Blogkóstoló 13-ra készültem! :) Most aztán belehúztam, de nagyon örülök, hogy teljesítettem a feladatot, ráadásul milyen sikere volt! :)
Janka oldalát kaptam tesztelésre, elsőre bele is futottam a mákvirág nevet viselő egyik rég kinézett kedvencembe, de volt még ott jó pár fogamra való, és ha tele lennék idővel, nem csak ezt az egyet készítettem volna el, bár ki tudja mi lesz még... :))
Tulajdonképpen, mákkal kellett volna készíteni, de nem akartam kiszúrni magammal, egyrészt azért mert nekem kellett volna a többségét megennem, bár nem mintha baj lett volna, de hát mégis csak sok lett volna egymagamnak, másrészt meg a család többi tagja miatt is kellett variálnom, hogy ők is örömmel fogyasszák. Így megint a már jól bevált zserbós töltelékemhez folyamodtam, de kicsit megspékeltem kakaóval és narancs lekvárral. Nem lett olyan tökéletes, gyönyörű mint Jankáé, de mind elfogyott! :) Köszönjük szépen!
Hozzávalók a tésztához:
- 450 g liszt
- 2,5 dl tej
- 25 g élesztő
- 3 evőkanál xilit
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- 60 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- 150 g darált dió
- 120 g xilit
- 2 teáskanál kakaópor
- 2-3 evőkanál narancslekvár (vagy ízlés szerint ami jólesik)
- 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés
- A lisztbe kis mélyedést igazítunk és beleszórjuk a vaníliás cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük kézmeleg tejjel. Letakarva 10 percig félretesszük.
- Mikor az élesztő felhabzott a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk, majd letakarva duplájára (kb. 1 órát) kelesztjük.
- A diót a kakaóport és a xilitet összekeverjük.
- A gáztepsit és egy másik nagyobb tepsit vagy nagy kerek hőálló jénai tálat sütőpapírral bélelünk.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk.
- Szépen kinyújtjuk, kb. 40x40 cm-esre, majd lekenjük lekvárral és megszórjuk a diós-kakaós keverék felével. Nyomkodjuk a tenyerünkkel egy kicsit a lekváros tésztába a diós anyagot.
- Feltekerjük és a sütőpapiros tepsiben kör alakúra igazítjuk, a végeit egymásba csúsztatjuk. A közepébe tehetünk papírtörlő gurigát alufóliával jól becsomagolva, hogy a sülés alatt és kelés közben is megmaradjon a virág közepe.
- Éles késsel 2 cm-re bevagdossuk a tésztát a virágforma kialakításához, de csak a belső kerek nyílástól 1 cm-re, nehogy végigvágjuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el.
- A sütőt 180 fokra gyújtsuk el. Amíg bemelegszik kb. 10-15 perc, addig letakarva hagyjuk kelni őket.
- Sütés előtt kenjük meg tojással és 180 fokon süssük jó pirosra mindkettőt.
- Hagyjuk a tepsiben kihűlni és csak utána emeljük át tányérra.
Jó étvágyat!
Ez aztán a nyálcsorgató finomság ! Isteni lehetett a zserbós töltelékkel, szerintem el kell így is készítenem :)
VálaszTörlésNagyon szép lett! Igazi karácsonyi hangulatot áraszt! :)
VálaszTörlésSzuperguszta, igaz ünnepi forma. Hasonló mint a mákvirágom. Szép lett4
VálaszTörlésSzerintem nagyon szép lett. :) Tetszik a tölteléked is. :)
VálaszTörlésóóóó de szép!!!
VálaszTörlésÍnycsiklandóan szép lett, narancs- és dióíz együtt, mesefinom lehet!
VálaszTörlésKülönleges formázás, nagyon szép lett!
VálaszTörlésBrutálisan jól néz ki:) Nagyon szép ez a formázás, szoktam sütni én is, de mostanában kevés keltet készítek, egyszerűen nem igénylik, én igényelném pedig:) Tényleg gyorsak vagytok, össze kell szednem magam,. Szép hétvégét:)
VálaszTörlésNagyon szép :-)
VálaszTörlésSzerintem szép lett. A töltelék pedig biztosan isteni volt a kelt tésztában is. :))))
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!! :)
VálaszTörlésNagyon tetszetős egy finomság, de volna egy kérdésem a xilitet nem lehetne helyettesiteni cukorral vagy valami mással?
VálaszTörlésBernadett, nyugodtan helyettesíthető cukorral, mert az eredeti receptben is azzal készül! :)
TörlésKedves Barbi,
VálaszTörlésA fehér liszt helyett tudnál esetleg valamit ajánlani a paleo keretein belül? Köszi, Komisz.