Fura mód, manapság a mézes lap sütés valahogy a szívemhez nőtt. Nem is értem mitől féltem annyi éven át. Egyre jobban ráérzek és ráadásul előző este is megsüthetők a lapok, másnap meg tölthetem őket, így pillanatok alatt elkészülhet egy ilyen csodás sütemény. Ezt a fajtát én kísérleteztem ki, mert imádom a gesztenyét, így született az alábbi sütemény, A Lajcsi szelet tésztáját és a Mézes krémes főzött krémjét használtam a gesztenyés krém alapjának.
Nagyon finom sütemény lett a végeredmény. A tetejére tojásfehérjéből és porcukorból írókát készítettem, ha már közeledik a karácsony, adjak egy kis tippet a díszítéshez.
Tészta:
- 400 g liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál méz
- 2 tojás
- 200 g cukor
- 50 g vaj
- 2 kiskanál szódabikarbóna
Főzött krém:
- fél liter tej
- 4 ek. enyhén púpozott liszt
- 200 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Gesztenyekrém:
- 500 g gesztenyemassza
- 150 g puha vaj
- 100 g cukor
- 3 evőkanál rum
Tetejére:
- 100 g étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Díszítéshez:
- 1 pici tojás fehérje és 100 g porcukor fényes habosra verve
Elkészítés:
- A kakaót, mézet, cukrot, tojást és vajat gőz felett összeolvasztjuk, melegítjük.
- Utána a szódabikarbónás liszthez forgatjuk egy hablapát segítségével, majd a végén kézzel a lisztezett munkapulton jó összegyúrjuk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és 35x25 cm-es téglalappá nyújtjuk mindegyiket a vajazott lisztezett gáztepsi hátulján és ezen sütjük 8(!) percig. Amíg az egyik tésztával dolgozunk a többit tegyük félre, folpackkal letakarva a meleg konyhában, mert, ha nem hűl ki a tészta akkor könnyen nyújtható marad.
- 8 perc sütési idő után kivesszük a tepsit, és 5 percig hagyjuk a tepsi hátulján, hogy készre süljön, majd palacsinta lapáttal vagy egy hosszú késsel óvatosan leválasztjuk. Így készítjük a következő 2 lapot is, de a tepsi hátulját letöröljük, újra vajazzuk és lisztezzük.
- A vajat kikeverjük a porcukorral a gesztenyével és rummal.
- A lisztet és cukrot összekeverjük, majd kézi habverővel apránként hozzákeverjük a tejet, hogy csomómentes legyen, majd sűrű krémmé főzzük. Hideg vízbe állítva sűrűn megkeverve lehűtjük, majd robotgéppel a vajas gesztenyéhez dolgozzuk.
- A lapokat megtöltjük, legfelülre tésztalap kerül.
- Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládét és az olajat, majd bevonjuk vele a süteményt. Gyorsan mehet a hűtőbe dermedésig, de éjszakára vagy pár órára vegyük majd ki, hogy a sütemény összepuhuljon.
- Ha szeretnénk, hogy ünnepi külseje legyen, írókázzuk be a tetejét.
Jó étvágyat!
Látom edzel karácsonyra. Ezek a kis cikorványos motívumok a tetején...El tudom képzelni, mi lesz ott ünnepekkor!
VálaszTörlésPompás Karácsonyi sütemény! Néha milyen jól összepasszolnak sütemény "alkatrészek" Nagyon készülsz az ünnepekre! Te jó ég mi lesz még addig! :o))) Nagyon guszta!!!
VálaszTörlésHúh, de jól néz ki! Pompás sütemény! :) Kár, hogy otthon nem lelkesednek a gesztenyés finomságokért :(
VálaszTörlésMutatós egy süti az biztos. Persze nagyon fincsi is lehetett!!
VálaszTörlésEzt aztán nagyon jól kitaláltad :) Gyönyörű és látszik rajta, hogy mennyire finom :)
VálaszTörlésEgy tipp az tepsi hátulján sütéshez. Én ugyan olyan méretre vágok sütőpapírt mint a tepsi, azon nyújtom ki a lapokat, majd átemelem a tepsire, megsütöm majd papírostól leemelem. Már is mehet rá a következő papíron kinyújtott darab.
VálaszTörlésDe jó Kata, köszönöm, ki fogom próbálni!! :)
TörlésEz csodaszép! Imádom a gesztenyés sütit, mindenképpen megjegyzem magamnak!
VálaszTörlésEzt jól kitaláltad, nagyon-nagyon fincsi lehet! :) És gyönyörű ünnepi ruhába öltöztetted, nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésKöszi mindenkinek, valóban nagyon finom lett! A karácsonyi láz még csak a fotókon látszik, a lakással még csak most fogok ügyködni. :-D
VálaszTörlésMilyen szép szeletek, és milyen finom lehet. :) Jó ötlet az írókázás a tetején, tetszik. :)
VálaszTörlésMilyen remek ötlet!! Csodás hangulatú képeket készítettél:)
VálaszTörlésJó ötlet volt így összepárosítani a sütiket, finom dolgot hoztál össze! Az írókázás is jó, ünnepélyessé teszi.
VálaszTörlésAz én lapocskáim , nem voltak ilyen szép vastagak! Miért?
VálaszTörlés