A 2011-ben útjára indított "Fő az egészség!" mozgalom, Selectfood Alíznak köszönhető. Most én is megkaptam a stafétát Gabytól és Lillától, köszönöm szépen a lehetőséget, főleg most, hogy igencsak az egészséges étkezés jegyében zajlanak a mindennapjaink. :)
Nem is akartam könnyen venni az akadályt, ezért egy külsőleg és belsőleg is csodás desszertet alkottam erre az alkalomra. :)
Fontosnak tartom elmondani, hogy érdemes ezt a süteményt aznap elfogyasztani, mert a xilittel felvert hab levet ereszthet másnapra és az ronthat az élvezeti értékén, bár szerintem egy ilyen pici torta biztosan még aznap elfogy! :) Nálunk is csak azért maradt belőle, mert ezen kívül rengeteg sütemény volt a nagylány bérmálása miatt! :)
Fontosnak tartom elmondani, hogy érdemes ezt a süteményt aznap elfogyasztani, mert a xilittel felvert hab levet ereszthet másnapra és az ronthat az élvezeti értékén, bár szerintem egy ilyen pici torta biztosan még aznap elfogy! :) Nálunk is csak azért maradt belőle, mert ezen kívül rengeteg sütemény volt a nagylány bérmálása miatt! :)
18 cm-es tortaformában
Tésztához:
- 3 tojás sárgája
- 60 g vaj
- 50 g xilit
- 1 evőkanál ezerédes folyékony édesítő
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 dl tej
- 25 g vaníliás pudingpor
- 25 g zabliszt
- 50 g őrölt mandula
- 25 g darált dió
- a pudingpor, a zabliszt, az őrölt mandula és darált dió helyett mehet bele 125 g fehér liszt azoknak akik nem akarják túlbonyolítani. :))
- eper
Habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 150 g porcukor xilitből
- 1 kiskanál citromlé
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A 18 cm-es tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
- A tojássárgákat a cukorral (xilittel, édesítővel), vajjal habosra keverjük.
- A szárazanyagokat a szódabikarbónával összekeverjük és hozzádolgozzuk a tojásos vajas krémhez a tejjel felváltva.
- A formába simítjuk, majd tűpróbáig sütjük.
- Mikor megsült hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen kettévágjuk.
- A tojásfehérjéket a cukorral (xilittel) és a citromlével, gőz felett kemény(!) habbá verjük.
- Tányérra tesszük az alsó tésztalapot, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik tésztalapot és a maradék krémet ráhalmozzuk.
- Eperrel díszítjük, de akár a két lap közé is tehetünk eperszemeket.
- Hűtőbe tesszük minimum 1 órára!
- Olvasztott csokival is meglocsolhatjuk.
Fontos tudnivalók annak aki megkapja ezt a stafétát:
- Készít egy ételt lehetőleg adalékanyagmentesen, és minél kevesebb cukor, liszt hozzáadásával. Választhatunk főételt, desszertet, a lényeg: egészségbarát legyen.
- Feltölti a mozgalom logóját a posztjába
- Ha van kedve, pár szót ír a felhasznált alapanyagokról, vagy tanácsot ad az elkészítéshez
- Kiválaszt 2-3 bloggert, akiknek tovább adja a stafétát.
Akiknek pedig továbbadom a lehetőséget egy egészséges étel elkészítéséhez Ildikónak és Mézigörlnek, mert biztos vagyok benne, hogy ők ennek a témakörnek régóta kedvelői! :) Kíváncsian várom, hogy milyen egészséges finomságot hoznak nekünk!
Nagyon szépséges és finom lehet !
VálaszTörlésCsodásan néz ki megrakodva a sok eperrel:) Ha meg még egészséges is, akkor ide vele.
VálaszTörlésEnnyi eperrel csak finom lehet.... :)
VálaszTörlésAz biztos!
VálaszTörlésNagyon guszta! Csodás kis torta!
VálaszTörlésCsodálat lett a tortád! Gondolom nem volt gond elfogyasztani :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nektek! :)
VálaszTörlésSzemet gyönyörködtető!:))
Törlés