2012. május 27., vasárnap

Bőség torta - tojáslikőrrel, karamellel, mascarpone-val, tejszínnel és csokoládéval!

Hétvégi dőzsölés!
Egy kedves ismerős jelezte felém, hogy szeret az oldalamról kipróbálni dolgokat és legutóbb mikor a napraforgót készítette és tanácsot kért, cserébe a Családja által nagyon kedvelt receptjével ajándékozott meg!
Rendkívül finom sütemény és az legkevesebb, hogy másokkal is megosztom, mert szerintem ez szintén egy alap „darab“!
Köszönöm Tündi ez nekünk is bejött!!! :D

Íme Tündi bőségtortája!


Piskóta tésztához:
  • 4 tojás
  • 200 g porcukor (nálam 100 g porcukor és egy kanál folyékony édesítő)
  • 2 cs. vaníliás cukor (nálam egy tk. aroma)
  • 200 ml olaj 
  • 200 ml ír krémlikőr (bármilyen, nálam tojáslikőr)
  • 100 g liszt
  • 100 g étkezési keményítő
  • 1 cs. sütőpor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet a keményítőt és a sütőport összekeverjük.
A tojást a porcukrot (vagy édesítőt) és vaníliás cukrot (vagy aromát) habosra keverjük, majd a krémlikőrt is belekeverjük. A lisztes keveréket is hozzáadjuk, majd az olajat. Ne ijedjünk meg, hogy túl hígnak tűnik, jók a mennyiségek! :))
A sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. kb. 40-50 perc alatt megsül, végezzünk tűpróbát. Mikor megsült hagyjuk kihűlni!

Karamell krém:
  • 150 g cukor
  • 3 ek. víz
  • 50 g vaj
  • 100 g mascarpone
A cukrot és a vizet elkezdjük összemelegíteni, majd mikor elolvadt és gyöngyözni kezd, hagyjuk addig így míg elkezd narancs színbe váltani (még kevergetni sem kell folyamatosan, de figyeljük, ne hagyjuk magára), ekkor takarékon hozzá olvasztjuk a vajat. A tűzről levéve a mascarpone-t is belekeverjük.

A kettévágott tésztából egyet tegyünk egy szép tányérra és kenjük meg a karamellkrémmel, majd borítsuk be a másik tortalappal.


Csokoládé (Trüffel) krém:
  • 200 g csoki (nálam 150 g tejcsoki és 50 g étcsoki)
  • 100 g vaj
  • 1 dl tejszín
Tündi így készíti mikroba a csokit:
A csokit és a vajat kerámiatálban a mikroban fél percre betesszük, utána habverővel átkeverjük, újra betesszük újabb fél percre. Kivesszük már csak keverjük simára.A tejszint picit felverjük, de ne keményre. Ezután egybe keverjük a csokival.

Én 3 éve száműztem a mikrot a konyhámból így az alábbi módszerrel készítettem:
Vizet forraltam egy lábosba és mikor gyöngyözött a víz, félrehúztam a tűzről és a csokikat meg a vajat egy fém tálba a lábosra tettem a gőz fölé. Kevergetve olvasztottam össze a csokit és vajat, közben félidőben egyszer még visszaraktam a tűzre a lábost, hogy a víz újra felforrjon. Ezután már szépen összeolvadt a vaj a csokival.
A tejszínt már ugyanúgy tettem a krémbe ahogy Tündi, felvertem, majd a csokihoz kevertem.
Hogy könnyebben kenhető legyen és ne folyjon 10 percre a hűtőbe tettem, majd átkevertem. Tökéletesen kenhető krémet kaptam amivel aztán szépen beborítottam a tortát.
A tetejét trüffelgolyókkal, bonbonokkal, tejszínhabbal vagy kedvünk szerint bármivel díszíthetjük.
Hűtőben tároljuk!

Jó étvágyat!

19 megjegyzés:

  1. Ebben aztán van anyag, nem mondom! Hihetetlen ízkavalkádja lehet! Kóstolnám! :o) Tetszik a teteje, hogy olyan szép csíkos...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajjaj, elvesztem. Lehet jövőre ilyet kérek szülinapomra :D

      Törlés
  2. Bőségesen van benne minden földi jó, s milyen klasszul is néz ki. Ezt a család nagyon díjazná,de nem tudom a 2 deci likőr miatt jó-e ez gyerekeknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egy decit tettem és a másikat tejszínnel pótoltam, de szerintem az alkoholtartalma sütés közben úgyis elpárolog! :)) Fenséges torta, érdemes kipróbálni!!! :) Köszönöm! :)

      Törlés
  3. Hű, a mindenit! Bőséges, meghiszem azt! Benne van minden földi jó. Gyönyörűen díszítetted. :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra a Tőled kapott mogyoró krokant van a habra szórva! :)) Köszi! :)

      Törlés
  4. Ez a torta nem csak csodaszép, de szerintem egy kalóriabomba!!! Na, de azért szívesen megbirkóznék azzal a szeletkével.:)

    VálaszTörlés
  5. Na ez nekem is nagyon tetszik, nem csak a neve miatt :D

    VálaszTörlés
  6. Szia Barbi!
    KARAMELL, ez kell az én lelkemnek, de sajna most nem lehet, komolyabbra kell venni a diétát (bár a hétvégén bűnöztem, mint láthatod is nálam). Gyönyörű a tortád és isteni finom is lehet.Lehet ez lesz a következő szülinapomon (KARAMELL TE DRÁGA, trüfellel, nyami..)
    Puszi: GAbi, aki ritkán kerül elő!

    VálaszTörlés
  7. Hát ezt meg kell,hogy csináljam! Barbi nagyon guszta lett:)

    VálaszTörlés
  8. Jaj, ez nagyon fincsi lehet, olyan jól néz ki! :) És milyen szépen díszítetted (mint mindig)! :)

    VálaszTörlés
  9. Biztos nem hiszed, a múlt héten tojáslikőrrel álmodtam. És íme, itt van.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom lehet ez a gyönyörű torta! A csoki olvasztást én régóta csak gőz fölött csinálom, a múltkoriban fedeztem fel hogy mikróban is lehetne!

    VálaszTörlés
  11. Csodaszép tortát alkottál ismét, nagyon szeretem az ilyen tömény finomságokat!

    VálaszTörlés
  12. A mascarpones karamellkrém viszi a pálmát! Biztosan nagyon finom!

    VálaszTörlés
  13. Hú, én már a nevétől híztam egy kilót! :-) De a viccet félretéve gyönyörű és fantasztikusan finom lehet...

    VálaszTörlés
  14. Csuda finom lehet ez a torta :) Megjegyzem, hátha egyszer ilyen csokis sütire vágynék :)

    VálaszTörlés
  15. Mentettem azonnal:-))))karamellkrém, kávékrém bármikor és bármennyi jöhet, nem bírok ellenállni:-))))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...