2012. november 24., szombat

Túrós mascarpone-s sütemény, lisztmentes

Tudjátok mi az, hogy paszita?  Bevallom én is csak azóta tudom (kb. 20 éve), mióta összekerültem Apával. Ugyanis Győrben ezt még előtte nem hallottam, annak ellenére, hogy a "paszita" elnevezést a Dunántúlon használják a keresztelő-lakomára, vagy újszülött látogatására.
Ezt azért írtam le, mert a süteményt egy hónapja pont egy ilyen látogatáson kínálta nekünk az újdonsült anyuka. Ő is a netről készítette, amin már meg sem lepődöm, mert úgy veszem észre, hogy a mai fiatalok egyre többen csapják fel a világháló lapjait, ha sütni-főzni szeretnének.
A különlegessége számomra, hogy a tésztája nem tartalmaz lisztet, csak csokoládé pudingport.
Nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Annak pedig aki elfelejtette:
Posztolási és beküldési határidő 2012. december 15!


Hozzávalók:
  • 4 tasak csokoládé pudingpor
  • 1 tasak sütőpor
  • 200 g xilit
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 200 ml olaj

A túrós krémhez:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g porxukor (ízlés szerint)
  • 250 g túró (mehet duplán is!)
  • 250 ml tejszín
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 1 tasak habfixáló


Elkészítése:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A tepsit (23 x 40 cm-es) kivajazzuk és lisztezzük.
  3. A tésztához valókat robotgéppel összekeverjük.
  4. Tepsibe öntjük és kicsit elrázogatjuk, majd kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk!
  5. Kézi habverővel keverjük habosra a mascarpone-t a cukorral és a túróval.
  6. A tejszínt verjük kemény habbá a habfixálón leírtak szerint, a 3-4 evőkanál porcukorral, majd szilikonlapáttal vagy fakanállal keverjük össze a túrós krémmel.
  7. Simítsuk a kihűlt tésztára, szórjuk meg csokilapokkal és tegyük hűtőbe tálalásig.

 Jó étvágyat!

33 megjegyzés:

  1. Hmmm! Ez nagyon guszta, ráadásul nem is hatalmas kalóriabomba:)) Mentem a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Azta' milyen jól néz ki! A kifejezést én sem hallottam még soha. :)

    VálaszTörlés
  3. De szép, jó tudni, hogy pudingporból is készíthető süti:)
    Nálunk pocitának mondják, amikor meglátogatjuk az újaszülöttet és a kismamát, régebb amíg a kismama kiment a 6 hétből minden nap más pocitavivő vitte a levest, a másodikat, a desszertet, akkor inkább az volt a célja, hogy megkíméljék a kismamát, most már teljesen babalátogatás lett belőle:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati tetszik ez a kismamakímélő vendégjárás, persze, ha nem marad a végére egy halom étel a kismamára. :) Hajninál lent már írtam, hogy ez nálunk hogyan zajlik, és azt hiszem a mai világban nekem a pelenka volt a legnagyobb öröm. Nagyon nem is vágytam a vendégseregre. :)

      Törlés
    2. Déditől hallottam anno, a felvidéken is szokás volt a gyermekágyast látogatni és ételt vinni,a látogatás 10-15 percnél nem tartott tovább, ott is minden nap más vitte az ételt, az egész család és a barátnők is be voltak fogva erre, de egyszer mindenki visszakapta a fáradozást, mert mindenki szült egy-kettő-három gyermeket előbb-utóbb, ott "látónak" hívták ezt, szintén valami tartalmas levest vittek és finom krémes süteményeket, azért, hogy a kismama tudjon pihenni, legalább főzni ne kelljen neki. Szerintem nagyon praktikus volt ez a szokás, amikor szültem, mindkét alkalommal, a család öreg tántijai vidékről olyan finom sütiket küldtek, hogy csak úgy faltam és csodálkoztam, mert nem is hallottam erről a szokásról, hogy milyen kedvesek és gondolnak rám. Később világosítottak fel erről a szokásról:-))))))

      Törlés
    3. Anikó tényleg nagy segítség lehetett, főleg a 10-15 perc tetszik. :))) Mert most sajnos mindenki családostól megrohanja az új kis családot aztán órákig ott ülnek. Én nem szeretek az első időben menni, mindig várunk pár hónapot, és pelenka nélkül nem megyek. :) Ez már más világ, nagy rohanás, kevés egymásra figyelés...

      Törlés
  4. A paszitáról még én sem hallottam, ma is tanultam valamit! :) A sütid nagyon guszta, megkóstolnám szívesen! :)

    VálaszTörlés
  5. Finom, érdekes süti!
    Nálunk felé radinát visznek a kismamának a babalátogatók. Ez főtt étel, desszert szokott lenni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem rossz ötlet ez a főtt étel és desszert. Itt egy egész csirkét, egy tortát és egy babaruhát szoktak, de én mindig pelenkát viszek, meg popsitörlőt, egy üveg bort és egy doboz desszertet, mert szerintem minden anyuka a pelusnak örül a legjobban. Én legalábbis azt szerettem volna kapni mindenkitől! :))

      Törlés
  6. Guszta süti nagyon. Tetszenek a karácsonyi díszek is a fotón. Ráadásul egy új szót is tanultam. Mindig hasznos benézni hozzád :D

    VálaszTörlés
  7. Barbi, csodálatos az asztali díszed! (Készítesz nekem is? :))
    A sütike is nagyon finomságosnak tűnik - bár én nem nagyon szeretem a krémes jellegű sütiket, ennek ellenére elhiszed, hogy jó néhányat el tudok tüntetni? :-)) A férjem viszont mostanában állandóan a krémes sütiket enné...

    Érdekes ez a babalátogatós kifejezés, nem hallottam még soha. (Mi is 1 hónapja voltunk babalátogatóba b.nőm édes ikreihez - és még megyünk is napokon belül egy másik b.nőm pici fiához. :))

    Szép vasárnapot Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy nézegetem a receptet, eszembe jutott, hogy tavasszal már én is sütöttem csak csokipudingporos sütit (semmi liszt a tésztában), és annyira könnyű volt a tésztája.

      Törlés
    2. Tényleg nagyon könnyű a tésztája, azt hiszem többször is fogom használni. :)
      Én jó pár kockát eltüntettem, tegnap rá sem bírtam már nézni, de ma már megint eszegetem! :)
      Nagyon szeretem a koszorúkat és asztaldíszeket készíteni, sajnos így drágábban jön ki mintha készen venném, mert nem tudok nagy kiszerelésben olcsón kapható kellékeket beszerezni, ugyanis el sem fogyna.

      Törlés
  8. Nagyon ötletes ez a süti, én is ki fogom próbálni.Gyönyörűek a képeid, de hát ez már nem újdonság nálad:)

    VálaszTörlés
  9. Én sem hallottam még erről a szóról. Minden nap tanul valami újat az ember... A Karácsonyi asztaldíszed, egyszerűen csodálatos. A süti úgy szintén. Gondolom a pudingporban kukorica keményítő van, azért lehet a lisztet kiváltani vele...

    VálaszTörlés
  10. Mi nem lakunk túl messze, de ezt a kifejezéstb még nem hallottam...Nagyon szuper a süti, talán majd karácsonyra én is elkészítem!

    VálaszTörlés
  11. Na jó,én sem hallottam, sem erről a szóról sem erről a fantasztikus sütiről! Fáj a szívem a láttán, ugyanis, kemény koplaláson vagyok, az epém miatt :(

    VálaszTörlés
  12. Ki fogom próbálni ezt a pudingporos megoldást...Kismamának vigyenek "fogyóeszközt", vagyis pelenkát, amint írtad!

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörű a sütid, és a karácsonyi hangulatú háttere :) Látom, már nálad is ünnepi a hangulat :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szép az új asztali díszed! Meg persze a legújabb sütid is! Olyan jó puhának látszik a tészta, a töltelék pedig olyan ennivalóan habos:-)

    VálaszTörlés
  15. Én sem hallottam még ezt a kifejezést! :) Nagyon szépek adíszeid, a süti pedig ínycsiklandozó ! Ezt a tésztát én is el tudom képzelni más krémmel is! Csodálatosak a fotóid, mint mindíg!!

    VálaszTörlés
  16. Aztamindenit,de jó ez a recept (lopom) és biztosan nagyon finom is.
    Én sem hallottam még ezt a kifejezést,pelenka tortát szoktam készíteni ha babalátogatóba megyünk.
    A sütit pedig csodás körítéssel tálaltad,nagyon tetszik ez az asztaldísz!

    VálaszTörlés
  17. Én sem hallottam a kifejezést, csak magát a szokást. (Pedig Tőled 40 km-re lakom csak.)
    Szép, guszta, ízléses, gyönyörűen tálalt süti - mint az összes többi ilyened (meg olyanod). :-)

    VálaszTörlés
  18. Szia Barbi!
    Nálad már teljesen Karácsony van! Micsoda remek recept, majd továbbítom az unokatesóméknak, teljesen allergiások (bár a tepsit majd nem lisztezik ki). Gyönyörű és biztos finom, kár hogy én nem ehetek ilyet, ez a fránya fogyókúra nem akar nagyon menni (sajna a hétvégi bonbon kurzus is betette). A fotóidat is irigylem!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó de jó Neked, bobonozhattál? :) Irigykedem, de örülök is nagyon, hogy legalább másoknak sikerült! Azért karácsonykor ne fogyózz!! :D

      Törlés
  19. Nagyon szép Barbi! Megint milyen szépet alkottál!:))

    VálaszTörlés
  20. Csodaszép az asztaldíszed!A sütit pedig küldheted is:))

    VálaszTörlés
  21. Kedves Barbi!! Szuper az oldalad, imadom a jobbnal jobb recepteket! Azt szeretnem kerdezni, hogy karacsonyra tudnal feltolteni egy jo receptet bejglire? Olyat aminek puha, nem szaraz, hanem olyan "szaftos" tesztaja van es nem torik szet:) Remelem nalad van a tokeletes recept mert en eddig sajnos nem talaltam ra:( Udv: Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Brigi örülök, hogy tetszik amit itt látsz, köszönöm szépen a kedves szavaid!
      Bejgli van már fent, de ide is berakom a linket:
      http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2011/12/dios-es-makos-bejgli.html

      Pont olyan mint amit keresel! Anyukám régi bevált receptje, olvasd csak el meglátod már akkor is az összetevőkből, hogy milyen finom :))

      Nyugodtan írj, ha valami kérdésed lenne! :)
      Face-n is megtalálod az oldalt, ha oda írsz, még hamarabb észreveszem. :)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm! Ezt a bejglit próbálom ki most karácsonyra, biztos vagyok benne, hogy isteni lesz! Csak így tovább, csodálatos dolgokat csinálsz! :)

      Törlés
  22. Imádom ezt a sütit!!!! Végre lisztmentes:) köszi.

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szép! Érezni, hogy várod te is a karácsonyt :)

    VálaszTörlés
  24. Én ismertem ezt a kifejezést :)) Nálunk csirkét, tortát + a kisbabának ajándékot szoktak adni paszitaként.
    Guszta a süteményed! Üdvözlet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...