2014. január 8., szerda

Csörögefánk

„A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelőzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelőző 40 napos böjt. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt.”

A Farsang jellegzetes édessége a fánk, aminek több változata is ismeretes. Szerintem kevesen vannak aki ellenállni képesek eme finom süteménynek. Nekem biztosan nem sikerülne. Sokszor előfordul, hogy év közben is megsütöm nem csak farsang időszakában.
Érdemes kipróbálni, a tészta összeállításától a kóstolásig csupán 30-40 percet vesz igénybe! ☺

 

Hozzávalók:
  • 300 g liszt
  • 50 g puha vaj
  • 3 tojássárgája
  • 175 g tejföl
  • csipet só
  • porcukor a szóráshoz
  • zsír a sütéshez

Elkészítés:
  1. A puha vajat elmorzsoljuk a liszttel és sóval majd a tojások sárgájával és a tejföllel tésztát gyúrunk.
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt.
  3. Amíg olvadozik a zsír, enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra.
  4. Rombusz alakúra vágjuk egy derelye szaggatóval majd a közepüket is megvágjuk.
  5. A forró zsírba tesszük az alsó felükkel felfelé és mindkét oldalon pirosra sütjük.
  6. Papírtörlőre szedjük, majd rögtön porcukorral megszórjuk. Lekvárral leöntve tálaljuk.
 Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem csinálni, más a receptem. Sváb nagymamám mindig nagyon keményre gyúrta és vékonyra nyújtotta. Amikor kiszedtük a forró olajból, olyan könnyű volt, hogy széttöredezett a kezünkben. A lányaim már így szerették meg, s ha nekik ez nem sikerül, hazaszólnak: anya finom lett, de nem csörög. (Ha csinálok most farsangban, teszek fel róla képet.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez sem csörgött, kívül ropogós és belül a vastagabb részeknél puha, de nagyon finom! :)

      Törlés
  2. Szia Barbi! Én ezt tavaly ilyenkorig nem ismertem, aztán valaki az orrom előtt csinálta és nagyon ízlett, Ő a rombusz közepén lévő vájaton átdugta egyszer (vagy kétszer) a másk véget, ezáltal csavarok jöttek a formába, így a végeredmény nem ilyen lapos lett, hanem inkább olyan ujj átmérőjű. Fincsi dolog, de én még nem csináltam. Nálunk alapvető probléma, hogy párom egyáltalán nem, én is csak kevésbé vagyok édesszájú vagy süteményes, mi a sós cuccokért rajongunk, úgyhogy ha ilyeneket készítek, vagy vendégseregnek kell jönnie, vagy a felét elosztogatom szomszédoknak, vagy az idős betegeknek, akiket ápolok. Szóval nem éri meg azért a 2-3 darabért, amit mi magunk eszünk meg, ezért húzom-halasztom a kakaós csigáddal is. :-)

    VálaszTörlés
  3. Sosem sütöttem még csörögét...Viszont szeretem. No, máris viszem ezt a receptet, nagyon guszta!!! Azzal a csepegős lekvárral, még most este is bevállalnám...

    VálaszTörlés
  4. Én anyukám is úgy készítette, mint ahogy első és második hozzászóló írta. Kemény tésztával (abban pici rum is volt) és a tésztát össze-vissza átdugdosta a lyukon, így össze-vissza formákban sült meg. Az is kemény volt, roppanós, mi porcukrot szórtunk rá. Nagyon imádom, de eddig kétszer próbáltam és egyszer sem sikerült... :(

    VálaszTörlés
  5. Mama is ilyen rombuszokra vágja, és meg is vágja a közepét, de az egyik sarkát át is húzza a lyukon, mint Flögi is írta ;-))

    VálaszTörlés
  6. Felénk kevés élesztővel készítik, ettől nem lesz "csörgős", inkább puha. Így is ki kell próbálnom, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  7. Még sosem készítettem fánkot, de idén tuti, hogy elkezdem. Nagyon szépek lettek a tieid! :)

    VálaszTörlés
  8. Milyen régen csináltam, pedig nagyon finom! :) Olyan guszta nálad, meg is kívántam! :)

    VálaszTörlés
  9. Lehet olaj is a suteshez?koszonom a valaszt!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...