2011. november 4., péntek

Diós kosárkák - Pipimuffin - Névnapi finomságok! ♥

Apa (aki még nem tudja, kis férjemről van szó) névnapját ünnepeltük tegnap, és mivel igen csekély idő állt rendelkezésemre, hogy valami finommal várjam haza így a muffin formában sütött csirke mellett döntöttem. Készült már hasonló itt őzgerincben, de ezt az ötletes muffin variációt Tündinél láttam. Pillanatok alatt összeállítható és fél óra alatt kisül! A forma elmosogatása már más tészta!! :)
A desszertre viszont nem jutott időm, így azt ma készítettem el. Aleda oldalán beleszerettem ezekbe a kosárkákba és rögtön ugrasztottam Apát, hogy a kedvenc "Parasztplázánkból" hozzon nekem párat (megsúgom kevés lett, kell még venni kb. 15-öt, hogy meglegyen a 25 db).
Azt is tudtam, mivel fogom majd tölteni. A tésztát megtartottam a tölteléket lecseréltem, elnézést érte! :D Amúgy nem tudom mekkora kosarakkal dolgozott Aleda mert nekem picike formáim voltak és így majdnem 24 darab lett a végén! Ami nem is baj, mert még Apa haza sem jött de már rendesen megcsappant a mennyiség! :) Tehát mostanában dőzsölünk rendesen, már el sem indítom a kalóriaszámolót! ;D
Íme a két recept:


Diós kosárkák
24 db kicsi kosárkához

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kk. citromlé
  • 1 kk. vanília aroma
  • csipet só

Töltelék:
  • 2 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg reszelt étcsokoládé
  • 10 dkg darált dió
  • baracklekvár
Nagyon jó ötleteket láttam
az egyik ilyen, hogy bármilyen kávéscsészébe, pohárkába,
töltsünk kávészemeket és ültessük arra a mécseseinket. Nekem nagyon tetszik!!

Elkészítés:
  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Amíg a tölteléket készítjük, mehet a hűtőbe pihenni.
  2. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a porcukorral és lazán belekeverjük a diót és a reszelt csokoládét.
  3. A tésztát kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk és pálmazsírral (lehet olaj vagy vaj is) kikent formákba nyomkodjuk. Mindegyikbe tettem egy kiskanál baracklekvárt majd egy evőkanál diós habot kanalaztam a tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig vagy érzésre sütjük.

Pipimuffin
  • 4 db csirkemell filé
  • 3 tojás
  • 2 ek. kukoricaliszt
  • egy marák reszelt sajt
  • 2 gerezd fokhagyma kinyomva
  • só, bors
  • 2 kk. házi ételízesítő
  • 14 szelet angolszalonna

 Elkészítés:
  1. A muffin formákat kikentem pálmazsírral, majd kibéleltem angolszalonnával.
  2. A csirkemellet felkockáztam.
  3. A tojásokat felvertem és hozzákevertem a lisztet, sajtot, fokhagymát, sót, borsot, ételízesítőt, majd a csirkemell kockákat.
  4. Belekanalaztam a muffin formákba, majd a tetejüket reszelt sajttal még jól megszórtam. A megmaradt 2 db angolszalonnából csíkokat vágtam és tettem mindegyik muffin, sajtos tetejére.
  5. Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt pirosra sütöttem.
Jó étvágyat!

24 megjegyzés:

  1. Szépek lettek nagyon és felettébb guszták, így valóban kvittek vagyunk ;) Párodnak boldog névnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Ez a diós kosárka.... húú de megkóstolnám nagyon guszta...

    VálaszTörlés
  3. A diós kosárka is nagyon guszta lett, de ez a pipimuffin mekkora ötlet! Mindenképpen kipróbálós. Annyira jó látni, hogy nálad már egészen karácsonyi hangulat van... :)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon nagyon szépeket készítettél az ünnepeltnek! Isten éltesse nagyon sokáig! A kosárkák már valóban karácsonyi hangulatot idéznek bennem! A mécses nagyon jó ötlet, csak a bibi nekem csak daráltkávém van!:-)))

    VálaszTörlés
  5. Azok a kosárkák, te Barbi.... Már mentettem is. Pipimuffin! Jópofa!

    VálaszTörlés
  6. Mennyi kosárka! Az Aledáé ismerős, de a pipimuffin új és nagyon tetszik! Meg a sok mécses is.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szuper mindkettő:) Diós kosárkát anyukám sütött mindig, nagyon finom. A muffin is tetszik. Boldog névnapot a férjednek:)

    VálaszTörlés
  8. Így sorban jöhetne ebédre, nem kéne főznöm...Nagyon guszta minden és a képek a megszokott formában és szépségben. Látom a kicsit újítottál a blogodon! Jó! :o)))

    VálaszTörlés
  9. A diósat én is szoktam sütni, új ötlet, mert a csirkéset viszont nem ismertem. Fantasztikus a dekor, mint mindig :)

    VálaszTörlés
  10. Boldog névnapot!! :)
    Csodásak a képek, nagyon hangulatosak! Mit értsek az alatt, hogy kicsi kosárka, mennyire kicsi?, mert ez olyan normál méretűnek látszik, legalábbis olyannak amilyen nekem van. :)

    VálaszTörlés
  11. Tündi köszönöm, mind a muffin ötletet, mind a kedves szavakat. A kosárkák pedig olyan finomak lettek, hogy tuti sütök még, úgyhogy csak ajánlani tudom, hogy próbáld ki! :)

    Petra köszönöm! Nálunk már mindenszentekkel elkezdődik a lakás karácsonyi hangulatba öltöztetése, szép lassan mindig több díszítést teszek ki. Eszti lányom már megkérdezte a héten, hogy mikor díszítjük a lakást? Hát most már ideje elkezdenem. :D

    Éva átadom a köszöntést, nagyon kedves Tőled!
    Ugye milyen jó a kávés mécsestartó, én csak ezért vettem egy zacskó kávét, többféleképpen is használhatom majd és tönkre sem megy. :)

    Borsika köszi! Én is mentegetek rendesen, míg élek nem érek a végére! ;D Karácsonykor újra megsütöm a diós kosárkát mert annyira finom lett! :)) Próbáld ki feltétlenül! :D

    Gerdi köszi! Hamar elfogyott a kosárka, nem volt az olyan sok!! A pipimuffin pedig tényleg remek ötlet, látom mindenkinek tetszik! Tündinek köszönet érte! :) A mécsesek már karácsonyig maradnak! :))

    trollanyu köszönöm szépen Apa nevében is!
    Nekem is hiányoznak ízek, a nagymamámtól és a déditől!

    Kriszti drága vagy, így sorba eléd is raknám, ha közelebb lennél!!! Micsoda éles szemed van, még én is alig látom a különbséget, pedig tényleg változtattam! :DDD A hátteret nem merem, mert ez annyira hozzám nőtt már. :)

    Márti köszönöm neked is a kedves szavakat, a pipimuffin nagy siker lett itthon, és olyan jó volt összeállítani, komolyan élveztem! :DD

    Csilla átadom a köszöntést!
    Én pedig pirulok a dicséretek olvasása közben! ;D
    Kosárkák mérete: átlója 6,5 cm, magassága 2,5 cm
    Na már most én azért írtam, hogy kicsik, mert Aleda ebből a mennyiségből 10 darabot sütött és nekem pedig 24 lett úgy, hogy, ha vastagabbra hagyom a tésztát akkor töltelék nem sok fért volna már bele. A fotókat összehasonlítva is azt látom, hogy nála is pont ilyen vékony a tészta, akkor viszont gondolom nagyobb a forma. Vagy nem tudom mi van már, de nem is nagyon zavar a dolog mert 10 db a fél fogunkra sem lett volna elég, mert olyan finom lett! :))))

    VálaszTörlés
  12. Hű, Barbi isteni finom lett a pipimuffinod! Ma elkészítettem ebédre. Úgy tömték, mint kacsa a nokedlit! ;DDDD
    Hálás köszönet a receptért! :)

    VálaszTörlés
  13. Petra drága én köszönöm, hogy elkészítetted és megírtad, hogy sikerült! :)) Nekem ezek nagy örömök!

    VálaszTörlés
  14. Először is boldog névnapot a kedves ünnepeltnek! Mindkét finomság szuperül néz ki! Ez a diós kosárka nagyon jól jött, nemrég kaptunk diót Déditől, akár ki is próbálhatnám. Pipimuffint (ez jó név :))))) már én is készítettem, szerintem baromira praktikus így.
    Ja, viszont azt nem tudom, mi az a parasztpláza?

    VálaszTörlés
  15. Hat a pipmuffin az nagyon csabito...mentem is nagyon tetszik az otlet. koszi szepen, hogy megosztottad. A kosarkarol...az en nagy kedvenc sutim nagyon imadom..anyukam edesanyja nagymamam szokta kesziteni es en tolle tanultam el. En is kis kosarformakban szoktam kesziteni majd en is megosztom a receptunket nekunk. Altalaban 48 vagy 52 db jon ki egy adagbol nekunk.

    VálaszTörlés
  16. Barbi, nekem nagyok a kosárkáim,10 cm. az átmérőjük.Bocsi,hogy nem írtam oda,jó lett volna,hogy tudj tájékozódni.Anyukámnak is vannak ilyen kisebbek,ö szokta azokat diós töltelékkel tölteni,nagyon finomak.Örülök,hogy elkészítetted,és hogy szerettétek.
    Ezek a pipi muffinok nagyon szuperek és milyen jó ötlet.Én csak hosszúkás formában szoktam hasonlót készíteni,de kipróbálom majd így is,köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
  17. Mónika átadom, és köszönjük!
    A "parasztpláza"? Van tőlünk nem messze egy falu ahol van egy akkora gazdabolt, mint egy Praktiker és ott aztán komolyan mondom minden kapható, persze kaján kívül. Karácsonyfadísz, a konyhai kütyük, gyerekjátékok, földműveléshez minden, vetőmag, fűnyíró, stb, stb. Ezért Apa nevezte el így, aztán ráragadt, és már sokan mások is így hívják. :D Szeretünk ott nézelődni, vásárolgatni, mindig találunk valami jó dolgot.
    A diós kosárkát ki ne hagyd!!! Szuper recept! :DD

    Anikó köszi! Na az aztán a mennyiség, lehet töltögetni a kosárkákat! Ugye milyen finom! :D

    Aleda, tudtam ám mikor elkezdtem kiszaggatni, hogy itt valami csalafintaság van! De megmondom őszintén, hogy én még akkora kosárkát nem is láttam sehol, de tuti veszek, anyukámat ráállítom, mert egy nagyvárosban sokkal nagyobb a választék! Különben nem zavart a dolog és csodálatosan szépek és finomak lettek!!! Köszönöm az ötletet, meg a receptet!
    A pipimuffin pedig nagyon jó még főzelékhez feltétnek is! :)

    VálaszTörlés
  18. Jajj de nagyon örülök, hogy ilyen sikere van a pipimuffinnak :D :D :D
    Nem csoda hiszen gyönyörűek a képek szinte érzem az illatát :D

    VálaszTörlés
  19. Tündi, látod mennyien vagyunk akiknek bejön ez kis muffin! Jó ötlet volt, köszi!!! :)

    VálaszTörlés
  20. A diós kosárka nagy kedvencem, Anyukám receptje szerint szoktam sütni, szerintem ősszel ismét sláger lesz nálunk (bár Anyukám mostanában is mondogatta, hogy süthetnék diós kosárkát, mert Mi nyáron is simán sütünk diós süteményeket, hiszen a diófánkon annyi dió van, hogy kitart egyik ősztől a másikig:).
    Viszont a pipimuffint tegnap vacsira elkészítettem a családnak, és valami óriási sikere volt! Amikor múlt héten rábukkantam nálad, éreztem én, hogy ezt feltétlenül el kell készítenem! Nem is vártam vele sokáig... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi örülök, hogy ízlett, már régen csináltam, és félek is tőle mert olyan nehéz kitakarítani a sütőformát! :D
      A diós kosárkát imádom, simán bevállalom nyárra is a mákos sütikkel egyetemben!!! :)

      Törlés
  21. Szia Barbi. Én holnap tervezem a diós sütidet megcsinálni, de mivel én még nagyon kezdő vagyok a konyhában -leginkább a sütésben- ezért lenne egy kérdésem. A diós kosárkát miben sütötted ilyen formájúra? És ha nekem nincsen olyan formám, akkor megfelel a muffin forma vagy muffin papír?
    válaszodat előre is köszönöm!

    Két napja találtam Rád, de már most imádom a blogod! És persze követlek a facebookon is :)

    VálaszTörlés
  22. Kedves Szezám, ne haragudj, hogy csak most írok, de ma láttam meg ezt a bejegyzést. Gondolom már megoldottad a kérdést, szerintem a muffin forma tökéletes megoldás, de akár egyben is meg lehet sütni piteformában.
    Örülök, hogy tetszik amit itt látsz, próbálgass nyugodtan!
    Fészen jobban látom, ha valaki üzen, ott is írhatsz, ha kérdésed van! :)

    Szép estét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tetszik a pipimuffin a diós kosárkák is .Megcsinálom majd,de már annyi restanciám van a megigértekből/közben beteg voltam,még vagyok is kicsit/ de sor fog kerülni mindegyikre.Párodnak boldog Névnapot.És köszi a jó recepteket!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...