2013. november 9., szombat

Rákóczi túrós

Régi tervem volt ezt a süteményt elkészíteni, mert az egyik kedvencem, de eddig csak cukrászdában volt módom kóstolni.
Ez a sütemény egy 20. századi szakácsmester, bizonyos Rákóczi János alkotása. Méltán öregbíti a magyar konyha hírnevét a nagyvilágban.
Különlegessége, hogy a lepényektől eltérően nem tésztával borítjuk a túrótölteléket hanem könnyű, édes tojáshabbal.
A receptet Tücsök Bogártól hoztam, egy kis változtatással, kevesebb cukorral. Köszönöm szépen innen is, sokan kóstoltuk és élveztük, nagyon eteti magát! :))


Tészta hozzávaló:
  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 kiskanál citromlé
  • csipet só

Töltelék hozzávalói:
  • 800 g túró
  • 150 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • egy jó marék mazsola (nálam kimaradt)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Hab hozzávalói :
  • 4 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
----------------------------------
  • 150 g sárgabarack lekvár
  • 50 g porcukor

Elkészítés:
  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
  2. Hűtőbe tesszük 20 percre. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a gáztepsit sütőpapírral béleljük.
  3. A tésztánkat gáztepsi méretűre nyújtjuk, beleterítjük a tepsibe és villával megszurkáljuk, majd 15-20 percig elősütjük.
  4. Ezalatt robotgéppel a túrót a cukrot, a tojássárgákat, a zsemlemorzsát és a citromlevet jól kikeverjük.
  5. Rásimítjuk az elősütött tésztára, majd visszatesszük 180 fokra, 20 percre.
  6. A tojások habját a cukorral kemény habbá verjük, egészen addig míg a cukorszemcsék már nem érezhetők és csillagcsőrös habzsákba töltjük majd berácsozzuk süteményt.
  7. 180 fokon kb. 40-50 percig szárítjuk. Sűrűn nézzünk, rá nehogy nagyon megbarnuljon a hab.
  8. Ha készen van vékony csövű kinyomóval a résekbe nyomjuk a porcukorral kikevert lekvárt.
  9. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd felszeleteljük.
Jó étvágyat!

22 megjegyzés:

  1. Húh, de jól néz ki! Viszem a receptet és tesztelem a családon! Gyönyörűszépek a fotók! :)

    VálaszTörlés
  2. Minden 1 db tojásfehérjéhez 5 dkg cukor adatik, és addig kell verni, amíg a cukor tökéletesen felolvad és már minimálisan sem ropog. Kizárt, hogy löttyedt legyen! Sosem szárítom, foglalkozok én marhaságokkal...beteszem, aztán az a dolga, hogy jó legyen! A Főispánnét szoktam így, meg fagyit.
    http://streatcorner.blogspot.hu/2012/12/foispanne-remeke.html
    Tessék, kellett neked rám találnod!)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani képzeld, de hüle vagyok, a főispánnét meg is csináltam, majd legközelebb azzal a habbal készítem, de azt hittem nem lesz gond ezzel sem. De szerencsére azért finom volt. :) Nagyon örülök, hogy itt vagy! :)
      http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2013/08/foispanne-remeke-vancza-recept.html

      Törlés
  3. Nagyon guszta! Egy időben én is csináltam, lassan elő kéne venni megint ezt a receptet és elkészíteni. Igazi házi baracklekvárom is van hozzá, neki is fogok.....Látom, már készülsz a Karácsonyra, gyönyörű a kép!!...hát még ha kóstolhatnám is?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi, vedd csak elő a receptet, úgyis jönnek az ünnepek, kellenek néha kilengések is! :)

      Törlés
  4. Nagyon szép lett!! Ezt a sütit mi is nagyon imádjuk :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű, nálunk is nagy kedvenc! :)

    VálaszTörlés
  6. Micsoda Karácsonyi hangulat! Látom már nagyon készülsz... Én is készülődök már, először is az adventi meglepetésre a lánykámnak. Majd jönnek róla fotók... A süti mennyei ez az egyik kedvencem!

    VálaszTörlés
  7. Nagy kedvenc nálunk is!Nálad már nagyon karácsonyi hangulat van :)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek lettek! Látom ti is várjátok már a karácsonyt :-)

    VálaszTörlés
  9. De szép lett a sütid! A fotóid pedig bennem is felébresztik a karácsonyvárást!

    VálaszTörlés
  10. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Gyönyörűek, hangulatosak a fotóid!

    VálaszTörlés
  11. Jaj de kedvesek vagytok, köszönöm, hogy írtatok!!! :)

    VálaszTörlés
  12. Szép lett sütid! Ez nálunk is nagy kedvenc:)

    VálaszTörlés
  13. Szia nagyon jol nez ki a suti de nekem a 6-os pont nem egyertelmu :(. Mennyi vizzel olvasztom meg a cukrot es azt adom a tojasfeherjekhez?
    Koszi es elnezest az ertetlenkedes miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi már javítottam a receptet! Köszönöm az észrevételt! :)

      Törlés
  14. Elkészítettem. Isteni. Most sem csalódtam a receptedben!Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, nagy öröm ilyet olvasni!!! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...