2013. augusztus 2., péntek

Túrós-mákos szelet

3 hónapja nem sütöttem "igazi" sütit, bár a hozzávalókat elnézve, ez sem az a nagyon hagyományos, de azért ez mégis bűnösebb mint eddigi társai. :)
Nagyon finom lett, jóízűen falatoztuk mindannyian. A hosszú lista ellenére meglepően könnyű elkészíteni, szívből ajánlom Nektek! :)


Hozzávalók egy 40x24 cm-es tepsihez:
  • 150 g finomliszt
  • 100 g zabliszt
  • ½ kávéskanálnyi  só
  • 120 g puha vaj
  • 10 g élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor (ennyi belefér, mert úgyis megeszi az élesztő :))
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl

A máktöltelékhez:
  • 250 g darált mák
  • 100 g porxukor (nyírfacukor vagy xilit darálva)
  • 2 ek. lekvár (meggy, narancs, barack vagy ami van)
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. puha vaj
  • kb. 130-150 ml tej

A túrótöltelékhez:
  • 250 g félszáraz tehéntúró
  • 100 g porxukor
  • 1 ek. folyékony édesítő
  • 2 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 cs. vaníliaízű pudingpor

Elkészítés:
  1. Meleg tejben a kristálycukorral elkeverve, felfuttatjuk az élesztőt, kb. 10 perc.
  2. Ezalatt a lisztet elkeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a puha vajjal.
  3. Az élesztős tejet, a tojás sárgát is hozzákeverjük, majd annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen kezelhető puha tésztát kapjunk. Kb. 1 órát kelesztjük.
  4. A mák hozzávalóit összefőzzük annyi tejjel, hogy kenhető krémet kapjunk, majd félretesszük hűlni.
  5. A túró villával összetörjük, hozzáadjuk az édesítőt és porxukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a tejfölt, a pudingport és összekeverjük. Nem baj ha folyós mert a tojáshabtól és a sütéstől megszilárdul.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  7. A tésztát kinyújtjuk, kicsit nagyobbra, hogy a tepsi oldalára is felkanyarodjon, egyszerűbb, ha már a méretre vágott sütőpapíron tesszük ezt, majd belehelyezzük a tepsibe, és villával megszurkáljuk.
  8. Nálam nagyon lágy lett kelés után és féltem, hogy a mákot nem tudom rákenni, mert elhúzza, kiszakítja a tésztát, ezért hűtőbe tettem 10-15 percre.
  9. A hűtőből kivéve ráterítjük a máktölteléket és szépen elsimítjuk.
  10. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, összeforgatjuk a túrós masszával és a mákos rétegre simítjuk.
  11. kb. 50 percig sütjük 180 fokon, gázsütő 3-as fokozatán, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Porcukorral tálaljuk.
 Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Azta, de guszta! Nem semmi látvány így reggel... A kávémhoz jól jönne egy kocka. Szerintem a terítőd Kalocsai...

    VálaszTörlés
  2. Szia Barbi. Megcsináltam a sütit nagyon finom lett. Pillanatok alatt elfogyot repetáznom kellannyira jól sikerült. Köszönöm a receptet. Üdv. Csaba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csaba nagyon boldog vagyok, mert ez egy reform édesség és féltem, hogy nem meri majd senki kipróbálni! Nagy öröm ez nekem, köszönöm, hogy megírtad! :)

      Törlés
  3. A hétvégére én is megsütöm Apukám szülinapjára.:) Majd írok, hogy ízlett...nekem nagyon tetszik a mák-túró kombináció...remélem sikerül.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nono várom a visszajelzést, Apukádnak pedig előre is nagyon boldog születésnapot kívánok! :)

      Törlés
  4. Nagyon finom lett, szuper, hogy kevésbé bűnös sütemény, bátran lehet belőle falatozni, köszönöm a receptet, Ani, Genf

    VálaszTörlés
  5. Kedves Barbi! Köszönöm a receptet, finom a süti, bár nekem eléggé elnyomja a mákos rész a túrós részt. Túl domináns...pedig pontosan ugyanazokkal a mennyiségekkel dolgoztam. Egyébként tényleg könnyű elkészíteni a sütit.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...