Láttam több helyen, hogy többen is rajongtok a mákos, édes finomságokért! Na, én most sokadjára elkészítettem a saját kedvencemet (de persze csak a bejgli után). Ehhez viszont már fotó is dukál! Muszáj, így, hogy blogot nyitottam! ;D
Erre az édességre minden jót lehet mondani, de azt, hogy light, azt nem! Aki éppen diétás napjait gyűri, az se hagyja ki, legfeljebb egye ebéd helyett (150 g-ot) egy jó pohár, tiszta, szűrt vízzel. Tudom ez nem ebédre való, de, ha bármelyik étkezésre ezt számolnánk, akkor olyan picurka kockát engedhetnénk meg magunknak, amivel nem élvezhetnénk ki ezt a finom süteményt. Arról nem is beszélve, hogy igen erősnek kéne maradnunk ahhoz, hogy egy kockánál megálljunk!
Tehát bűnözzünk egy kicsit!
Íme a recept:
Összesen: 6506 Kcal és 619 g Ch
100 gramm kész süti: 403 Kcal 38 g Ch
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 22,5 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- kb. 1-2 ek. tejföl
Töltelék:
- 40 dkg darált mák
- 30 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj (én margarint használtam)
- kb. 3 ek. baracklekvár
Kicsi Annám volt az előkóstoló! Remélem jól alszik majd tőle! ;-) |
- A tésztához valókat összegyúrjuk és két cipóra osztjuk 2/3-1/3 arányban és hideg helyre tesszük.
- A mákot a cukrot egy pici vízzel sűrűre főzzük.
- Mikor már langyos, mehet hozzá a vaj, tojássárgák, vaníliás cukor, baracklekvár, citrom reszelt héja és leve. Jól összekeverjük.
- A tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
- A nagyobb cipót kinyújtjuk és a kivajazott lisztezett tepsibe (40 x 24 cm-es), fektetjük.
- Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a kiscipóból nyújtott tésztát.
- Villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
Jó étvágyat!
Ezt a mákos receptet, viszem magammal!!! annyira guszta és mi nagyon kedveljük a mákos dolgokat! De édes a kislányod, szinte átszellemülve kóstol..Köszi a receptet! Kriszti
VálaszTörlésTuti, hogy nagyon finom! Annád pedig nagyon aranyos, ahogy a süteményedet majszolja!!! :)
VálaszTörlésÉn is vittem a receptet.
Köszi Kriszti!
VálaszTörlésNem fogod megbánni, ígérem!!!
Igen, ő egy édes kislány, határozott fiús akarattal! Imádom! Persze a nagylányt is! Meg ezt a mákos sütit is!
Tücsök Bogár!
VálaszTörlésKöszönöm Neked is! Biztosan nem csalódsz! Jó étvágyat hozzá!
Azt hiszem én is imádnám
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésBiztosan! Köszi, hogy benéztél!! :)
Imádom nézni, ahogy a kislányod gyűri magába a sütijeidet. Arra emlékeztet, amikor még a fiaim kicsit voltak, és imádták minden süteményemet.Pedig akkor még nem voltam a "nagy" sütő. Az igazi mákos az ha 5x annyi a mák mint a tészta, v. inkább 8x?.:)
VálaszTörléstücsi ez a mákos az egyik nagy kedvencem volt, de most már annyi finom mákost raktam fel, hogy nem tudnék választani! :))) Az biztos, hogy az ilyen vastag máktöltelékesek első helyen vannak, mint pl. a narancsos mákos pite is!!! :))
VálaszTörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésEzt a finom mákos sütit választotta a párom magának idén karácsonyra...el is készítettem neki és igen nagy siker volt..a végeredményt megtalálod a blogomon...köszönet ezért a nagyszerű receptért...és Nagyon Boldog Új évet kívánok neked és a családodnak!!!
Kata
Wow!!! De jól néz ki!!!
VálaszTörlésKedves Barbi!
VálaszTörlésA párommal nagyon szeretjük a mákos sütiket és ezt a nagyon fincsi receptedet szeretném megsütni neki névnapjára. Azt szeretném kérdezni, hogy a tésztáját lehet előző nap összeállítani? Előre is köszönöm :)
Igen összeállítható, de a készítés előtt érdemes 1,5-1 órával előbb kivenni a hűtőből, hogy könnyebben nyújtható legyen. :)
TörlésA párodnak nagyon boldog névnapot kívánok! :)