2013. június 30., vasárnap

Pácolt csirkemell, meleg saláta körettel és Paleo kenyérrel

Itt a lényeg a saláta és a kenyér ami tökéletes köret egy Paleo ebédhez, vagy csak azoknak akik egészségesen szeretnének táplálkozni és nehezen találják ki, mi legyen a sült krumpli vagy rizs helyett.

 

 A csirkemellet bepácoltam, 4 ek. kanál olívaolajból, 1 ek. balzsamecetből, só, bors, petrezselyem, 1 kiskanál rozmaring keverékével, majd 1 óra múlva hirtelen kisütöttem, nyeles, rácsos serpenyőben.

Komolyan mondom ez a saláta nem csak finom, de gyönyörű is!

A finom krémes saláta körethez a következőket tegyük.
1 lila hagymát apróra vágunk, kókuszzsíron vagy mangalicazsíron megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd nyakon öntjük ízlés szerint kb. 2 dl kókusztejszínnel vagy sima tejszínnel (ez viszont nem paleo!), rádobjuk a csíkokra vágott fejes salátát, egy csokor apróra vágott petrezselymet és az egészet pár percre összerottyantjuk. Ha szárított petrezselymünk van akkor a megdinsztelt hagymára dobjuk. Pár perc alatt elkészül és nagyon finom köret lesz belőle, bármilyen sült húshoz tökéletes.



Most pedig a Paleo kenyér!
  • 15 g útifű maghéj (Naturganik)
  • 2 dl víz
  • 6 tojás (ha zsemléket szeretnénk akkor csak 5 tojás)
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál eritrit
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 100 g őrölt mandula
  • 40 g szezámliszt
  • 30 g kókuszliszt
  1. Az útifűmaghéjat vízzel elkeverjük, és kicsit állni hagyjuk. Hozzákeverjük a tojásokat, ízesítőket, végül a mandulát és a liszteket.
  2. Ha olyan keménységű masszát kapunk amiből zsemléket tudunk halmozni akkor azt is süthetünk, főleg, ha 5 db tojással készítjük. Kb. 1 ek. massza, 1 zsemle. Mivel nálam túl lágy lett a tészta ezért készült kenyérformában.
  3. Egy gyümölcskenyér formába sütőpapírt teszünk és abba simítjuk a tésztát.
  4. Előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.
  5. A formából kivéve egy rácson hagyjuk kihűlni!
Kenyér recept innen. 

Jó étvágyat!

10 megjegyzés:

  1. Nem semmi, igazán jó kis ebéd. Ezt a salátát biztosan ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta kis ebédet kreáltál. Engem a kenyér érdekelni igazán, eszméletlen nagy kenyér függőségem van,meg minden ami tészta.No ezeket kéne száműzni az étrendemből, a vérnyomásom végett.De nagyon nehezen megy, igazán még nem akadtam rá olyan kenyérkére amit jóízűen tudnék megenni, a mi megszokott kenyerünk helyett(:: Az étrend váltásodnak megelőzés volt a célja? vagy már valami végett? Csak azért érdekel, mert nálam most ez a vérnyomás probléma jelentkezett,és szeretném a gyógyszert elhagyni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böbe nálunk csak megelőzés céllal indult a dolog, igaz van egy évek óta fennálló ekcémám a kezemen, de már nem zavar, csak ezért nem kezdtem volna el! :)
      Egyébként nálam nagyobb kenyér és kelt tészta rajongó nincs a világon mégis, lassan 3 hónapja semmi kenyeret és hagyományos sütit nem ettem! Annyira belém ivódott amit ezekről olvastam, hogy nem visz rá a lélek, hogy visszatérjek hozzájuk.
      Én azt javaslom annak akit érdekel, hogy vegye meg Szendi Gábor Paleolit kezdőknek c. könyvét és olvassa el anélkül, hogy bármin is változtatna.
      Mire a végére ér, félve gondol majd azokra az élelmiszerekre amik a civilizációs betegségeinket, a gyors öregedést, leépülést stb. okozzák. :)
      Meglepően könnyen száműzi majd, persze fokozatosan az életéből! :) Ezt komolyan írom! :) A vérnyomást hetek alatt visszaállítja a normál tartományba.

      Törlés
  3. Megint tanultam v.mi újat!"útifű maghéj" :)
    Erdélyben is készítünk hasonló salátát,hagyma helyett fokhagymával és tejföllel. A tiéd azért tetszik,mert kókusszal van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, igazán különleges ízt adott a salátának, komolyan összevesztek rajta Apa és Esztim! :) Nagyon finom!
      Köszi! :)

      Törlés
  4. De érdekes ez a saláta, még nem találkoztam ilyen recepttel. Szép kenyér lett a különleges hozzávalókból!

    VálaszTörlés
  5. Az én nagymamám is sokszor készített hasonló salátát, persze a mama nem volt palos, így tejföllel készítette:) Gyönyörű, étvégygerjesztő fogás, nekem még mindig a tejtermékek a gyengéim, de egyébként tetszik a paleo étkezés:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu, a tejtermékek közül én is használok még párat, de ritkán, szerintem akinél nincsenek egészségügyi problémák és nem azért kezdte a Paleolit táplálkozást, annak még talán belefér, de igyekszem minél jobban elhagyni őket. A tejet én napi szinten ittam majdnem egy litert, mert annyira szeretem, de ahogy Böbénél írtam, az olvasottak tükrében, nem vágyom rá! :)
      Köszi! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...