2012. június 1., péntek

Blogkostoló 3. Makacska konyhája/Katitól - Cseresznyés cobbler és Vilma mama egyszerű sütije

Trollanyunál folytatódó Blogkóstoló 3. fordulójában, nekem Kati - Makacska konyhája jutott, és nagy lelkesen görgettem végig a recepteket, végül annyi kedvencem lett, hogy a választás könnyítésében az időhiány szűkössége döntött.. Remélem nem baj, hogy végül kettőt is elkészítettem. A Vilma mama egyszerű sütijét és a Cobblert ami nálam cseresznyével készült.
A harmadik, a kedvencem csak azért maradt ki mert rengeteg (12 db) tojást, és időt igényel!! Ráadásul kávés amit csak én ennék meg, de már tervezem kakaósan elkészíteni!!! Muszáj volt ideírnom, mert ezt sem szerettem volna kihagyni a Katinál fellelhető finomságok közül, a neve pedig Szpiridon!

Elsőnek jöjjön a Meggyes Cobbler:


Hozzávalók a gyümölcshöz:
  • 60 dkg bármilyen gyümölcs darabolva
  • 4 evőkanál cukor (nálam édesítő és kókuszcukor vegyesen)
  • 1 tasak vaníliás cukor (nálam aroma)
  • 2 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor (nálam pudingpor) 

a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor (nálam édesítő és kókuszcukor vegyesen)
  • 1 tasak vaníliás cukor (nálam aroma)
  • 1 tasak sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1, 5 dl tejszín vagy natúr joghurt (nálam kefír)
  • pici só
  • kevés cukor a tetejére



Elkészítés:
  1. A pitesütőt kivajazzuk.
  2. A gyümölcsöt a cukrot és a pudingport összekeverjük és a formába szórjuk.
  3. A sütőt 180-190 fokra előmelegítjük.
  4. A lisztet, sütőport, cukrot és a sót összekeverjük.
  5. A tojást és joghurtot is összekeverjük.
  6. A  vajat a lisztes keverékkel összemorzsoljuk, majd a tojásos joghurttal összedolgozzuk.
  7. Ragacsos lágy tésztát kapunk.
  8. Én nem formáztam golyókat, hanem egy szilikonlapáttal halmokat tettem a gyümölcsre kis távolságokkal, mert sülés közben nő a tészta, és végül összeérnek majd.
  9. A tetejét szórjuk meg cukorral, majd toljuk a sütőbe.
  10. Ahogy Kati írta, mikor látjuk, hogy a  gyümölcs sziruposan rotyog, a teteje pedig ropogós barnára sült kivehetjük a sütőből. Langyosan is, hidegen is nagyon finom!

Itt pedig Vilma mama egyszerű sütije:


Hozzávalók:
  • 7 púpozott evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál szalalkáli
  • 2 tojás
  • fél dl olaj vagy egy jól púpozott evőkanál zsír
  • jó sok darált dió
  • 15 evőkanál liszt
  • kb. másfél dl tej (annyi, hogy olyan kevert tészta állagú legyen a massza)
  • a tetejére kevés cukros dió

Elkészítés:
A cukrot, a tojást, a szalalkálival habosra keverjük, amikor a krém kivilágosodik mehet hozzá az olaj, ezzel is simára keverjük, majd beleforgatjuk a lisztet, darált diót, és tejjel hígítjuk.

Sütőpapírral bélelt kis tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk a cukros dióval, és 180 fokon készre sütjük.
Én Aranka krémet (főzés nélküli vaníliapuding) készítettem melléje, de lekvárral és magában tejjel is finom kis reggelire, tízóraira való! :))

Aki még nem járt Katinál az most pótolja feltétlenül!
Itt láthatjátok az én kedvenceimet:

Jó nézelődést és jó étvágyat!

17 megjegyzés:

  1. Ó, de finom dolgok! :o) Most a piros dominál a képeiden? nagyon hangulatosak!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta:)Júk a képek is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták ezek a sütik. A Vilma mama féle sütit nagymamám is szokta készíteni( lehet nem pont ez a recept,de nagyon hasonló),nagyon finom és kiadós. !

    VálaszTörlés
  4. Drága Barbi, tisztára meghatódtam amikor a soraidat olvastam(ma amúgy is meghatódott hangulatomban vagyok, ma elballagott az a kedvenc osztályom akiket végig tanítottam 9 - 12. osztályban, egész délelőtt bőgtem).
    És az is jól esett, hogy éppen nagymamám sütijét is kiválasztottad:) Látom nagyon jól sikerült, tetszett az íze?
    És köszönöm az ajánlót is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Kati, nagyon finom volt, a lányom elkenődött mikor elfogyott! :))
      Tehát akkor megtörtént a nagy búcsúzás, ne szomorkodj, jön új osztály és őket is megsiratod majd, de ebben az a jó, hogy szeretted őket, kevés ilyen tanárt ismerek!! :) Örülök, hogy Tőled süthettem és annak még jobban, hogy jólesett amit összeállítottam!! Puszillak, fel a fejjel! :)

      Törlés
  5. De gyönyörűek lettek, mindkettő szuper választás, énsem tudnék igazából választani:) A cobblert nagyon szeretem, Vilma mama sütije meg felkerült az én listámra is:)Szép hétvégét kívánok nektek:)

    VálaszTörlés
  6. Hű, hát ebben a sorrendben szeretném kérni... :DDDD

    VálaszTörlés
  7. Jót derültem az írásodon. Macska konyhája, hi hi hi! Szegény Makacska még ő sem vette észre a bakit.
    Egyébként a cobblered nagyon gusztára sikerült, igazán jó választás volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, bizony nem tűnt fel semmi:) De már tévesztette össze más is:) Semmi probléma:)

      Törlés
  8. Na Juci, most már senki nem mossa le rólam, hogy nem tudok olvasni! :DDD Én mindig Macska konyhájának hívtam, szégyen ide vagy oda, de most javítom és én is egy jót derültem! :D És senkinek sem tűnt fel rajtad kívül, még Katinak sem... :)) KÖSZI!

    VálaszTörlés
  9. Szia Barbi! Segitenél nekem,egy szavazatot adni a receptemre.A Szega Foods kreativ versenyén indultam,linkje a blogomon kint van,köszönöm szépen!Szép hétvégét kivánok:)

    VálaszTörlés
  10. Barbi hú de guszta,azt hiszem viszem!

    VálaszTörlés
  11. Olyan jók ezek a sütik, hogy nem is tudnék választani :)

    VálaszTörlés
  12. A Meggyes Cobblert elkészítettem és nagyon finom lett! :)

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm szépen!!
    Klára örülök, hogy ez is ízlett!! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...