja, én is jobb szeretem, ez a pudingpor megkönnyíti a dolgunkat, lassan leszokom róla. :)
TörlésNagyon szép lett, nekem tetszik ez az élénk szín :)
VálaszTörlésNagyon guszta, valamit ki kellene találnom arra, hogyan lehetne paleosítani :D
VálaszTörlésHú de gyönyörű színe van a pudingnak!!!! És hú de régóta készülök erre a sütire :)
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki! :)
VálaszTörlésOooobl barcsak lenne ozgerincformam,imadom ezt a sutit!
VálaszTörlésNéha jót tesz, ha megszalad az ember keze. Csodás a színe, jól áll a sütinek. Gondolom az íze is ilyen plusszos! Isteni!
VálaszTörlésKöszönöm szépen lányok, kedvesek vagytok!!! :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésAkkor egészen biztosan nem verted fel a fehérjét habnak, hanem az egész tojásokkal dolgoztál. Most mindenkinél e témában érdeklődöm:-) mostanában kellene (a technikámmal :-) a megszoknom, hogy így is működik, így is könnyű lesz a tészta, de sok év alatt úgy berögződött a régi módszer, hogy mindig kétségeim vannak.
Próbáltam már, amiben nincs olaj, meg víz, az tökéletesen sikerült, de előbb-utóbb ezt is tesztelnem kell.
Ja és tényleg dob rajta a színe, lehet a tej egészét meggylére cserélem :-)
Gratulálok a sok szépséges finomsághoz, amiket rendszeresen produkálsz. :-)
Nagyon szépen köszönöm Marika! :)
Törlés