A Stollen egy közkedvelt német karácsonyi sütemény, a bepólyált kis Jézust szimbolizálja. Nálunk a gyümölcskenyérhez hasonlít a legjobban. Készülhet élesztővel és sütőporral, én ez utóbbi készítettem, sőt ebben a tésztában túró is található. Először sütöttem, féltem is tőle, de megint nem csalódtam, mert amibe én ránézésre beleszeretek az általában valóban finom lesz. A recept egy Antikváriumból rendelt karácsonyi dr.Oetker-es könyvből van. Hogy miket találok! :)))
Nagyon örülök, ha kipróbáljátok! :)
Hozzávalók:
- 300 g csemege mazsola
- 150 g aszalt szilva
- rum
- 500 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 130 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál mandula kivonat
- 200 g puha vaj
- 250 g túró
- 200 g hámozott darált mandula
- 2 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
- késhegynyi őrölt szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió és fahéj
(nálam ezek kimaradtak)
- 50 g kockákra tört étcsokoládé
- 100 g aszalt sárgabarack négyfelé vágva
- 250 g marcipán
- 80 g olvasztott vaj
- 50 g porcukor
- A mazsolát és a négyfelé vágott szilvákat leöntjük rummal, annyira, hogy ellepje, majd egy éjszakára ázni hagyjuk.
- Másnap a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot és fűszereket összekeverjük, majd a vajjal szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a túrót a tojásokat, a mandulát, mandulakivonatot és elkezdjük összeállítani a tésztát, ha szükséges tejföllel lágyíthatjuk. Nehezen áll össze, ezért mikor nagyjából már összegyúrtuk, borítsuk enyhén lisztezett felületre és gyúrjuk addig míg szépen összeáll.
- Téglalap alakúra nyújtjuk, majd a lecsepegtetett aszalványokat, csokoládét, sárgabarackot rászórjuk és belenyomkodjuk a tenyerünkkel. Feltekerjük, a széleit bedolgozzuk, hogy a gyümölcsök ne potyogjanak ki, majd újra kinyújtjuk, nem kell nagyra, csak, hogy a rúddá sodort marcipánt bele tudjuk tekerni.
- A feltekert rudat a tetején a közepétől kicsit jobbra megnyomjuk a sodrófával és kialakítjuk a stollen formát, de hagyhatjuk szép hengeresen is.
- 180 fokra visszavéve a hőfokot, 60 perc alatt pirosra sütjük.
- Még forrón átkenjük vastagon az olvasztott vajjal, majd megszórjuk bőven porcukorral, kb. 10 perc múlva újra ismételjük ez a műveletet.
Jó étvágyat!
Ilyen sok-sok finomsággal a tésztájában biztosan nagyon finom, a túrótól pedig puha lehet a tésztája! :) Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésTyű, itt aztán lehetne csemegézni.. Milyen ötletes a túróval. Sosem sütöttem még stollent, De már rég izgatja a fantáziámat. Szóval nagyon ügyes vagy, remek süti és a fotók igazán hangulatosak. :o)
VálaszTörlésNagyon szép lett! Imádnám! Minden kedvemre való benne! :)
VálaszTörlésEj, de brutálisan jól néz ki! :)
VálaszTörlésHűűű, nem mondom került bele ez- az. :) Nagyon szép!!
VálaszTörlésSzia Barbi, bocs, hogy nem a témához írok, engem most az érdekelne, hogy melyik fotószerkesztő programmal csináltad a blogfejlécet? Nekem eddig még nem sikerült olyan programot találnom, amivel így több kis képet rakosgathatnék egymás mellé egy másikra, a legtöbb program automatikusan kever egy montászt. Írnál nekem esetleg e-mailt a zykade67 kukac yahoo.com címre? köszi
VálaszTörlésAki mer, az nyer:-) Csodás lett, kívül-belül!
VálaszTörlésNYAM-NYAM!! Küldhetnél egy szeletkét, nyitom az ablakot!! Puszi: Gabi
VálaszTörlésHűha ez nagyon finom lehet, guszta!
VálaszTörlésDe mesés, olyan tökéletes lett :) Én is stollent terveztem-marcipánosat, de nem fog beleférni az időmbe.
VálaszTörlésKellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak!
VálaszTörlésKedves Barbi, kívánok Neked és családodnak békés, áldott ünnepet! :)
VálaszTörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésÉppen most falatozok a csodafinom stollenből, tényleg olyan szép és fincsi, mint ahogy a képeken kinéz. Nagyon szépen köszönöm a receptet!!
Mese szép lett:))
VálaszTörlésÁldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok!
Kedves Barbi! Békés, boldog karácsonyt kívánok Nektek!!
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt kívánok az egész családnak!
VálaszTörlésSzia Barbi, én már évek óta sütöm ezt a stollent, minden karácsony előtt legalább 5 példányban, ugyanis ajándékba is szoktam adni. Az én receptem is német, egy rég vásárolt ünnepi újságból. Abban nincsenek aszalt gyümölcsök, csak durvára vagdalt magvak: dió, mogyoró, pisztácia. A többi hozzávaló, majdnem ugyanaz. BUÉK!
VálaszTörlésDrága Barbi, nagyon boldog új évet kívánok Neked és családodnak szeretettel! :)
VálaszTörlésHétvégén vagy a következőn, én is stollent akarok sütni, a jól bevált receptem szerint. Most elgondolkodtam, lehet, hogy ezt is megsütöm, csak hogy legyen mire rájárni karácsonyig :D
VálaszTörlésJó étvágyat hozzá Vicuska!! :) ♥
TörlésKöszönöm Barbim, lesz! :D Oyan kívánatos!
Törlés
VálaszTörlésI love your article thanks for share the article
Health Magazine