Ezek a villám zsemlék nem hiába kapták a nevüket. Ugyanis a tészta összeállítása a kiméréssel együtt kb. 15 percet vesz igénybe, de lehet sokat mondok. A többi már a sütő dolga. Így soha nem érhet minket baj, ha éppen másnapra elfogy a pékáru és nincs kedvünk vagy lehetőségünk boltba menni. Fogyaszthatjuk vajjal, felvágottal, tojással, sajttal, de ugyanilyen finom, vajjal mézzel, lekvárral vagy nutellával. Mindenkinek kedve és ízlése szerint. Nálam vajjal, sonkával, fürjtojással és zöldséggel láthatjátok. Egy zsemle igazán kiadós, szinte még sok is. :) Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! :)
Hozzávalók:
- 500 g liszt (nálam fele sima fehér, a másik fele zabpehelyliszt)
- 300 ml langyos tej
- 1 csapott evőkanál kristálycukor
- 2 kis csomag száraz élesztő (14 g)
- 1 tojás
- 50 g olvasztott vaj
- 1 teáskanál só
+ egy tojás sárgája a kenéshez
Elkészítése:
- A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk, az élesztő szárazon megy bele, nem kell felfuttatni. A tésztát kelesztés nélkül 12 egyenlő részre osztjuk. Ha túl lágy a tészta, akkor liszttel javítsunk rajta, de azért maradjon puha állagú!
- A darabokból zsemléket formázunk, zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, körbe olvasztott vajjal megkenjük mindegyiket.
- Konyharuhával leterítjük amíg a sütőt 180 fokra előmelegítjük, légkeverésre, kb. 10 perc ami elegendő a tészta gyors előkelesztéséhez.
- Sütés előtt megkenjük a tetejüket tojássárgával és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat!
Nagyon guszta! Gondolom sima liszt rétes liszttel keverve is jó megoldás ?
VálaszTörlésKöszönöm Éva, igen bátran keverheted a két lisztet! :)
TörlésEz nagyon finomnak tűnik! Ki fogom próbálni én is. :)
VálaszTörlésKöszönöm Évi? jó étvágyat hozzá! :)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon finom lett! ❤️
VálaszTörlésNagyon finom.köszi a receptet
VálaszTörlésMár sül. Kiváncsi leszek.
VálaszTörlésMa ki fogom probálni!
VálaszTörlés