Milyen fura az élet. Kb. 8 éve a szomszédunkban lakó nénitől kaptam egy receptet egy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető rétesről. Aztán csak ott pihent a receptes füzetkémben és sosem kelt életre. Aztán elkapott a blog őrület és nyáron megláttam Duendénél egy finom rétest, ami megint eszembe juttatta a füzetembe lapulót, ami detto ugyanaz volt, de megint csak elodázódott, majd elfelejtődött egészen mostanáig mikor is a napokban trollanyunál újra belebotlottam. Nem vártam tovább, rögtön nekiálltam (mert ez ugye már egy jel), és a máktilalom ellenére, két rudat a spájzom polcán árválkodó mák egy részével töltöttem narancslekvárral megbolondítva.
FIGYELEM! Egy hibát elkövettem, mégpedig, mikor a tésztát meg kell kenni a vajas liszttel, nekem túl lágy lett a krém és feltekerésnél jócskán kifolyt, így mikor a hűtőben megdermedtek a csigák, egyesével egy kicsit átgyúrtam. (Különben a kedves szomszédnéni receptje ezt javasolta is!) Na ezt nem szabad, mert nem lesz igazán leveles a tészta, ezért fontos, hogy a rántás amivel megkenjük sűrű legyen és ne folyós!!
Azért néznek ki ilyen tömötteknek. :(
Nem vette kedvem, hamarosan újra készül mert fantasztikus recept és innen köszönöm nektek trollanyu, Duende, hogy eszembe juttatátok!! :))
Ő a mákos...
- 300 g liszt
- 1 tojás
- 175 g tejföl
- 100 g olvasztott vaj + kb. 2 ek lisz a kenéshez
Mákos töltelék:
- 200 g darált mák
- 200 g porcukor
- 2 ek. narancslekvár
- 1 ek. méz
- 80 g darált háztartási keksz
- 70-80 ml tej
Kakaós, diós töltelékhez:
- 80 g darált dió
- 2 ek. kakaó
- 5 ek. porcukor
- olaj a kenéshez
Jobbra lent a diós-kakaós...
- A lisztből, tojásból, tejfölből tésztát gyúrunk és kinyújtjuk. Nehéz lesz de nem baj, ügyeskedjünk. A vajat olvasszuk fel és a 2 evőkanál liszttel készítsünk rántást, úgy, hogy ne legyen folyós, de még kenhető maradjon, mert különben feltekeréskor kifolyik a vajas krém, ami nem szerencsés!
- Kenjük rá a kinyújtott tésztalapra, majd tekerjük fel, vágjuk 4 részre és rögtön mehet a hűtőbe a töltelékek összeállításáig.
- A mákos töltelékhez valókat összefőzzük egy kicsit, a tejből csak annyit öntsünk hozzá, hogy kenhető krémszerű masszát kapjunk.
- A diót, cukrot, kakaót összekeverjük egy tálba.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A tésztákat elővesszük és egyet kinyújtunk jó vékonyra majd megtöltjük a mák felével és feltekerjük, majd sütőpapiros tepsire tesszük. Készítünk még egy mákos rudat.
- A következő kinyújtott tésztát megkenjük olajjal vagy olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaós, diós keverék felével, majd ezt is feltekerjük és még egy ugyanilyen rudat készítünk.
- A tetejüket kenjük le tejfölös olvasztott vajjal és toljuk az előmelegített sütőbe, kb. 25 percre.
- Porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Barbi!Ez csodás!Le is mentettem gyorsan!Nagyon jól néz ki,ínycsiklandó és egyszerűnek tűnik!
VálaszTörlésNem baj ha tömött egy kicsit!megesszük!!!!Finom lehet!!!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Nàlunk ami mákos minden jöhet:)ennek sikere lesz.
VálaszTörlésTömött vagy nem tömött, jöhet! :) Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésMár nézegettem én is ezt a fajta rétesreceptet, de még nem mertem nekiállni, na de majd most! Diós-kakaós töltelékről még nem hallottam, de most kipróbálom, ill. van itthon mákom és narancslekvár is. Köszi a receptet.
VálaszTörlésÉn is elfogadnék egy ilyen "tömött" szeletkét! :) Nagyon szépek lettek a képek (mint mindig)
VálaszTörlésHasonló a tésztája, mint a Házi húzott rétesnek... Nagyon finom ropogós lesz a vajas-pirított kencétől. De szeretem én is, legutóbb túróval töltöttem meg. Mákosan de jó lehet! Egy szelet jöhetne...:o)
VálaszTörlésMinden vágyam egy szeletke káposztás rétes, de egy ilyen mákossal is simán beérném. Nagyon csábítóak ezek a fotók!!
VálaszTörlésNagyon megkívántam, de nem sok esély van rá, hogy a közeljövőben elkészítem. Inkább küldj nekem egy szeletet mindkettőből. :)
VálaszTörlésAzt hiszem ezt mindenképpen ki kell majd próbálnom! Nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésOdavagyok! Főleg a mákosért. Ezt a tészta receptet már én is mentettem korábban, és még várakozik egy mappában... :)
VálaszTörlésIsmertem ezt a rántásos rétest, sőt ettem is, de soha nem csináltam, asszem itt az ideje, a tiéd nagyon szuperül néz ki mondhatom:-)))))
VálaszTörlésindkettő azuper lett, irtó jól néznek ki:) Nekem is vannnak már újabb töltelék ötleteim, talán húsvét környékén újra sütök. A mákos a legkedvencebb nekem, azt direkt nem sütök, mert annak nem tudok ellenállni:)
VálaszTörlésSaját rétestészta, hát azt hiszem megér egy próbát! Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésLassan én is kedvet kapok hozzá. Ilyen rétestésztát még talán tudok készíteni :)
VálaszTörlésNagyon csábító gyönyörűségek!!! :)
VálaszTörlésNézz be hozzám Barbikám:-)))))
VálaszTörlésNincs ezekkel semmi gond! Nagyon jól néznek ki, a töltelékek meg igencsak tetszenek!
VálaszTörlésNagyon szeretem a rétest, ilyet még nem készítettem, ki kell próbálnom !!! :)
VálaszTörlésMindenkinek nagyon köszönöm!!! Aki megsüti az remélem jelzi majd, hogy milyen lett! :))
VálaszTörlés