Már több mint 10 éve minden karácsonykor elkészítettem a négy rúd bejglit, anyukám receptje szerint. Aztán rá kellett, jönnöm, hogy a rengeteg különböző sütemény mellett amit a vendégjárások során kóstolunk, ez a négy rúd már sok. Ezért gondoltam, hogy idén fél adagot sütök tepsiben vagy tortaformában. Aztán Andreánál pár nap múlva megláttam milyen is kivitelezve ami már napok óta foglalkoztatott. Nem is volt kérdés, hogy én is ezt a formát választom, a bevált receptemmel. Tökéletes lett, ezentúl csakis így készítem!
Érdemes a tölteléket megnézni mert már többen visszajeleztek nekem, hogy ilyen finomat még nem sütöttek és ettek, úgyhogy megtartják Anyukám tökélyre fejlesztett bejgli receptjét!!! Nekem ez óriási öröm, mikor ilyen leveleket kapok!!!
Legyen boldog karácsonyotok,
pihenjetek sokat és egyetek finomakat!
Puszi és nagy ölelés Nektek! ♥
Hozzávalók a tésztához:
- 280 g liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 100 g vaj
- 30 g porcukor
- 1 dl tej
- 1 tojás a kenéshez
A diós töltelékhez:
- 140 g dió
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál barack lekvár
- 50 g mézeskalács darálva (vagy háztartási keksz + 1 evőkanál méz)
- kb. fél dl tej
A mákos töltelékhez:
- 140 g mák
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál barack lekvár
- 50 g mézeskalács darálva (vagy háztartási keksz + 1 evőkanál méz)
- kb. fél dl tej
- Ha kristálycukrot használunk együtt daráljuk le a mákkal!
A kenéshez:
- 1 tojás
Anna már nagyon ette volna... ☺
Elkészítés:
- A vajat a liszttel, cukorral, élesztővel szétmorzsoljuk, majd a 2 dl tejjel összegyúrjuk.
- Három részre osztjuk majd folpackba csomagolva 1/2 órát hűtőben pihentetjük, de akár előző este is elkészíthetjük.
- Ezalatt a fél óra alatt főzzük meg a töltelékeket.
- A töltelékhez valókat külön-külön összefőzzük, ha túl sűrű még rakjunk hozzá tejet, ha híg akkor lefőzzük, hogy kenhető legyen.
- Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk az egyik tésztát, kicsit nagyobbra, hogy majd be tudjuk vele keretezni a piténket. Béleljük ki vele a forma alját, majd egyik felére rákenjük a mákos töltelék felét, a másik felére pedig a diós töltelék felét.
- Beborítjuk a második tésztával (ez már piteforma méretű legyen). A maradék töltelékeket, megpróbáljuk ugyanoda kenni, ahová az alsókat kentük, de akár fordítva is tehetjük.
- Az utolsó tésztalapot is picit nagyobbra nyújtjuk és a befedés után összecsavargatjuk az alsó túllógó tésztával.
- Megkenjük tojássárgával, majd fél órát pihentetjük.
- (Azt is megtehetjük, hogy ebben az állapotában tesszük a hűtőbe - én ezt tettem - és másnap tojásfehérjével lekenve a tetejét 1 órás melegedés után megszurkáljuk és sütjük.)
- Tehát a pihentetés után tojásfehérjével lekenjük megszurkáljuk, megjelöljük dió és mákszemekkel a megfelelő oldalakat, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, kb. fél órát.
Jó étvágyat!
Mi nem vagyunk nagyon bejglisek, a férjem annyira az édességeket sem szereti, de ezek a töltelékek első olvasásra is nagyon gusztik! Biztos nagyon finom, és igazán jól néznek ki.
VálaszTörlésBékés Ünnepeket kívánok én is viszont! :)
Nagyon finomak lehettek :) Kellemes Ünnepeket :)
VálaszTörlésBékés, Boldog Karácsonyt! :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Boldog karácsonyt nektek is!
VálaszTörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésAz idén is elkészítettem a bejglimet, de nekem a 2 rúd kevés volt, hiszem azt három felé kellett osztanom, így nálunk dupla adag készült. Milyen érdekes a világ! :-))
Boldog Karácsonyt!
Nagyon jó ez a pitébe zárt bejgli! :) Imádom a sok tölteléket !! Nálunk most csak kalács készült,bejgli nem, de az is félre sikerült kissé ! :) a bejglidet is biztosan ki fogom próbálni valamikor!! Annácskád gyönyörű , mint mindíg! :)
VálaszTörlésbékés, boldog , szeretetben teljes Karácsonyt kívánok én is nektek!!
Kedves Barbi! Csodás ez a bejglitorta. A töltelék pedig tényleg kipróbálós:) Kívánok nektek békés, boldog ünnepeket:)
VálaszTörlésNagyon guszta, Boldog Karácsonyi Ünnepeket Neked és a Családodnak!
VálaszTörlésSzeretettel:
Mrita
A tölteléket ki fogom próbálni:) Békés Boldog Karácsonyt Nektek!! Sok pink ajándékot Annának:))
VálaszTörlésBoldog Ünnepeket kívánok Neked és Szeretteidnek!
VálaszTörlésNagyon finom! Én régebben egy Stahl magazinban találkoztam ilyennel, de a tied szebb!:)
VálaszTörlésBoldog karácsonyt kívánok!:)
Izgalmas ez az új forma! nagyon ötletes!Látom Anna már nagyon kóstolta volna... Békés, Meghitt Karácsonyt!
VálaszTörlésNagyon guszta, elfogadnék egy-két szeletkét! :) A töltelékben lekvárt már hallottam, de számomra újdonság a mézeskalács, legközelebb ki is próbálom! :) Békés, meghitt karácsonyt kívánok Neked és családodnak! :)
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt :)
VálaszTörlésGyönyörű és nagyon ötletes új formája a bejglinek:) Békés, meghitt ünnepeket kívánok Neked és a Családodnak is:)
VálaszTörlésBoldog, békés karácsonyt kívánok Neked és családodnak!
VálaszTörlésNekem is nagyon tetszik a töltelék, a piteforma úgyszintén.
Szuper pite-bejgli! Boldog karácsonyt!
VálaszTörlésNagyon jó, változik!
VálaszTörlésÁldott, békés karácsonyt kívánok!
Meghitt, szép Karácsonyt kívánok Neked és családodnak, kellemes pihenést!
VálaszTörlésIlyen formában szerintem nálunk is fog készülni a zserbó, még néhány napon belül! Boldog karácsonyt!:)
VálaszTörlésBékés, boldog örömteli karácsonyt kívánok! :)))
VálaszTörlésKellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek! :)
VálaszTörlésNagyon boldog Karácsonyt kívánok Nektek!
VálaszTörlésTetszik a bejglinek ez a formája! Egyszer biztosan kipróbálom én is.
VálaszTörlésÁldott, békés ünnepeket kívánok!
Nagyon boldog új évet kívánok !
VálaszTörlésVégy álarcot, tarka-barkát,
VálaszTörlésHúzzad meg a malac farkát.
Kívánok minden jót, szépet,
Szerencsés Boldog Új Évet!
Békés, boldog új évet kívánok!
VálaszTörlésBoldog Új Évet Nektek!!!
VálaszTörlés