Régi tervem volt ezt a süteményt elkészíteni, mert az egyik kedvencem, de eddig csak cukrászdában volt módom kóstolni.
Ez a sütemény egy 20. századi szakácsmester, bizonyos Rákóczi János alkotása. Méltán öregbíti a magyar konyha hírnevét a nagyvilágban.
Különlegessége, hogy a lepényektől eltérően nem tésztával borítjuk a túrótölteléket hanem könnyű, édes tojáshabbal.
A receptet Tücsök Bogártól hoztam, egy kis változtatással, kevesebb cukorral. Köszönöm szépen innen is, sokan kóstoltuk és élveztük, nagyon eteti magát! :))
Tészta hozzávaló:
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 50 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 mokkáskanál vaníliakivonat
- 1 kiskanál citromlé
- csipet só
Töltelék hozzávalói:
- 800 g túró
- 150 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- egy jó marék mazsola (nálam kimaradt)
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Hab hozzávalói :
- 4 db tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 150 g sárgabarack lekvár
- 50 g porcukor
Elkészítés:
- A vajat a liszttel elmorzsoljuk majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
- Hűtőbe tesszük 20 percre. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a gáztepsit sütőpapírral béleljük.
- A tésztánkat gáztepsi méretűre nyújtjuk, beleterítjük a tepsibe és villával megszurkáljuk, majd 15-20 percig elősütjük.
- Ezalatt robotgéppel a túrót a cukrot, a tojássárgákat, a zsemlemorzsát és a citromlevet jól kikeverjük.
- Rásimítjuk az elősütött tésztára, majd visszatesszük 180 fokra, 20 percre.
- A tojások habját a cukorral kemény habbá verjük, egészen addig míg a cukorszemcsék már nem érezhetők és csillagcsőrös habzsákba töltjük majd berácsozzuk süteményt.
- 180 fokon kb. 40-50 percig szárítjuk. Sűrűn nézzünk, rá nehogy nagyon megbarnuljon a hab.
- Ha készen van vékony csövű kinyomóval a résekbe nyomjuk a porcukorral kikevert lekvárt.
- Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd felszeleteljük.
Jó étvágyat!
Húh, de jól néz ki! Viszem a receptet és tesztelem a családon! Gyönyörűszépek a fotók! :)
VálaszTörlésSok sikert Csigabige, köszönöm! :)
TörlésMinden 1 db tojásfehérjéhez 5 dkg cukor adatik, és addig kell verni, amíg a cukor tökéletesen felolvad és már minimálisan sem ropog. Kizárt, hogy löttyedt legyen! Sosem szárítom, foglalkozok én marhaságokkal...beteszem, aztán az a dolga, hogy jó legyen! A Főispánnét szoktam így, meg fagyit.
VálaszTörléshttp://streatcorner.blogspot.hu/2012/12/foispanne-remeke.html
Tessék, kellett neked rám találnod!)))
Ani képzeld, de hüle vagyok, a főispánnét meg is csináltam, majd legközelebb azzal a habbal készítem, de azt hittem nem lesz gond ezzel sem. De szerencsére azért finom volt. :) Nagyon örülök, hogy itt vagy! :)
Törléshttp://barbikonyhaja.blogspot.hu/2013/08/foispanne-remeke-vancza-recept.html
Nagyon guszta! Egy időben én is csináltam, lassan elő kéne venni megint ezt a receptet és elkészíteni. Igazi házi baracklekvárom is van hozzá, neki is fogok.....Látom, már készülsz a Karácsonyra, gyönyörű a kép!!...hát még ha kóstolhatnám is?!
VálaszTörlésKöszi Gabi, vedd csak elő a receptet, úgyis jönnek az ünnepek, kellenek néha kilengések is! :)
TörlésAtyaég, ez csodálatos!
VálaszTörlésNagyon szép lett!! Ezt a sütit mi is nagyon imádjuk :)
VálaszTörlésDe szeretjük!!! Nagyon szép.
VálaszTörlésGyönyörű, nálunk is nagy kedvenc! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen lányok!! :)
VálaszTörlésMicsoda Karácsonyi hangulat! Látom már nagyon készülsz... Én is készülődök már, először is az adventi meglepetésre a lánykámnak. Majd jönnek róla fotók... A süti mennyei ez az egyik kedvencem!
VálaszTörlésNagy kedvenc nálunk is!Nálad már nagyon karácsonyi hangulat van :)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek! Látom ti is várjátok már a karácsonyt :-)
VálaszTörlésDe szép lett a sütid! A fotóid pedig bennem is felébresztik a karácsonyvárást!
VálaszTörlésCsatlakozom az előttem szólókhoz. Gyönyörűek, hangulatosak a fotóid!
VálaszTörlésJaj de kedvesek vagytok, köszönöm, hogy írtatok!!! :)
VálaszTörlésSzép lett sütid! Ez nálunk is nagy kedvenc:)
VálaszTörlésSzia nagyon jol nez ki a suti de nekem a 6-os pont nem egyertelmu :(. Mennyi vizzel olvasztom meg a cukrot es azt adom a tojasfeherjekhez?
VálaszTörlésKoszi es elnezest az ertetlenkedes miatt.
Gabi már javítottam a receptet! Köszönöm az észrevételt! :)
TörlésElkészítettem. Isteni. Most sem csalódtam a receptedben!Köszönöm.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, nagy öröm ilyet olvasni!!! :)
Törlés