15 éve sütöm ezt a zserbót Horváth Ilonától, és még sosem raktam fel ide csak a mákos változatot. Úgy gondoltam a közelgő ünnepek miatt éppen aktuális, hogy felkerüljön a blogra. Csak, hogy ne legyen olyan mindennapos, ezért a rég vágyott tortaformában készítettem el. Gondolom nem kell bemutatnom, mert kevés olyan ember létezik aki ne ismerné és ne szeretné. :)
- 360 g liszt
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 50 g cukor
- 150 g puha zsír vagy 200 g puha vaj
- 10 g élesztő
- 1 dl tej
- csipetnyi sütőpor
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 160 g darált dió
- 120 g cukor
- 200-300 g sárgabarack lekvár
Fényes csokoládémáz:
- 50 g vaj
- 100 g cukor
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
- A puha zsírt a liszttel elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval meg az élesztős tejjel tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán könnyebben összeállíthatjuk, közben ha kívánja még lisztezhetjük.
- 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát.
- 26 cm-es tortaformát jól kivajazunk.
- Erre a méretre nyújtunk egy lapot és kibéleljük vele a formát.
- Vastagon (félujjnyi!) megkenjük lekvárral majd megszórjuk a cukros diókeverék felével.
- Erre megy a második lap, majd lekvár és cukros dió, végül a harmadik lappal beborítjuk.
- Szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük egy órát.
- Sütés előtt szurkáljuk meg a tetejét villával.
- Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 40 percig. Egyenletes világospirosra sül a teteje.
- Ha kihűlt bevonjuk a vízgőz felett összeolvasztott kakaós mázzal, vagy olvasztott csokoládéval. (Nálam most sajnos csak ez volt, én jobb szeretem a majdnem fekete, fényes kakaós mázzal! :))
Ezt tavaly ősszel készítettem, de nem emeltem ki akkor külön az oldalon,
most megmutatom nektek közelebbről, hogyan lehet egy kisebb dunsztosüvegből
szép hangulatos gyertyatartót kreálni.
Nem kell hozzá más csak egy kisebb lekváros üveg és madeira vagy csipke szegőszalag.
Nem kell hozzá más csak egy kisebb lekváros üveg és madeira vagy csipke szegőszalag.
Ragasztópisztollyal rögzítettem, akár az egész üveget is körbetekerhetjük vele.
Nagyon szép a tortád. Ezt a fajta receptet használom én is a zserbónak csak eddig nem mertem tortának elkészíteni. Jó ötletet adtál köszönöm, a hét végén szülinaposunk lesz akinek a zserbó a kedvence ezek után biztos elkészítem én is ! Nagyon ötletes ez a mécses jól mutat!
VálaszTörlésÉva köszönöm szépen, biztosan örülni fog majd neki!! :)
TörlésImádom a zserbót, de nagyon régen sütöttem. Anyukám viszont a hét végén is sütött és kaptunk is. Én is a Horváth Ilona félét sütöttem, és nagyon szerettük. Jó ötlet a tortaformában sütés :)!!
VálaszTörlés(Csak csendben jegyzem meg, hogy eltévesztetted, a tészta hozzávalói helyett töltelék hozzávalóit írtál.)
María köszönöm szépen, pedig annyiszor átolvastam. :)) Köszönöm a kedves szavaidat is!
TörlésSzeretem a zserbót és nagyon guszta lett a tiéd! A képek már karácsonyi hangulatot árasztanak :) Csodaszépek :)
VálaszTörlésCsigabige, bizony jön a karácsony rohamtempóban! :) Köszi!
TörlésMikor kapom meg a szeletemet? Ezzel még bűnöznék is, olyan jól néz ki! :D
VálaszTörlés:))) Te olyan erős vagy nem hiszem, hogy feladnád az eddig betartottakat! :) Aranyos vagy köszönöm! :)
TörlésJól írtad, hogy sok baracklekvár kell bele. Életem első zserbója szárazra sikeredett a lekvár miatt, keveset tettem:-) Guszta lett nagyon! Csupa karácsonyi hangulatom lett ettől a bejegyzésedtől meg a fotóidtól:-)
VálaszTörlésEbbe most kevés került, de csak mert nem volt itthon elég! :))) Szerencsére nem lett száraz, de azért én ennél jóval több lekvárral szeretem! :) Köszönöm szépen!! :)
TörlésNagyon köszönöm, hogy feltetted!!! Nagyon szeretjük a zserbót, és valóban jó ötlet tortaként is elkészíteni, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa! :)
TörlésHorváth Ilona nekem is a kedvencem. Nagyon jó és biztos receptjei vannak. Nagyon guszta így a zserbó, tortában megálmodva... Igazi ünnepi fotók! Úh, nemsokára tényleg itt a Karácsony...
VálaszTörlés