2012. május 4., péntek

Afrikai húsgombócok Trollanyutól, tejszínes brokkolikrémleves, gombapaprikás nokedlival

Hétvégén kipróbálásra került Trollanyu Afrikai húsgombóc különlegessége, amit már Kriszti is megsütött, és azt gondolom, másoknak is így kéne tennie. Nagyon finom pikáns az ízesítése, soha nem jutott volna eszembe, hogy fahéjat, koriandert, gyömbért, cukrot tegyek a darált húshoz ízesítésnek, a citromhéjról már nem is beszélve, bár az nálam kimaradt, köztudottan a nem megbízható kezelt citromok miatt. Biztosan tudom, hogy fogok én még ilyet sütni, valószínű, hogy már a legközelebbi ebédvendégeimnek! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús, én csirkemellet használtam, jobb híján, de nagyon ajánlom szaftosabb, zsírosabb hússal, szerintem úgy az igazi!
  • 1 tojás felverve
  • 1 darabka friss gyömbér finomra reszelve (nálam 1 tk. szárított)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. őrölt kömény
  • csipet fahéj
  • 1 lila hagyma reszelve
  • 2-3 gerezd fokhagyma összenyomva
  • 1 citrom reszelt héja (én ezt kihagytam)
  • 1 dl fehérbor (nálam 20 ml fehérborecet és 80 ml víz)
  • 0,3 dl víz
  • 1 k. olíva olaj
  • 1 tk. barna cukor/méz
  • 1/2 tk. chili pehely
  • 2 paradicsom apróra vágva
  • só, bors


  1. A hozzávalókat a paradicsom kivételével összekeverjük, majd a felkockázott paradicsomot is hozzáadjuk.
  2. Hűtőbe tesszük pár órára vagy egy éjszakára, így akár előző este is rákészülhetünk, ha éppen vendégeket várunk.
  3. Sütés előtt gombócokat formázunk és grillen, tárcsán vagy nyárson süthetjük. Én sütőpapiros lemezre tettem a gombócokat és kicsit lelapítottam őket pogácsa formájúra. Előmelegített sütőben 180-200 fokon pirosra sütjük.
  4. Mivel dupla adagot készítettem a másik felét következő napon, sütöttem ki hagyományosan, a gombócokat zsemlemorzsában megforgatva, forró olajban.
    A férjem erre szavazott!



Készült még tejszínes brokkoli krémleves és gombapaprikás laska gombából és barna csiperkéből, nokedlival.

A brokkolikrémlevest úgy készítem, hogy a brokkolit forrásban lévő vízbe dobom 10-15 percre, majd leszűröm és beleteszem a 2 liter húslébe, amit, ha nincs, húsleveskockából készíthetünk. 2,5 dl tejszínnel összekeverjük majd botmixerrel turmixoljuk, végül galuskákat szaggatunk bele kanállal, olyan jó harapnivaló falatok lesznek belőle. Reszelt sajtra merem a forró levest. Napokig elvagyunk rajta!

A pörköltet és a nokedlit nem írom le, mert szerintem a legtöbben már úgyis tudják, és fent van már rengeteg oldalon. Csak a látvány miatt tettem ide, mert olyan guszta étel! :)))


Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Hú de guszta! Igen, már Trollanyunál is megcsodáltam ezeket a finom fasírtokat. Nagyon szeretem én is ezt az ízvilágot.:)

    VálaszTörlés
  2. De jól néz ki minden, csodásak a képeid, csupa színkavalkád:) Örülök, hogy ízlettek a húsgombócok,nem is gondoltam, hogy ekkora sikere lesz:)

    VálaszTörlés
  3. Ugye milyen finom és különleges hús? Nekem nagyon ízlett. Végre valami fondorlat a fasírttal... Néha nem árt a változatosság. Nálad is nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta mindegyik étel! Én meglehetősen bizalmatlan vagyok az új ízesítések iránt, de szívesen megkóstolnám ezt a húsgombócot... Aztán jóllaknék gombapaprikással:-)

    VálaszTörlés
  5. Hú ez nagyon guszta, kár, hogy a Párom nem rajong érte, így nehezebb lesz egy adagosat készíteni belőle...:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, többen állítjátok, hogy ráadásul nagyon finom is, és olyan érdekes az összetétele ennek a húsgombócnak, hogy muszáj lesz kipróbálni! Magam részéről így előzetesen szintén a hagyományos formára szavazok, gombóc zsemlemorzsába forgatva! A leves és a gombapaprikás is fincsi lehetett, jól néznek ki! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon gusztákat főztél! Érdekes lehet ez a húsgombóc :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...