Elkészült a sütemény Tücsök Bogár oldalán meghirdetett SAD 5. „Karamell, mert szeretem" fordulójára! Bevallom ritkán készítek karamellás süteményt, pedig szeretem☺, és azt kell mondjam, hogy ennek a játéknak köszönhetem ezt a mennyei édességet! Ötletes feladatot kaptunk és kíváncsian várom a többiek munkáit!
Remélem lesz aki kedvet kap az elkészítéséhez, mert rendkívül egyszerű, még, ha a leírás egy kicsit hosszúra sikeredett is! :)
Az alaptészta, Michel Roux Tésztavarázs c. könyvéből van.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g finomliszt
- 150 g puha vaj
- 1 tk. finomított só
- egy csipet kristálycukor (én többet tettem kb. 1 ek.)
- 1 tojás
- 1 ek hideg tej
Karamellkrémhez:
- 1,5 dl tejszín
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- fél dl víz
Csokoládékrémhez (ganachehoz):
- 200 g tejcsoki
- 100 g étcsoki
- 2,5 dl tejszín
- diónyi vaj (a fénye miatt)
Már megint túlcsicsáztam, de ezt már nem tudom elhagyni! ♥
A tészta összeállítása:
- A lisztet a munkafelületre készítjük a közepébe egy kis mélyedést igazítva.
- A vajat, tojást, sót, cukrot ebbe a fészekbe tesszük majd simára morzsolgatjuk, ezután a tejjel összegyúrjuk. Finom puha tésztát kapunk!
- Felhasználásig folpackba csomagolva hűtőben tároljuk, akár egy hétig is. Fagyasztóban 3 hónapi eláll.
- A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni, majd nyújtsuk ki a piteformánknál (30 cm-es pitesütőben készült) valamivel nagyobbra, hogy a forma oldalára is jusson tészta.
- Béleljük ki vele a formát, majd böködjük meg villával a tésztát. Tegyünk bele sütőpapírt és öntsünk rá babot vagy rizst nehezéknek. 180 fokos sütőben 10 percig süssük, majd a nehezék és sütőpapír nélkül újabb 10-15 percig készre sütjük. Amíg hűl elkészítjük a töltelékeket.
Kezdjük a karamellel.
- A tejszínt felforraljuk és félretesszük.
- A cukrot és a vizet egy lábosba összeforraljuk állandóan kevergetve, majd forrástól szintén magas hőfokon hagyjuk bugyogni (ekkor már nem kell kevergetni csak figyelni) míg meg nem barnul, de csak olyan szép világosbarnára, narancssárgásra.
- Összekeverjük, majd a még meleg tejszínt szép fokozatosan hozzádolgozzuk egy kézi habverővel. Belekeverjük a csipet sót és félretesszük, mert forrón nem szabad a tésztára tenni.
- Ha már langyos mehet a tésztára és tegyük a hűtőbe, amíg a ganache krém elkészül.
- Ha nagyon megszilárdulna a karamell akkor maximum hőfokon újra folyóssá tehetjük pár perc alatt.
Csokoládés (ganache) krém:
- A tejszínt felforrósítjuk és a csokoládékat beletördeljük és kevergetve felolvasszuk benne.
- Ezután keverjük bele a vajat.
- Végül ráöntjük a karamellrétegre és újra hűtőbe tesszük szilárdulásig.
- Lehet tejszínhabbal díszíteni tálalás előtt.
Igazán finom és kiadós sütemény, egy kis szelettel is tele lesz az ember! :))
Nálunk Anna már reggel, pizsibe belenyalt, miközben fotóztam!
Jó étvágyat!
Hát nekem is jól jönne most egy ilyen szeletke:) Most már nekem is megvan ez a könyv, de mnég nem volt időm kipróbálni belőle semmit.
VálaszTörlésNekem így tetszik a diszítése is ahogy van:)
Nagyon, de nagyon jól néz ki :) Biztos finom volt! Dehogy csicsáztad túl, nekem nagyon tetszik, kevesebb dísszel nem is mutatna ilyen jól :)
VálaszTörlésSzuper lett! :))
VálaszTörlésNagyon szép lett!Aranyos a kislányod:)
VálaszTörlésImááááádom a karamellt :) Ez csodás lehetett!
VálaszTörlésAztaaaaaa, irigylem Annát:):)
VálaszTörlésEz fantasztikusan néz ki, én is biztosan szeretném. :)
VálaszTörlésMesés darab, jól áll neki a díszítés is:) Nálunk nagy sztár a karamell, minden mennyiségben jöhet:)
VálaszTörlésTúlcsicsázva? Ugyan már! Szolidan, harmónikusan gyönyörű! Az biztos, hogy most nem fogom elkészíteni, de csorog a nyálam utána:))
VálaszTörlésNagyon szép lett a tortád! Nincs az túl csicsázva így szép és nagyon finom lehet. A kislányod nagyon szereti az édességet ugye? Volt mit nyalakodnia ebből a süteményből!:-)
VálaszTörlésGyönyörűen néz ki a sütid, szépen feldíszítetted. Szívesen elfogadnék egy szeletet :)
VálaszTörlésSzuperül néz ki, ami a díszítést illeti, nekem tetszik, csodállak a türelmedért, én vagy porcukorral szórok meg mindent, vagy csokit reszelek rá :)
VálaszTörlésAnnyira szuper. Az alaptésztát már kipróbáltam, de most azt hiszem ki kell próbálnom meggyzselé helyett karamellel!
VálaszTörlésNem mondanék nemet egy szeletre. Irtó guszta. :D
VálaszTörlésIsteni finom lehet, imádom az ilyesmi sütiket:)
VálaszTörlésEz aztán egy masszív kalória bomba! A lánykád tündérien nyúlkál, teljesen át van szellemülve. Nagyon édes! :o)
VálaszTörlésEz nagyon guszta!
VálaszTörlésBiztos finom is volt! :))
A torta szép és nagyon finom lehet!De Annád még szebb!!!!!
VálaszTörlésOlyan guszta ez a karamelles csoda ;) Anna meg egy tünemény ;)
VálaszTörlésKöszönjük szépen Anna nevében! :))) Neki a legjobb mert bármit és bármennyit ehet! Csak egyen! ;DDD
VálaszTörlésAz a kifolyó karamell... Segítettem volna tündéri leányzódnak kóstolgatni:-)
VálaszTörlésSzerintem sincs túlcsicsázva egyáltalán. Nagyon tetszik rajta a virágdíszítés is! :)
VálaszTörlésHát ez egyszerűen mesés azzal a kicsorduló karamellel... Muszáj lesz kipróbálnom! Gyönyörű a blogod, gratulálok hozzá! :-)
VálaszTörlésKöszönöm, kedves vagy, én pedig sok szép tortát láttam nálad! Örülök. hogy benéztél! :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésMekkor piteformába sűtötted?
Köszönettel: Brigi
Szia Brigitta!
Törlés30 cm-es pitesütőben készült. :)