Az egyik sütemény gyerekkoromból amit úúúútáltam, de nagyon! Pedig megkóstoltam, de már az illatától is felfordult a gyomrom. Évekkel később, mikor a férjem anyukája ezt készített ebédre, illemből megkóstoltam...aztán repetáztam. Hát valahogy így indult rajongásom, ezért a rendkívül puritán édességért. Azóta Apa jó barátja is megbarátkozott vele, egy éppen aktuális sütés alkalmával tett látogatásakor.
Leírom a receptet, de inkább a lányaimnak örökségül, mert szerintem mindenkinek van sajátja. :))
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 1 liter tej
- 2 dl víz
- 4 tojás
- 20 dkg cukor (nálam 10 dkg cukor és 1 evőkanál ezerédes édesítő)
- 1 evőkanál liszt
- 4 dkg vaj
- 1 kezeletlen citrom héja vagy citrom aroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 40 x 23 cm-es tepsi, kivajazva, lisztezve
Elkészítés:
- A vizet, tejet és a cukor felét elkeverjük, majd a megmosott rizzsel feltesszük főni, lángterelő karikán. Mikor felforrt, takarékon főzzük addig - sűrűn meg-meg keverve -, amíg a rizsszemek az összes folyadékot magukba nem szívják.
- Félretesszük kihűlni.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A vajat a tojássárgákkal a vaníliás cukorral kikeverjük.
- A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük.
- A tojásos, vajas krémet a kihűlt(!) rizshez keverjük, majd a lisztet és végül a tojásfehérje habot is finoman beleforgatjuk egy fakanállal.
- A tepsibe simítjuk és 200 fokon arany színűre sütjük.
- Baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Imádom!!!! Jaj, most nagyon megkívántam!:)
VálaszTörlésKöszi Joly, próbáld ki, nagyon egyszerű! :)
TörlésÉn is pont így készítem, csak nem formázom kerekre - egyébként nagyon jópofa, gondolom a fánkkiszúróval készült - hanem kockákra vágva tálalom, van hogy baracklekvárral, van hogy csoki vagy vanília öntettel, mindenhogyan nagyon szeretjük egy jó, kiadós leves után:-)))))))
VálaszTörlésIgen! Fánkkiszúróval szaggattam egy kicsit különlegesebb formára. :) Én csakis baracklekvárral eszem, nálam az maga a mennyország! :) Az önteteket inkább magában vagy aranygaluskához! :)
TörlésMi is imádjuk a rizskókot! A nagyobbik fiamtól nem is merem megkérdezni ha valami ünnep jön, hogy mit süssek, mert ő születésnapra is rizsfelfújtat kérne! (Más alkalmakkor elég gyakran sütök).
VálaszTörlésKönnyű a fiad kedvére tenni, süsd csak neki ha azt kér! :)
TörlésJaj, most lehet meg is csinálom ebédre...:)
VálaszTörlésLilla remélem megvolt és finom lett! :)
TörlésBarbi,jól néz ki,és imádom!
VálaszTörlésValamelyik nap sütök egy tepsivel!Most a Te recepted alapján.Viszem, Köszi!
mellissina remélem ez is lesz olyan jó mint Te bevált recepted. :)
TörlésÉn mindig is nagyon szerettem. És milyen rég sütöttem. Lám ezért jó böngészni a blogokat, mert jönnek elő a rég elfeledett költemények...Guszta!
VálaszTörlésAkkor elő a jól bevált recepted és süss! Köszi! :)
TörlésTe Barbi! ezzel én is pont így voltam, soha nem szerettem, de semmi olyan cuccot ami tejjel készült!!aztán....telik az idő,változik az ízlésem. Csodásan néz ki :)
VálaszTörlésKöszi Márti! Sok mindenben változott az enyém is, nem csak ebben! :)
TörlésFú, nagyon guszta, mi is imádjuk minden variációban, mostanában ezt készítettük rizsfelfújt-almával (forrás: A magyar úri család konyhája c.), nagyon jó volt.
VálaszTörlésEndi köszönöm szépen! Biztos finom almával, csak az a bökkenő, hogy én ki nem állhatom az almát, na jó, almás pitébe vagy almás-mákos rétesbe szeretem. ;-)
TörlésNem baj, azért, ha valaki olyan látta a megjegyzésed aki viszont imádja, annak biztosan tetszeni fog! Köszi! :)
Elkészítettem a rizsfelfújtadat, én nem tudtam ilyen szépen felszeletelni, de másként nagyon fini lett:)
VálaszTörlésDe klassz így kerek kis formában!! Én eddig mindig egy kerek tortaformában sütöttem és úgy szeleteltem mint egy tortát - bár az is igaz, hogy évek óta nem készítettem már, amit most az elmúlt hónapokban gyakran hiányolt is a családom...
VálaszTörlés