2012. március 12., hétfő

Pik-pak rétes, mákos-narancsos és diós-kakaós töltelékkel

Milyen fura az élet. Kb. 8 éve a szomszédunkban lakó nénitől kaptam egy receptet egy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető rétesről. Aztán csak ott pihent a receptes füzetkémben és sosem kelt életre. Aztán elkapott a blog őrület és nyáron megláttam Duendénél egy finom rétest, ami megint eszembe juttatta a füzetembe lapulót, ami detto ugyanaz volt, de megint csak elodázódott, majd elfelejtődött egészen mostanáig mikor is  a napokban trollanyunál újra belebotlottam. Nem vártam tovább, rögtön nekiálltam (mert ez ugye már egy jel), és a máktilalom ellenére, két rudat a spájzom polcán árválkodó mák egy részével töltöttem narancslekvárral megbolondítva.
FIGYELEM! Egy hibát elkövettem, mégpedig, mikor a tésztát meg kell kenni a vajas liszttel, nekem túl lágy lett a krém és feltekerésnél jócskán kifolyt, így mikor a hűtőben megdermedtek a csigák, egyesével egy kicsit átgyúrtam. (Különben a kedves szomszédnéni receptje ezt javasolta is!) Na ezt nem szabad, mert nem lesz igazán leveles a tészta, ezért fontos, hogy a rántás amivel megkenjük sűrű legyen és ne folyós!!
Azért néznek ki ilyen tömötteknek. :(
Nem vette kedvem, hamarosan újra készül mert fantasztikus recept és innen köszönöm nektek trollanyu, Duende, hogy eszembe juttatátok!! :))

Ő a mákos...

Hozzávalók a tésztához:
  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 175 g tejföl
  • 100 g olvasztott vaj + kb. 2 ek lisz a kenéshez

Mákos töltelék:
  • 200 g darált mák
  • 200 g porcukor
  • 2 ek. narancslekvár
  • 1 ek. méz
  • 80 g darált háztartási keksz
  • 70-80 ml tej

Kakaós, diós töltelékhez:
  • 80 g darált dió
  • 2 ek. kakaó
  • 5 ek. porcukor
  • olaj a kenéshez
Jobbra lent a diós-kakaós...

  1. A lisztből, tojásból, tejfölből tésztát gyúrunk és kinyújtjuk. Nehéz lesz de nem baj, ügyeskedjünk. A vajat olvasszuk fel és a 2 evőkanál liszttel készítsünk rántást, úgy, hogy ne legyen folyós, de még kenhető maradjon, mert különben feltekeréskor kifolyik a vajas krém, ami nem szerencsés!
  2. Kenjük rá a kinyújtott tésztalapra, majd tekerjük fel, vágjuk 4 részre és rögtön mehet a hűtőbe a töltelékek összeállításáig.
  3. A mákos töltelékhez valókat összefőzzük egy kicsit, a tejből csak annyit öntsünk hozzá, hogy kenhető krémszerű masszát kapjunk.
  4. A diót, cukrot, kakaót összekeverjük egy tálba.
  5. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  6. A tésztákat elővesszük és egyet kinyújtunk jó vékonyra majd megtöltjük a mák felével és feltekerjük, majd sütőpapiros tepsire tesszük. Készítünk még egy mákos rudat.
  7. A következő kinyújtott tésztát megkenjük olajjal vagy olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaós, diós keverék felével, majd ezt is feltekerjük és még egy ugyanilyen rudat készítünk.
  8. A tetejüket kenjük le tejfölös olvasztott vajjal és toljuk az előmelegített sütőbe, kb. 25 percre.
  9. Porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat!

20 megjegyzés:

  1. Barbi!Ez csodás!Le is mentettem gyorsan!Nagyon jól néz ki,ínycsiklandó és egyszerűnek tűnik!

    VálaszTörlés
  2. Nem baj ha tömött egy kicsit!megesszük!!!!Finom lehet!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Nàlunk ami mákos minden jöhet:)ennek sikere lesz.

    VálaszTörlés
  4. Tömött vagy nem tömött, jöhet! :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  5. Már nézegettem én is ezt a fajta rétesreceptet, de még nem mertem nekiállni, na de majd most! Diós-kakaós töltelékről még nem hallottam, de most kipróbálom, ill. van itthon mákom és narancslekvár is. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  6. Én is elfogadnék egy ilyen "tömött" szeletkét! :) Nagyon szépek lettek a képek (mint mindig)

    VálaszTörlés
  7. Hasonló a tésztája, mint a Házi húzott rétesnek... Nagyon finom ropogós lesz a vajas-pirított kencétől. De szeretem én is, legutóbb túróval töltöttem meg. Mákosan de jó lehet! Egy szelet jöhetne...:o)

    VálaszTörlés
  8. Minden vágyam egy szeletke káposztás rétes, de egy ilyen mákossal is simán beérném. Nagyon csábítóak ezek a fotók!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon megkívántam, de nem sok esély van rá, hogy a közeljövőben elkészítem. Inkább küldj nekem egy szeletet mindkettőből. :)

    VálaszTörlés
  10. Azt hiszem ezt mindenképpen ki kell majd próbálnom! Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  11. Odavagyok! Főleg a mákosért. Ezt a tészta receptet már én is mentettem korábban, és még várakozik egy mappában... :)

    VálaszTörlés
  12. Ismertem ezt a rántásos rétest, sőt ettem is, de soha nem csináltam, asszem itt az ideje, a tiéd nagyon szuperül néz ki mondhatom:-)))))

    VálaszTörlés
  13. indkettő azuper lett, irtó jól néznek ki:) Nekem is vannnak már újabb töltelék ötleteim, talán húsvét környékén újra sütök. A mákos a legkedvencebb nekem, azt direkt nem sütök, mert annak nem tudok ellenállni:)

    VálaszTörlés
  14. Saját rétestészta, hát azt hiszem megér egy próbát! Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  15. Lassan én is kedvet kapok hozzá. Ilyen rétestésztát még talán tudok készíteni :)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon csábító gyönyörűségek!!! :)

    VálaszTörlés
  17. Nézz be hozzám Barbikám:-)))))

    VálaszTörlés
  18. Nincs ezekkel semmi gond! Nagyon jól néznek ki, a töltelékek meg igencsak tetszenek!

    VálaszTörlés
  19. Nagyon szeretem a rétest, ilyet még nem készítettem, ki kell próbálnom !!! :)

    VálaszTörlés
  20. Mindenkinek nagyon köszönöm!!! Aki megsüti az remélem jelzi majd, hogy milyen lett! :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...