Még egy kedvenc a Kisalföld receptjei 9. című kedvencemből. Igazi ünnepi finomság, a mézeskalács ízvilágával, megfűszerezve meggyel és likőrrel.
Mindenkinek békés Adventet kívánok!
Hozzávalók:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 evőkanál tej
- 25 dkg liszt + 1 evőkanál
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 5 tojás (szétválasztva)
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 5 evőkanál krémlikőr
- 100 g étcsokoládé (Boci)
- 100 g tejcsokoládé (Boci)
- díszítéshez, mogyoró, dió, cukorkák stb. (nálam mogyoró krokant)
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A kb. 22 cm-es kuglófformát jól kivajazzuk és lisztezzük.
- A vajat a fele cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgájával tovább habosítjuk. Hozzáadjuk a tejet, a sütőporral és mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet.
- A tojások fehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd a maradék cukrot is hozzáöntjük és keményre verjük.
- A vajas krémhez forgatjuk szilikonlapáttal, majd az +1 evőkanál liszttel elkevert (lecsepegtetett) meggyet is beleforgatjuk.
- A sütőformába kanalazzuk, szépen eligazítjuk, majd 180 fokon 1 órán át sütjük. Tűpróbát végezzünk!
- A formában hagyjuk kihűlni és ezután fordítjuk egy tálra, és meglocsoljuk a krémlikőrrel.
- A csokoládékat kockára tördeljük és vízgőz felett félig megolvasszuk, majd a tűzről lehúzva addig kevergetjük míg a maradék is felolvad.
- Ráöntjük a kuglófra, majd megszórjuk éppen azzal amit otthon találtunk, mogyoróval, dióval, cukorkával, rumos mazsolával.
- Tegyük dermedésig hűtőbe.
Jó étvágyat!
Tetszik, egyszerűen elkészíthető és nagyon fincsi lehet! :) Jó ötlet meggyel társítani az egyébként karácsonyi ízvilágot! :)
VálaszTörlésNagyon finom kuglófot sütöttél. Igazi ünnepi hangulatban van. Én már nagyon régen sütöttem kuglófot, pedig van többféle formám is. Hm, le kéne porolnom... :o)
VálaszTörlésA kuglóf nagyon szép! Nektek is békés Adventet!
VálaszTörlésCsodás adventi kuglófot készítettél, nálad már igazi karácsonyi hangulat van:) Nagyon szeretjük a kuglófokat, mégis ritkán sütök, de a tiéd láttán kénytelen leszek:)
VálaszTörlésCsokis, meggyes, fűszeres, s szép. Más nem is kell:-)
VálaszTörlésOlyan egyszerűen elkészíthetőek a kuglófok, és mutatósabbak, érdekesebbek, mint a sima szeletelt sütik, mégis el vannak hanyagolva, s látom, nem csak nálam.
Kedves Barbi! A krémlikőr hova kerül? Köszönöm! Hajni
VálaszTörlésHajnalka, köszi az észrevételt, javítottam! :))
TörlésA kihűlt kuglóf tetejét locsoljuk meg vele, majd csorgathatjuk rá a csokoládét! :)
Ritkán sütök kuglófot, pedig szeretjük, de sok az az egy óra sütési idő, csak ezért.
VálaszTörlésNagyon guszta lett ez az igazán karácsonyi ízvilágú kuglóf!
Istenien fest! Nektek is békés Adventet :)
VálaszTörlésCsodálatos recept! Feltétlenül kipróbálós! :)
VálaszTörlésHangulatos a sütemény,közeledik a karácsony:)
VálaszTörlésNagyon gusztusos és a képektől teljesen karácsonyi hangulatba estem! :D
VálaszTörlésGyönyörű szép! És mennyire finom lehet! Milyen nehéz is nézegetni ezeket a finomságokat és közben nyeldesni a nyálamat:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek! Olyan jó volt reggelente egy szelettel indítani a napot! :)
VálaszTörlés