2011. december 10., szombat

Székelykáposzta – 150 követő! ♥

Ezt a káposztát Anyukám után készítem. Gyerekkoromban is zokszó nélkül megettem, sőt szerettem.
Nem készítem sűrűn, talán egyszer egy évben, aztán 2-3 napig is eszem, mert a nagylány utálja, apa pedig csak egyszer hajlandó megenni, én béna meg mindig elsokallom a mennyiséget. Nem csoda, ha évente ilyen ritkán készül, pedig finom, de tényleg! :D
Már biztosan van aki unja a sok mécsest a képeken, de komolyan mondom nélkülük nem is tudnék szépen fotózni, mert itt nálunk pocsék fényviszonyok vannak. Például du. 2-től már szürkület van, legalábbis a lakásban nagyrészt ez érződik. Villannyal meg nem tudok rendesen fotózni, a vakum meg bedöglött, igaz azt sem szerettem használni.
Na, tehát gyertya marad egész tavaszig!
Ja, és nagy öröm is ért mert már 150-re ugrott a követőim száma (9 hónap alatt!!), és akárki akármit mond ez igen jóleső érzés!!!
Köszönöm mindenkinek, azoknak is akik követés nélkül jönnek és olvasnak!
És akkor a káposzta:


Hozzávalók:

  • 80 dk disznócomb
  • 80 dkg savanyított káposzta
  • 2 vastagabb szelet kolozsvári szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 ek. zsír (itt kókuszzsír)
  • pirospaprika
  • só, egész bors


  1. A hagymát apróra vágjuk és a felforrósított zsírban megdinszteljük. A tűzről félrehúzva rászórjuk a pirospaprikát, majd a kockára vágott húst, a kolozsvári szalonnákat egyben  hozzáadjuk és visszatesszük a tűzre. Kicsit átsütjük kevergetve,  majd 1-1,5 dl vizet öntünk hozzá, megsózzuk és fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
  2. A káposztát egy kicsit összevágtam mert annyira egy kötegben volt, és akinek túl savanyú az egy kicsit le is öblítheti, én nem tettem.
  3. Rátesszük a húsra és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, szórunk hozzá 5-6 szem egész borsot és készre főzzük.
  4. Tejföllel tálaljuk!

Jó étvágyat!

28 megjegyzés:

  1. Bocsi elírtam.
    Én szeretem a mécseseidet és a székely káposztádat is! Számomra öröm, hogy egyike lehetek a 150-nek, mert öröm téged olvasni! :)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok!!! Én is köszi, hogy olvashatlak! :)
    Nálam se eszik a gyerekek, de ez nem gátol meg, hogy főzzek, én imádom. :))) Szépségesek a gyertyák, és így a képeid is, maradjanak csak nyugodtan... ;D

    VálaszTörlés
  3. Na ez az egyik kaja amit én sem szeretek, és max akkor készítek, ha valaki követeli. Viszont mégis valahogy hasonlót ettünk kicsit. Tudod, csülköt sütöttem, és hozzá párolt káposztát -savanyút-, pedig annak sem vagyok túl nagy rajongója. Szerintem te hatottál rám tudat alatt. Mi az a 400 km...?)) Én tudod hol fotózok? Az ablakomban. Az ablak és a konvektor közé fektetek egy rajztáblát és arra pakolok. A mesterséges fény kiöl mindent. Hallottál már a napfény izzóról? Az tök természetes fényt biztosít, 5.000 Ft/db. De nekem is sok gondom van ezzel a sötét, nap nélküli idővel.
    150 olvasót hordtál ki 9 hónap alatt, ügyi vagy. Szóval megint lett egy gyermeked..illetve sok.))

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon szeretem a székely káposztát, méltó ünneplése a 150 követőnek. Gratulálok hozzájuk:-)
    A mécsesek pedig jöhetnek, olyan hangulatosak tőlük a fotóid!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom étel a székelykáposzta és a tiéd nagyon guszta lett:) Gratulálok a 150 követőhöz, jövünk továbbra is:) Remélem minden rendben van veled, mert írtad, hogy karácsony előtt lesz egy kisebb műtéted. Ha még előtte állsz, akkor szorítok:)

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok a 150 követőhöz!!!!
    Ha pedig székely káposztából túl sok készülne, akkor szíves örömest átveszem a felesleges mennyiséget. Én minden héten tudnék káposztás ételt enni.

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok ehhez a szép számhoz!!(csak halkan jegyzem meg, ha nem ott alul bújna meg, már jóval többen lennénk, mert szuper a blogod)

    A káposzta nekem is a kedvencem, csodálatos látvány itt a tányéron. Teljesen odavagyok érte.:))

    VálaszTörlés
  8. Gratula a sok követőhöz!
    A székelykáposzta nagy kedvencem,csak pulykával!:) A fotók nagyon hangulatosak!

    VálaszTörlés
  9. Guszta a Székely káposztád. A mécses nem unalmas, különösen, hogy 3. Advent/Arany vasárnap van. A 150 követőhöz gratulálok. Megnéztem, nem találtam magam, pedig úgy emlékszem, jelöltelek. Lehet, hogy rejtve vagyok? Csak 124 látható.

    VálaszTörlés
  10. Gratulálok! a követőid számához is,meg a finom, ínycsiklandó káposztához :)

    VálaszTörlés
  11. Nálunk nagy kedvenc ez az étel.Gusztán tálaltad ,én pedig nagyon szeretem a gyertyás képeidet:)

    VálaszTörlés
  12. Először is gratulálok a 150 követőhöz! Tényleg szép szám 9 hónap alatt, de azt hiszem, tudom a titkát > nagyon finom ételeket és sütiket készítesz (szerintem Te egy konyhatündér vagy:), az oldalad nagyon ízléses, a fotóid pedig gyönyörűek! ...és ha már a fotóknál tartok > nyugodtan jöhetnek a mécses fotóid tavaszig, imádom őket nézegetni, nagyon hangulatosak! :) Sajnos Én eddig nem sokat "vacakoltam" a feltöltött fotóimmal, mert soha nincs elég időm ezzel foglalkozni a kisfiam mellett (egyedül vagyok vele egész nap és állandóan itt huncutkodik körülöttem :)). Csak gyorsan "odadobok" pár dekorációt az étkező asztal közepére az adott sütivel együtt és gyorsan készítek róla pár fotót, mielőtt a kisfiam lerámolja az egészet (túl kicsi Ő még az ilyen komoly dolgokhoz :), ráadásul nagyon rosszcsont, semmi nem kerüli el a figyelmét :)). Észre is vettem, hogy némelyik képem világosabb, azaz egész tűrhető, némelyik kép viszont sötét és nem valami szép. Szeretnék olyan csodás képeket készíteni, mint Te... remélem, hogy néha lesz több időm ezzel foglalatoskodni és akkor talán szebb fotóim is lesznek.
    A székelykáposztád is nagyon gusztán néz ki (hogy az ételre is rátérjek végre :)). Nem mondom, hogy kedvencem, de megeszem néha. Készíteni is szoktam (ritkán, mert a férjem sem szereti nagyon, de néha ezt is megesszük). Viszont Én az egyszerűbb változatát készítem... A sütőben szoktam készíteni egy hőálló sütőtálban. (a barátnőm csinálja így évek óta, tőle tanultam)

    VálaszTörlés
  13. Hú, most nézem, milyen regényt írtam! Elnézést! (csak mellékesen jegyzem meg, hogy a tanári végzettségem mellett gyors- és gépíró (is) vagyok, úgyhogy pörögnek az ujjaim a gépen, ami meg is látszik > majd próbálok odafigyelni erre)

    VálaszTörlés
  14. Gratulálok a 150. követődhöz! További jó blogírást hogy tudjunk mit nézegetni, csodálni és még több követőt kívánok neked sok szeretettel!
    Székelykáposztád nagyon guszta, én is így szoktam készíteni nagyon finom tud lenni!!!

    VálaszTörlés
  15. Petra jó érzés ezt olvasni, én szintén örömmel olvaslak, ugye tudod!! :D

    Csilla, nagyon aranyos vagy, hogy ezt írod, neked is csak azt mondhatom, nálad is szívesen időzöm!! :))

    Tea drágám, nem megoldható a rajztábla módszer, nem részletezem miért, de napfény izzóról sem hallottam, utánanézek! A csülköt lemeóztam és gyönyörű lett. A párolt káposztát még ennél is jobban szeretem, hát ilyenek vagyunk, különbözőek. :) Így találok mindig új recepteket, mi lenne, ha mindenki ugyanazt sütné-főzné! :)) Különben a 150 látogatónál nagyobb meglepetésként ért, hogy már 9 hónapja nyomom itt a "rizsát".. :DDD Köszi!

    Gerdi köszönöm, jólesik, hogy ilyen sűrűn benézel!! :))

    trollanyu, nagyon köszönöm, hogy ilyen régóta ismerhetlek, még, ha csak így a világhálón keresztül! A műtéten túl vagyok lassan 3 hete, már csak az eredményt várom, de tudom, hogy minden rendben lesz!! Neked gondolom nem kellett kórházba menned, legalábbis nem hiányoztál, ami feltűnt volna. Remélem minden rendben veled is! ?? :)

    VálaszTörlés
  16. Mónika én a káposztás tésztát imádom a legjobban porcukorral, viszont nem csinálok sosem! Majd gondolok rád Székely káposzta készítésnél, ha megint elsokallnám a mennyiséget! :) Köszi, hogy benéztél!! :))

    Gizi köszönöm a kedves szavaid, és azt hiszem visszateszem az oldalsávba a kedves követőimet! Bár én ezzel a 150 drága emberrel is nagyon elégedett vagyok, hát még, ha azokat is beleszámolná a gép akik csak benéznek. Volt már olyan napom mikor 630 oldalmegnyitást regisztrált a blog!! :D

    Kriszta köszönöm neked is!! :)

    Hobbychef köszönöm a kedves szavaid. Nálam még sosem mutatott kevesebbet mint aminél éppen tartottam előző nap. Most már látom, hogy itt vagy Te is, örülök Neked! :)

    Márti aranyos vagy, köszi!! :)

    Aleda köszönöm szépen, a képeid pedig engem régóta rabul ejtettek! :)

    Gabriella, olyan édes vagy, hogy ennyit írtál, hidd el senkit sem zavarnak a hosszú bejegyzések, mert azt jelenti, hogy az illető megtisztel azzal, hogy ennyi időt áldozzon egy kedves hozzászólásra! :)
    A fotózásra pedig egyre több időd lesz, különben pedig én szeretem a Te kedves képeidet is!!! :)
    Majd remélem felrakod a káposzta jénais verzióját! :))

    Éva köszönöm, akkor egyezik az ízlésünk, ezért is fogom kipróbálni a gyümölcskenyered!! :)

    VálaszTörlés
  17. Szia Barbi! Gratulálok a 150.-hez és én is örülök, hogy a követőid között lehetek. Sokszor öntesz belém - és szerintem másokba is - erőt ahhoz, hogy folytassuk, a képeiddel, a gyerekeiddel, a jó kis leírásaiddal, a párod érdekes gusztusávla, stb. De főleg a képeid, gyönyörűek! Én is így csinálom a székelykáposztát, csak a húsbóél teljesen pörköltet főzök, majd rá a káposztát és behabarom sok-sok tejfellel. régen, gyerekkoromban UTÁLTAM, mert az apu bácskai és mócsingos húsból csinálta. De mióta felnőtt lettem (Jesszusom, mennyi is az??), szóval pár éve, azóra csak "parázs" húsból (szóval zsírmentes husiból) készítem és a tejfeles habarás miatt selymes lesz. Jó étvágyat Neked és családodnak, Te pedig adj hírt magadról a kis műtéted után. Szorítunk érted! Az Angyalkák vigyázzanaka Rád!

    VálaszTörlés
  18. Kedves Gabi, nagyon boldog vagyok, mert annyi szépet és kedveset írtál! Köszönöm!!
    Elhiheted, hogy amilyen jó nektek ide benézni, olyan jó nekem nálatok olvasgatni és kipróbálni ezt-azt! Különben a műtéten már túl vagyok, trollanyunak írtam is, hogy már csak eredményt várok. Jólesett minden szavad! Puszillak! :))

    VálaszTörlés
  19. Először is gratula a sokasodó olvasóidhoz! A káposzta nagyon guszta, azt a finom laza szaftját jó ki lehet tunkolni a kenyérrel...Hm, máris éhes lettem, pedig még korán van...:o)))

    VálaszTörlés
  20. Húúú Kriszti, Te aztán korán keltél!!!
    Én 6-kor kelek akkor is úgy érzem meghalok! :)
    Köszönöm neked is, hogy írtál, és mindig benézel, ha időd engedi! :) Puszi!

    VálaszTörlés
  21. Gratulálok Barbi a 150 követőhöz, és örülök, hogy az egyike lehetek. Nagyon szívesen olvaslak és nem titok, hogy szoktam tőled vinni is a recepteket.
    További kitartó jó munkát kívánok! A káposzta nem mellékesen iszonyatosan guszta....

    VálaszTörlés
  22. Barbika, gratula a 150-hez, nagyon szép szám!!!!
    A székelykáposztád evésébe nagyon szívesen beszállnék, nagyon imádom, több napon át is szívesen eszem, bár nálunk azonnal elfogy, mert mindenki szereti.Én marhahússal készítem mindig, és szórok bele 1-2 teáskanál borsikafüvet /csombor/ de ez nem nagy különbség.
    Ez egy isteni kaja:-)))))

    VálaszTörlés
  23. Köszi Barbi, ha nem haragszol a hosszú bejegyzésem miatt! Örülök, ha szereted az Én fotóimat > ez megtiszteltetés Tőled, mert a Te képeid tényleg annyira szépek (és ezt nem csak "mézeskedésként" írom :)).
    Ha elkészítem a jénais székelykáposztámat, akkor természetesen felteszem (ha tudok róla szalonképes fotót készíteni :)).

    VálaszTörlés
  24. Tudod, Barbi, úgy jövök Hozzád, mintha a legjobb barátnőmhöz szaladnék, néznék be egy kis időre, megpihenek, feltöltődök lelkileg és vizuálisan és elégedetten megyek tovább :)
    A székelykáposztát szeretjük, bár ritkán készül a sok egyéb étel mellett, az a sütős változat az én fantáziámat is izgatja :)

    VálaszTörlés
  25. Megnyomtam az entert, pedig még azt akartam írni, hogy jobbulást!!!

    VálaszTörlés
  26. Gratula a 150-hez :D Én is gyertya mániákus vagyok, ilyenkor télen :D Ja és ha legközelebb megint elméretezed a székely káposzta adagot, csak szólj nekem, mert én is nagyon szeretem :D

    VálaszTörlés
  27. Gratulálok, és imádjuk a székelykáposztát:)

    VálaszTörlés
  28. Tündi köszönöm szépen, a te receptjeiddel én is így vagyok!! :)

    Anikó drága köszönöm neked is, a borsikafüvet ki fogom próbálni, mert van is itthon!! :)

    Gabriella várni fogom az a receptet, és a fotó is biztosan szép lesz!! :) Köszi mégegyszer!

    Vicuska nagyon kedves vagy, és sokszor elgondolkodom, mi is az amivel ezt kiérdemeltem, mert én csak kipróbálom a receptjeiteket és írogatok össze-vissza! Ezek a látogatások, nagyon jót tesznek az ember önbecsülésének, és én is nagy örömmel látogatok hozzád! A Borscs levesedet már tervezem megfőzni!!!
    Különben jól vagyok ám, semmi komoly!
    Köszönöm, hogy írtál! :))

    Panna köszi neked is!! Amúgy mindig attól félek felgyújtom a lakást! A kápinál meg gondolok rád, ha megint túllövök a célon! :))

    Kati köszönöm neked is, hogy benéztél és írtál!!! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...