Gyorsan eltelt a karácsony, mindig megdöbbenek, mennyire gyorsan...
Már második éve nem csinálok nagy felhajtást az ünnepi sütemények körül, mert a rokonlátogatások körmenete alatt, annyi finomságot kóstolunk, hogy az itthon készített sütemények sosem fogynak el. Tehát idén ugyanígy tettem, csak mézes figurákat készítettünk a lányokkal, vagyis inkább Esztim. :)
Már második éve nem csinálok nagy felhajtást az ünnepi sütemények körül, mert a rokonlátogatások körmenete alatt, annyi finomságot kóstolunk, hogy az itthon készített sütemények sosem fogynak el. Tehát idén ugyanígy tettem, csak mézes figurákat készítettünk a lányokkal, vagyis inkább Esztim. :)
A hétvégén már éreztem a sütimegvonás tüneteit, főleg valami krémesnek, viszont nem akartam még tovább tetézni az ünnepi bűnözést, így cukor és lisztmentes változatot készítettem. A tészta alapjait Tücsök Bogár konyhájából ollóztam, amitől isteni marcipános ízvilága lett, a krém pedig a Gesztenyés alagutam ellenállhatatlan lágy vaníliás, tejszínes tölteléke.
A fotózás nem lett a legszebb, mert mi bizony nem tudtuk kivárni a dermedési időt. Nagyon finom lett - ne vonjatok le hibás következtetést a külalakja miatt :))) -, fogom még készíteni és variálni.
Hozzávalók tésztához:
- 6 tojás
- 110 g mandulaliszt
- 20 g kakaópor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 100 g eritrit (vagy cukor)
Krémhez:
- 1 csomag vaníliás puding
- 4 evőkanál eritrit (vagy cukor)
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2-3 evőkanál por eritrit (vagy porcukor)
- 1 csomag habfixáló
Máz:
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 100 g eritrit (vagy cukor)
- 2 evőkanál víz
- de megszórhatjuk simán kakaóporral
Elkészítés:
- A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk.
- A tojássárgákat egyesével hozzáadjuk szintén a habverővel dolgozva.
- Egy szilikonlapát (jó a fakanál is) segítségével óvatosan beleforgatjuk az eritrittel és kakaóval elkevert mandulalisztet.
- Sütőpapírral bélelt 29 x 24 (belső méret) cm-es formába simítjuk. 180 fokon 25-30 percig, tűpróbáig sütjük.
- Hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert úgyis ott állítjuk össze a krémmel.
- A pudingot a 3 dl tejjel, 4 evőkanál eritrittel összefőzzük és hideg vízbe állítva, sűrűn megkeverve KIHŰTJÜK!
- A tejszínt félig felverjük a por eritrittel, hozzáadjuk a habfixálót majd kemény habbá verjük. Ezután keverjük óvatosan a pudingba.
- A kakaós tészta tetejére simítjuk és rögtön hűtőbe tesszük a csokimáz elkészítéséig.
- A máz hozzávalóit vízgőz felett félig összeolvasszuk, majd a tűzről lehúzva teljes olvadásig kevergetjük. A vaníliakrém tetejére simítjuk és hűtőbe tesszük pár órára, ha kibírjuk. Ha nem fotózunk akár egy óra múlva is falhatjuk! :)))
Jó étvágyat!
Húh, ez aztán finom lehet és még egészséges is! Szuper sütemény! :)
VálaszTörlésNagyon jól hangzik és nagyon jókor tetted fel!!! Éppen ilyen sütiket keresünk Nagyfiúval, amiket lehet enni hétvégén és nem annyira kalóriadúsak. Kicsit (nekem nagyyyyon) ügyelnünk kell a kalóriákra. :-))
VálaszTörlésNekem olyan elegem lett az ünnepek alatt a mézes-mázos sütikből, hogy a héten másodjára készítek kelt tésztát. Ez nem azt jelenti, hogy egy-két kockát nem csúsztatnék le sütidből! Mert ezt más sütötte:-) S mert Nagyon finomnak néz ki!
VálaszTörlésEgy kockát én is kérek! :)
VálaszTörlés