2013. január 4., péntek

Zöldbabos raguleves vagy palócleves

Egyik kedvenc levesünk Apával. Kiadós, sűrű, ízletes és pont ideális ezekre a napokra, amikor mindenki, egy kicsit könnyebb, de mégis melegítő ételre vágyik. Akár vacsorára is tökéletes, az éppen aktuális sorozatunkat nézve...

Hozzávalók:
  • 500 g sertéshús (nálam lapocka, de lehet comb is)
  • 1 üveg zöldbab (lehet friss kb. 400 g)
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • só, pirospaprika
  • 1 kisdoboz tejföl
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • liszt

 Elkészítés:
  1. Az apróra vágott hagymát egy kis zsíron megdinszteljük.
  2. A felkockázott húst rádobjuk és fehéredésig kevergetjük.
  3. Pirospaprikával, sóval, házi ételízesítővel fűszerezzük.
  4. 1-2 dl vízzel felöntjük és forrás után, takarékra vesszük és hagyjuk fedő alatt puhulni a húst.
  5. Közben a sárgarépákat megpucoljuk, hosszába négyfelé vágjuk, majd feldaraboljuk. A fehérrépát nagyobb darabokra vágjuk, hogy aki nem szereti az könnyedén ki tudja venni a levesből.
  6. Mikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a répákat és annyi vizet, hogy ellepje, majd együtt tovább pároljuk.
  7. Mikor már puha minden, hozzáadjuk a leszűrt zöldbabot és még annyi vizet, hogy a galuska is beleférjen majd. Utánaízesítjük még, ha kell és a szárított petrezselymet is beleszórjuk. Ha friss petrezselyemmel dolgozunk akkor elég a már kész levesbe szórni.
  8. A tejfölt kikeverjük az 1 púpozott evőkanál liszttel. A forró leves levéből merünk hozzá egy merőkanállal és szépen elkeverjük, a hőkiegyenlítés miatt, majd így öntjük a levesbe, folytonos keverés mellett.
  9. Pár percig még főzzük.
  10. 2 tojásból és lisztből sűrű krémes masszát keverünk, majd egy kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

  1. Nálunk ez a kedvenc! Nagyon szereti minden családtagunk!

    VálaszTörlés
  2. Jaj, ezt mi is nagyon szeretjük, de rég nem főztem:) De most itt a finom levesek ideje, hamarosan főzök:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett a levesed, és a tálad is nagyon szép! palóclevest néha én is szoktam főzni, annyi különbséggel, hogy krumplit is szoktam beletenni. Nagyon fincsi lehetett a tiéd is...

    VálaszTörlés
  4. Szia Barbi! Nagyon guszta a levesed:)Mivel nógrádi vagyok, itt nagy hagyománya van ennek a levesnek,az éttermek étlapjain első helyen áll. Általában ürü vagy bárányhúsból készítik, de megállja a helyét sertésből is.Én is sokszor készítem, szintén sertéshúsból:)
    Üdv: Juditka konyhája

    VálaszTörlés
  5. Férjem által ismertem meg ezt a levest, amikor összeházasodtunk (na, az jó rég volt:). Imádjuk, Milánnak is nagy kedvence lett.

    Nagyon guszta fotót készítettél róla. :P

    VálaszTörlés
  6. Más receptért jöttem hozzád, de ezt sem hagyhatom szó nélkül ! :) Nagyon guszta...kicsit hasonlít a gulyásleveshez, amit nagyon imádunk, úgyhogy ez is biztosan nagyon finom lehet !! Hamarosan ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen más receptért jöttél? :) Szerintem Nektek is ízleni fog ez a leves, ha kipróbálod!!! :)
      Köszi!

      Törlés
  7. Nálunk ezt Legényfogónak is hívják, imádja mindenki, főleg a férfitagozat. Annyi különbséggel, hogy én ízesíteni egy kis citromlével szoktam, hogy savanykás legyen, ja és nincs benne galuska (helyette krumpli), szigorúan tésztamentesek a leveseink (Zoli alapból utálja a tésztát).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a citromlé tökéletes bele, de így egy kicsit más jellegű lett és imádjuk! :) Nálunk jöhet a tészta is meg a krumpli is, nem válogatnak! :)) Köszi Gabi!

      Törlés
  8. Köszönöm szépen Mindenkinek! Nincs is jobb ilyenkor egy finom, tartalmas levesnél! :)

    VálaszTörlés
  9. Felmelegíthetne engem is a finom levesed! :D

    VálaszTörlés
  10. Mindig ámulatba ejtesz.... Ez a leves istenien néz ki..Biztos nagyon finom is. Mentem a receptet!Köszönöm ismét:)

    VálaszTörlés
  11. pompás eledel. gyakorlatilag egytálétel. pogácsát nem esztek hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhez nem nagyon, de aki szeretne hozzá az egyen bátran! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...