2011. november 10., csütörtök

Csorbaleves húsgombóccal

Keresgéltem tartalmas levesek után és ez az egyik, ami igencsak megtetszett és most már szeretjük is, mert nagyon finom, ezért felvettem a maradandók közé! Nem tudom milyen egy igazi csorba leves, mert a neten rengeteg félét találtam, ezért külsőre választottam. ;D
E mellé a leves mellé én nem főztem második fogást, hanem sajtos-pirítós kenyérrel ettük.
Legközelebb, ha időm engedi, sütök melléje friss kiflit vagy pogácsát.
A recept Jade-tól van. Köszönöm a jó kis recept!




Hozzávalók a gombócokhoz:

  • fél kg darált hús (disznó, marhahús, borjú, sztem csirke is lehet vagy vegyesen)
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • pirospaprika
  • petrezselyem
  • Házi ételízesítő (lehet Vegeta vagy Delikát is)
  • 1-2 kanál kókuszolaj

Hozzávalók a leveshez:
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szál sárgarépa
    2-3 szál petrezselyem gyökér
    egy kisebb darab zeller
    2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 ek. rizs
  • Petrezselyem zöld és lestyán
  • só, bors
  • tejföl
  • 2-3 kanál savanyú káposzta leve a savanyításhoz (én almaecetet használtam)
 


A húshoz valókat összekeverjük és kis golyókat formázunk. (Én a hagymát előtte megdinszteltem és úgy kevertem a húshoz.)
A hagymákat apróra vágjuk és az olajon egy kiskanál sóval megfonnyasztjuk, majd felengedjük vízzel és mehetnek is bele a gombócok. 15 perc után mehet bele a sárga-, fehérrépa, zeller, újabb 15 perc múlva tegyük bele a felkockázott paradicsomot és paprikát. Sózzuk, borsozzuk. Mikor puhák a zöldségek szórjuk bele a megmosott (!!!) rizst, apróra vágott petrezselymet és 2 kiskanál lestyánt. Savanyú káposztalével vagy almaecettel savanyíthatjuk.
Én kettő tojásból és lisztből nokedlit szaggattam bele, hogy még kiadósabb legyen!



Jó étvágyat!

23 megjegyzés:

  1. Nagyon finom tartalmas levest főztél! Én nem ismerem ezt a levest! Ehhez valóban második fogás nem szükséges! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Hát őszintén szólva én a csorbát nem ilyen bouillon félének vélem ismerni, hanem krémesebbnek, valóban "tartalmasnak". De majd jön Aleda és megmondja, végülis ő kompetens benne. Egy jó hír azért már van. Tuti nix benne csoki..))- francba, mindig Csaba levesnek olvasom, fene a betűtipusodba..)))

    VálaszTörlés
  3. Húú nagyon étvágygerjesztő! :) Szívesen elfogadnék most egy tányérral! :)

    VálaszTörlés
  4. szerintem meg símán csorba, s ha lehet most kérek.

    VálaszTörlés
  5. Éva ez a leves ízre nagyon hasonlít egy sűrű húsleveshez, ha kihagyom a savanyítást! Többször is elkészítem majd! Köszönöm! :)

    Drága Teám, bajban voltam én is, de a leves recept egy: "...erdélyi magyar nő konyhája Amerikában" feliratú blogról van, ezért nem kételkedem nagyon, ráadásul itt lentebb 4Gyerek is alátámasztotta kételyeinket! :D De nem is ez a lényeg, hanem, hogy megismertem még egy finom levest, mert ezen a téren szegényes a repertoárom! :)))

    Bianka, nagyon is! Köszi! :)

    Viki, két napi ettem, és sajnáltam, hogy elfogyott! Laktató és könnyű ebédem volt egyben! :)

    4Gyerek köszi a megerősítést, bár én bíztam a recept írójában, mégiscsak egy erdélyi kedves hölgy, pont mint Te! :D Amúgy sajnos ma elfogyott! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom. Én a zöldségeket gyalulva szoktam belerakni, kicsit dinsztelem és utána mennek bele a gombócok. Lestyánnal bolondítom még de a lényeg ugyanaz. Finom.

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki:) Most jön csak a forró, laktató levesek időszaka. Én eddig szerb és bolgár csorbát kóstolam,mindegyik finom. A savanyú leveseket amúgy is nagyon kedvelem:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretjük a csorbát! Én is így, legalábbis nagyon hasonlóan készítem. Számtalan változata van, a lényeg, hogy savanyú legyen. Régen korpaciberével savanyították, én úgy nem ettem, de káposztalével, citromlével igen.
    Jöhet egy sztori? Magyarországi ismerősök a román tengerparton nyaraltak. Mindennel elégedettek voltak, csak arra panaszkodtak, hogy a leves mindig romlott volt. Dehogyis, csak csorbát kaptak:-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon laktató, finom levesnek látszik. Nagyon jó a családodnak. :)

    VálaszTörlés
  9. Imádjuk, nálam is találsz néhány csorba receptet, csorbának nevezik itt nálunkfele főleg a románoknál minden lyan levest amit savanyítanak. A vendéglőkben megvan határozva, hogy melyik csorbához milyen alakúra vágják a zöldséget, milyen fűszert(zöldfűszert)használnak hozzá, s mivel savanyítják. Persze mi itthon úgy készítjűk ahogy tetszik, de nagyon gyakran.

    VálaszTörlés
  10. Ez igen, ez gyönyörű, nagyon gusztusos!!! El kell mentsem ezt a receptet! :)

    VálaszTörlés
  11. Apukám nagy leveses, neki megfőzöm egyszer ezt a formát is. Szoktam húsgombóc levest főzni, de ez más egy kicsit. Jó tartalmas, finom leves!

    VálaszTörlés
  12. Akkor én is hazabeszélnék! nálunk is nagy favorit. Nagyon guszta, és pont úgy néz ki, mint ahogy Erdélybe készítik :) Egy jó tanács azoknak akik most készítik majd először; ki ne hagyjátok a lestyánt, enélkül "csorba" lesz az íze!

    VálaszTörlés
  13. így igaz. lestyán a lelke.
    ezért nem is ettük otthon gyerekkoromban, Édesapám nem szereti. annál inkább bejön nekem, miután egy egyetemi lakótársnőmtől megismerhettem az ízét.

    VálaszTörlés
  14. trollanyu köszönöm, nagy előnye még, hogy a fogyókúra alatt tökéletes, és laktató étel! Nekem ez az első Csorba leves amit kóstoltam, nincs összehasonlítási alapom. Ez viszont nagy kedvencem lett! :)

    Gerdi nagyon jó kis történet, megnevettettél! :DD
    Köszi!

    Petra, köszönöm! Igyekszem, de a Te családod is el van kényeztetve! :))

    Kati köszi, erre nem is gondoltam, mármint, hogy a zöldségeket hogyan kell vágni, de valószínű az ízén úgysem változtat. :D Benézek hozzád levesügyben, mert ez nagyon bejött! :))

    Csilla, ki ne hagyd!!! :) Köszi!

    Kriszti, akkor apukád nagyon meg fog dicsérni, mint eddig gondolom mindig! :D Köszi!

    Márti, nagy dicséret Tőled, hogy "...pont úgy néz ki, mint ahogy Erdélyben készítik."
    A lestyánt nehezen szereztem be, kb. 60 km-ről hozta anyukám, mert itt a környéken nem sajnos árulják! :)

    4Gyerek köszi a megerősítést, szerencsére sikerült Beszerezni ez a fűszert! :))

    VálaszTörlés
  15. Barbi látom végigrohanod a blogokat és begyűjtöd az összes levest!)) Kifőzdét nyitsz életem virága?:DD

    VálaszTörlés
  16. Az eleje stimmel, már le is fűztem őket, levesben gyenge vagyok, kell az utánpótlás! A férjem odavan ezekért a levesekért, persze én is, úgy látszik öregszünk! :)) Pusszantalak! :DD

    VálaszTörlés
  17. Ma én is elkészítettem és nagyon szépen köszönöm a receptet, mert a leves rögtön a kedvencünk lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, nagyon örülök, hogy ennyire jól sikerült! :) Én köszönöm, hogy megírtad! :)

      Törlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  19. Olyan nincs, hogy csorba leves! Vagy csorba vagy leves, ugyanazt jelenti, csak románul!
    Jellegzete román leves, tőlük vették át az erdélyi magyarok.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...