2013. június 18., kedd

Banántorta - Blogkóstoló 9. - fehér liszt és cukormentes

Rubin konyhájában van jelenleg a Blogkóstoló 9. játék helyszíne, és annak ellenére, hogy nincs időm manapság a blogra, bevállaltam! Gaby hidd el nem azért, hogy minél több munkád legyen, csupán csak annak okán, hogy nagyon megkedveltelek és a facebook-os „Édességrajongók klubja" oldalad nagyon a szívemhez nőtt! :) Próbáltam igyekezni, remélem még az "időben" kategóriában vagyok! :)))
Megint csak beigazolódott, hogy az egészséges az nem egyenlő az éppen elmegy vagy ehetetlen kategóriával. (szó ismétlésért bocsánat! :-) ) Dinát kaptam páromul és elsőre kicsit megijedtem, hogy a gyönyörű tortáit én aztán sosem tudom klónozni, de mikor jobban végigböngésztem a blogot, már inkább a bőség zavarával küzdöttem, mert annyi jó receptet kipróbáltam volna! Aztán erre a banános csodára esett a választásom és mivel köztudott, hogy mostanában nem igen sütök vagy, ha igen akkor is csupa reform alapanyaggal, így ezt is átalakítottam egy kicsit. Isteni lett, méghozzá annyira, hogy nyáron még jó párszor össze fogok dobni hasonlót, mert gyorsan elkészül a látszat ellenére! A piskótalapot akár előző este is kisüthetjük, így még gyorsabban elkészül.


  Tészta hozzávalói 23 cm átmérőjű tortaformához:
  • 4 tojás
  • 4 csapott evőkanál xilit
  • 4 enyhén púpozott evőkanál teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 teáskanál sütőpor

Krémhez:
  • 2 banán
  • 1 csomag banánízű pudingpor – nálam vanília, mert életem során sajnos még sosem találkoztam banán ízű pudingporral :-)
  • 5 evőkanál xilit
  • 3 dl kókusztej vagy mandulatej
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 kávéskanál citromlé
  • limonádé a lapokra (0,5 dl víz, 1/2 evőkanál citromlé, 1/2 evőkanál xilit összekeverve)


Elkészítés:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaformát sütőpapírral béleljük.
  2. A tojásokat a xilittel kb. 10 percig folyamatosan verjük, míg gyönyörű magas, stabil, de könnyű habot kapunk.
  3. Ezután egy szilikonlapát segítségével, szakaszonként beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  4. A formába simítjuk, majd kb. 25 perc alatt készre sütjük.
  5. A hűvös járólapra letéve a formában hagyjuk kihűlni.
  6. A pudingot, 3 evőkanál xilittel és a tejjel megfőzzük, hideg vízbe állítva, kevergetve kihűtjük.
  7. A puha vajat a maradék 2 evőkanál xilittel habosra keverjük majd a kihűlt pudinggal is összedolgozzuk végül az egyik banánt péppé törve és az 1 kiskanál citromlevet szintén hozzákeverjük.
  8. A piskótát 2 lapba vágjuk, az alsó lapot megöntözzük limonádéval, a krém jó felét rásimítjuk és a másik banánt felkarikázva, kirakjuk vele. A maradék limonádéval egy ecset segítségével átkenjük a banánokat (nem fontos), majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejére kenjük a maradék krémet, majd pirított mandulalapokkal megszórjuk, de olvasztott csokoládéval is meglocsolhatjuk.
  9. 1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy szépen összeálljon és könnyen szelhető legyen.
 Jó étvágyat!

21 megjegyzés:

  1. Juj, de jó! Remekül átalakítottad, így lelkiismeretfurdalás nélkül is falatozhatunk belőle! :) Nyami! :)

    VálaszTörlés
  2. Jól is néz ki a torta, és még egészséges is. :)

    VálaszTörlés
  3. Csodásan néz ki, nagyon finom lehet! :) Valóban remek így, átalakítva is! :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira jó, hogy megreformáltad, bár én már az eredeti verzióba is beleszerettem! :)

    VálaszTörlés
  5. Hát ez nagyon ott van! Külsőre is, belsőre is kívánatos, szívesen megkóstolnám!
    Jó választás volt!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett és gondolom igazán finom!

    VálaszTörlés
  7. Megint egy csupa egészség torta! Ügyes vagy nagyon! És milyen jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  8. Hello ...szeretném megkérdezni, hogy xilit helyett használhatok e sztíviát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alexandra, a tésztába nem tudom, attól függ, hogy folyékony-e a sztívia, mert akkor lehet a tészta nem lesz olyan állagú. A krémbe nyugodtan használhatod. :)

      Törlés
  9. Szia Barbi!Dr Otkeresben találsz banános pudingport ma vettem így már csak neki kell állnom ennek a finomságnak!! Köszi a receptet!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem láttam sehol, lehet egy nagyvárosban jobb a kínálat, majd nyitva tartom a szemem!!! :))) Köszi Böbe!

      Törlés
    2. Én sem nagyvárosban lakom :-) egy nagyobb privát maxban kapható nálunk vagy reálban :-) Szívesen :-)

      Törlés
    3. Na, akkor a közeli kisvárosban (15 km), ahol van egy Real üzlet körülnézek! :)

      Törlés
  10. Igaz én eddig nem néztem ezt az oldalt ,de most már egyre több felé keresgélek,mert Glutén érzékeny lettem és így kevés finom sütit találtam még,sajnos a zabliszt sem jó,meg sok minden,de biztos a sütemény így is finom!

    VálaszTörlés
  11. Az elkészítés második pontjában,ugye a tojásfehérjére gondolsz?Sárgájával nem hiszem,hogy hab lenne belőle...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsébet, ott bizony az egész tojást verem addig amíg légies habbá nem válik, úgy 10 percig. Nem választom szét a piskótához a tojásokat! :) Ez egy cukrász remek találmánya! :)

      Törlés
  12. Megsütöttem, de a piskóta nem lett jó, igaz, most készítettem először zablisztes piskótát, és nagyobb formába tettem mint 23 cm, azt hiszem az enyém 26 cm-es. Amúgy nagyon finom. Ha van valami ötlet, hogy vajon hol rontottam el, kérlek írjátok meg. Köszi, és további szép estét.

    VálaszTörlés
  13. Elkészítettem, nagyon finom lett, gyorsan el is fogyott! Köszönöm a receptet, örülök, hogy megtaláltam.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...