Hozzávalók:
- 500 g sertéshús (nálam lapocka, de lehet comb is)
- 1 üveg zöldbab (lehet friss kb. 400 g)
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 evőkanál házi ételízesítő
- 1 evőkanál petrezselyem
- só, pirospaprika
- 1 kisdoboz tejföl
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 tojás
- liszt
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát egy kis zsíron megdinszteljük.
- A felkockázott húst rádobjuk és fehéredésig kevergetjük.
- Pirospaprikával, sóval, házi ételízesítővel fűszerezzük.
- 1-2 dl vízzel felöntjük és forrás után, takarékra vesszük és hagyjuk fedő alatt puhulni a húst.
- Közben a sárgarépákat megpucoljuk, hosszába négyfelé vágjuk, majd feldaraboljuk. A fehérrépát nagyobb darabokra vágjuk, hogy aki nem szereti az könnyedén ki tudja venni a levesből.
- Mikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a répákat és annyi vizet, hogy ellepje, majd együtt tovább pároljuk.
- Mikor már puha minden, hozzáadjuk a leszűrt zöldbabot és még annyi vizet, hogy a galuska is beleférjen majd. Utánaízesítjük még, ha kell és a szárított petrezselymet is beleszórjuk. Ha friss petrezselyemmel dolgozunk akkor elég a már kész levesbe szórni.
- A tejfölt kikeverjük az 1 púpozott evőkanál liszttel. A forró leves levéből merünk hozzá egy merőkanállal és szépen elkeverjük, a hőkiegyenlítés miatt, majd így öntjük a levesbe, folytonos keverés mellett.
- Pár percig még főzzük.
- 2 tojásból és lisztből sűrű krémes masszát keverünk, majd egy kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
Jó étvágyat!
Nálunk ez a kedvenc! Nagyon szereti minden családtagunk!
VálaszTörlésJaj, ezt mi is nagyon szeretjük, de rég nem főztem:) De most itt a finom levesek ideje, hamarosan főzök:)
VálaszTörlésNagyon guszta lett a levesed, és a tálad is nagyon szép! palóclevest néha én is szoktam főzni, annyi különbséggel, hogy krumplit is szoktam beletenni. Nagyon fincsi lehetett a tiéd is...
VálaszTörlésSzia Barbi! Nagyon guszta a levesed:)Mivel nógrádi vagyok, itt nagy hagyománya van ennek a levesnek,az éttermek étlapjain első helyen áll. Általában ürü vagy bárányhúsból készítik, de megállja a helyét sertésből is.Én is sokszor készítem, szintén sertéshúsból:)
VálaszTörlésÜdv: Juditka konyhája
Férjem által ismertem meg ezt a levest, amikor összeházasodtunk (na, az jó rég volt:). Imádjuk, Milánnak is nagy kedvence lett.
VálaszTörlésNagyon guszta fotót készítettél róla. :P
Más receptért jöttem hozzád, de ezt sem hagyhatom szó nélkül ! :) Nagyon guszta...kicsit hasonlít a gulyásleveshez, amit nagyon imádunk, úgyhogy ez is biztosan nagyon finom lehet !! Hamarosan ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésMilyen más receptért jöttél? :) Szerintem Nektek is ízleni fog ez a leves, ha kipróbálod!!! :)
TörlésKöszi!
Nálunk ezt Legényfogónak is hívják, imádja mindenki, főleg a férfitagozat. Annyi különbséggel, hogy én ízesíteni egy kis citromlével szoktam, hogy savanykás legyen, ja és nincs benne galuska (helyette krumpli), szigorúan tésztamentesek a leveseink (Zoli alapból utálja a tésztát).
VálaszTörlésIgen a citromlé tökéletes bele, de így egy kicsit más jellegű lett és imádjuk! :) Nálunk jöhet a tészta is meg a krumpli is, nem válogatnak! :)) Köszi Gabi!
TörlésKöszönöm szépen Mindenkinek! Nincs is jobb ilyenkor egy finom, tartalmas levesnél! :)
VálaszTörlésFelmelegíthetne engem is a finom levesed! :D
VálaszTörlésMindig ámulatba ejtesz.... Ez a leves istenien néz ki..Biztos nagyon finom is. Mentem a receptet!Köszönöm ismét:)
VálaszTörlésKöszönöm Melus, jó étvágyat hozzá! :)
Törléspompás eledel. gyakorlatilag egytálétel. pogácsát nem esztek hozzá?
VálaszTörlésEhhez nem nagyon, de aki szeretne hozzá az egyen bátran! :)
Törlés