2013. november 16., szombat

Mézes gesztenyés krémes

Fura mód, manapság a mézes lap sütés valahogy a szívemhez nőtt. Nem is értem mitől féltem annyi éven át. Egyre jobban ráérzek és ráadásul előző este is megsüthetők a lapok, másnap meg tölthetem őket, így pillanatok alatt elkészülhet egy ilyen csodás sütemény. Ezt a fajtát én kísérleteztem ki, mert imádom a gesztenyét, így született az alábbi sütemény, A Lajcsi szelet tésztáját és a Mézes krémes főzött krémjét használtam a gesztenyés krém alapjának.
Nagyon finom sütemény lett a végeredmény. A tetejére tojásfehérjéből és porcukorból írókát készítettem, ha már közeledik a karácsony, adjak egy kis tippet a díszítéshez.


Tészta:
  • 400 g liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál méz
  • 2 tojás
  • 200 g cukor
  • 50 g vaj
  • 2 kiskanál szódabikarbóna

Főzött krém:
  • fél liter tej
  • 4 ek. enyhén púpozott liszt
  • 200 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Gesztenyekrém:
  • 500 g gesztenyemassza
  • 150 g puha vaj
  • 100 g cukor
  • 3 evőkanál rum

Tetejére:
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Díszítéshez:
  • 1 pici tojás fehérje és 100 g porcukor fényes habosra verve

Elkészítés:
  1. A kakaót, mézet, cukrot, tojást és vajat gőz felett összeolvasztjuk, melegítjük.
  2. Utána a szódabikarbónás liszthez forgatjuk egy hablapát segítségével, majd a végén kézzel a lisztezett munkapulton jó összegyúrjuk.
  3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és 35x25 cm-es téglalappá nyújtjuk mindegyiket a vajazott lisztezett gáztepsi hátulján és ezen sütjük 8(!) percig. Amíg az egyik tésztával dolgozunk a többit tegyük félre, folpackkal letakarva a meleg konyhában, mert, ha nem hűl ki a tészta akkor könnyen nyújtható marad.
  5. 8 perc sütési idő után kivesszük a tepsit, és 5 percig hagyjuk a tepsi hátulján, hogy készre süljön, majd palacsinta lapáttal vagy egy hosszú késsel óvatosan leválasztjuk. Így készítjük a következő 2 lapot is, de a tepsi hátulját letöröljük, újra vajazzuk és lisztezzük.
  6. A vajat kikeverjük a porcukorral a gesztenyével és rummal.
  7. A lisztet és cukrot összekeverjük, majd kézi habverővel apránként hozzákeverjük a tejet, hogy csomómentes legyen, majd sűrű krémmé főzzük. Hideg vízbe állítva sűrűn megkeverve lehűtjük, majd robotgéppel a vajas gesztenyéhez dolgozzuk.
  8. A lapokat megtöltjük, legfelülre tésztalap kerül.
  9. Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládét és az olajat, majd bevonjuk vele a süteményt. Gyorsan mehet a hűtőbe dermedésig, de éjszakára vagy pár órára vegyük majd ki, hogy a sütemény összepuhuljon.
  10. Ha szeretnénk, hogy ünnepi külseje legyen, írókázzuk be a tetejét. 
 Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Látom edzel karácsonyra. Ezek a kis cikorványos motívumok a tetején...El tudom képzelni, mi lesz ott ünnepekkor!

    VálaszTörlés
  2. Pompás Karácsonyi sütemény! Néha milyen jól összepasszolnak sütemény "alkatrészek" Nagyon készülsz az ünnepekre! Te jó ég mi lesz még addig! :o))) Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  3. Húh, de jól néz ki! Pompás sütemény! :) Kár, hogy otthon nem lelkesednek a gesztenyés finomságokért :(

    VálaszTörlés
  4. Mutatós egy süti az biztos. Persze nagyon fincsi is lehetett!!

    VálaszTörlés
  5. Ezt aztán nagyon jól kitaláltad :) Gyönyörű és látszik rajta, hogy mennyire finom :)

    VálaszTörlés
  6. Egy tipp az tepsi hátulján sütéshez. Én ugyan olyan méretre vágok sütőpapírt mint a tepsi, azon nyújtom ki a lapokat, majd átemelem a tepsire, megsütöm majd papírostól leemelem. Már is mehet rá a következő papíron kinyújtott darab.

    VálaszTörlés
  7. Ez csodaszép! Imádom a gesztenyés sütit, mindenképpen megjegyzem magamnak!

    VálaszTörlés
  8. Ezt jól kitaláltad, nagyon-nagyon fincsi lehet! :) És gyönyörű ünnepi ruhába öltöztetted, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  9. Köszi mindenkinek, valóban nagyon finom lett! A karácsonyi láz még csak a fotókon látszik, a lakással még csak most fogok ügyködni. :-D

    VálaszTörlés
  10. Milyen szép szeletek, és milyen finom lehet. :) Jó ötlet az írókázás a tetején, tetszik. :)

    VálaszTörlés
  11. Milyen remek ötlet!! Csodás hangulatú képeket készítettél:)

    VálaszTörlés
  12. Jó ötlet volt így összepárosítani a sütiket, finom dolgot hoztál össze! Az írókázás is jó, ünnepélyessé teszi.

    VálaszTörlés
  13. Az én lapocskáim , nem voltak ilyen szép vastagak! Miért?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...