2011. december 15., csütörtök

Apa gyümölcskenyere

Levél Évának a Takarékos konyha blog írójának!

Drága Éva!
Mikor felraktad ezt a kenyeret, valahol éreztem, hogy ez lesz az igazi. kb. 1 éve keresem a receptet, de a férjem nagymamájának gyümölcskenyeréhez még hasonlót sem sikerült találnom.
Elmesélem Apa reakcióját. Csomagoltam neki a munkahelyére, mert általában valami édességet is szoktam a szendvicsek mellé. Aztán felhívott és ezt mondta: "... Na mostantól heti kétszer kérem megsütni és hétvégére feltétlenül legyen egy rúddal! Ez marha jó, sőőőt jobb! Azért egy probléma mégiscsak van..., hogy nem gerincsütőben készült! :DDD:)) "
Ezentúl nálam ennek a süteménynek a neve Apa gyümölcskenyere!
Köszönöm Éva!

A robotgépnek nagy hasznát vettem, először a tojásfehérjét vertem fel, így a tálban utána össze tudtam keverni a tojássárgákat, a cukorral és vajjal, majd a sütőporos liszttel. A többi hozzávalót már lapáttal kevertem bele.


 Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 20-25 dkg aszalt szilva, török mazsola, dió darabolva
  • 5 dkg darabolt étcsoki
  • kevés citromhéj reszelve


Elkészítése:
  1. A tojások fehérjéből kemény habot verünk.
  2. A tojássárgákat a vajjal, cukorral habosra keverjük.
  3. A sütőporos lisztet a vajas krémmel összekeverjük, jöhetnek bele a kicsi liszttel (kb. 1 ek.) kevert gyümölcsök, a citromhéj, és a darabolt csoki, majd óvatosan a habot is beleforgatjuk.
  4. Egy hosszúkás gyümölcskenyér formába vagy egy őzgerincformába sütőpapírt teszünk és a tésztát belesimítjuk.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 alatt készre sütjük. Én tűpróbát végeztem és nem hagytam teljesen kiszáradni a süteményt.
  6. Kicsit hagyjuk hűlni mielőtt a formából kivennénk. Csokimázzal is bevonhatjuk, vagy porcukorral is megszórhatjuk, de mi így natúr ettük, nem is hiányzott róla semmi! :)
Jó étvágyat! ☺

15 megjegyzés:

  1. És nincs benne rizs?! Különben tényleg gyönyörű szép! Nagyon szaftos. Én azt hittem az a sárgás az narancs, de látom nix benne.( Akkor én most itt lopnék kicsit, jó?! Elfordulnál? Úristen, megvakultam, mi ez a fény??? Valaki felkapcsolta a napot..na ne mán!))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök hogy megsütötted annak pedig külön hogy még ízlik is a férjednek ! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Tea, észrevetted.. na ne mán!! :DDDD
    Most az eccer nem reklamált a rizs miatt, nem is értem..? Tényleg szaftos, és nix narancs, de bármit rakhatsz bele ami csak eszedbe jut, tárkonyt azért ne! :))

    Éva köszönöm, fantasztikus a gyümölcskenyered!!! :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta!!! Még soha nem sütöttem gyümölcskenyeret, na de most jól felcsigáztál vele.:)) Tuti hamarosan én is megsütöm. örülök, hogy Nálad is jól vizsgázott a robotgép.

    VálaszTörlés
  5. A cím alapján azt hittem, a férjed sütötte :D Aztán rájöttem, Ő "csak" a szerencsés elfogyasztója volt ennek a remek sütinek :)

    VálaszTörlés
  6. Már én is azt hittem, hogy a férjed szorgoskodott a konyhában:) Kinéztem már én is ezt Évánál, és mostmár tutira elkészítem:) Egyébként mondtam a páromnak,szeretnék egy férfi a konyhában posztot, még gondolkozik, hogy mit is főzzön:)

    VálaszTörlés
  7. Barbi!
    Imádom a gyümölcskenyeret,szoktam is sütni,van receptem amit elkészítek,de kipróbálom Éva receptjét is.Karácsonykor nincs az a gyümölcskenyér ami el nem fogy,és mellesleg sokáig ellehet tartani!!!!
    Nagyon guszta,így natúron finom!

    VálaszTörlés
  8. Gizi, ki ne hagyd, ha tényleg kíváncsi vagy bármilyen gyümölcskenyérre, hidd el nem beszélek a levegőbe. A lányom evett és boldogan hümmögött, Anyósom szintén nagyon megdicsérte, nekem is annyira ízlett, hogy uralkodnom kellett magamon, hogy be ne faljam a felét, Apát meg már tudod. :DD
    Köszi!

    Bors and Pepper erre nem is gondoltam, hogy a cím ilyen kétértelmű, jót derültem! :))

    trollanyu nálunk a családban nincs olyan férfi aki a konyhába bemerészkedne. Apa egy tojásrántottát sem tud megcsinálni! De nem is várom el tőle, mert különben meg háromszor annyit dolgozik mint az átlag! :)) Köszönöm! :)

    mellissina kíváncsi leszek a véleményedre, majd a te kenyeredet is megkukkantom, remélem fent van! Sajnos a sokáig tarthatóságáról nem tudtam meggyőződni mert két napig tartott. :)) Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  9. trollanyu azért arra a posztra vagy posztokra kíváncsi vagyok ám!!! A férfiak, ha főznek, azt általában jól művelik! :))

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű (a gyümikenyér és a dekoráció is), mint mindig minden Nálad! :)
    Nagyon tetszenek a dobozkáid is > Én is annyira imádom az ilyesmiket! Ha "beszabadulok" egy bev.központva vagy hipermarketbe, órákig tudok nézelődni az ilyen "cuccoknál" > és ha a férjem is velem van, ne tudd meg, hogy 10 perc után mennyire unja magát! :-) (pedig minden héten előfordulunk ilyen helyeken min. egyszer, de néha többször is :))

    VálaszTörlés
  11. Ma elkészítettem:-) Mégpedig úgy, hogy tegnap este elolvastam a receptet, aztán ma egy hirtelen jött ötlettől vezérelve nekiálltam, emlékezetből. Már kész, meg is kóstoltam, de azért megnéztem, mit hagytam ki belőle. Csak a citromhéjat, meg nem vertem fel a fehérjéket. De finom:-))) A végeredményt majd láthatod.

    VálaszTörlés
  12. Nekem még nincs is őzgerinc sütőm, de feltétlen megsütöm én is jövő héten :D Mert karácsonyi sütinek már én is kinéztem és ha Te is ajánlod, akkor csak jó lehet! ;)

    VálaszTörlés
  13. Gabriella köszönöm! :) Mi is ezt csináltuk még pár éve, de mióta Anna megszületett már nincs kedvem sőt a hátam közepébe sem kívánom az ilyen vásárló körutakat. Idén talán 5-ször voltam Tesco-ban, inkább itt helyben vásárolok a kisboltokban. :))
    Már fáraszt az a tömeg! :(

    Gerdi nagyon várom a bejegyzésed!!! Ugye milyen finom, és nem száraz, ami a lényeg!! :)

    Panna én utálom az őzgerinc formát, mert nehéz eltakarítani és vajazni kell, én a téglaformában sütök minden ilyet, nem tudom a pontos nevét, talán éppen gyümölcskenyér forma. Próbáld ki isteni finom!! Köszi, hogy benéztél! :)

    VálaszTörlés
  14. Nálam viszont évek óta tart a hipermarket őrület > nem tudom miért, de függő lettem > ennek ellenére viszont tudatos vásárló vagyok! Persze ünnepek körül Én sem szeretem a tömeg miatt, inkább sima hétköznap reggel/délelőtt szeretek ilyen Auchan-os, Cora-s, Tesco-s, Interspar-os helyen vásárolni, mert olyankor csak páran lézengenek. Milánt szinte soha nem szoktuk vinni > a szüleim vigyáznak rá. (a helyi kisboltokat is szeretem, de kisvárosban lakunk, így itt nem mindent lehet beszerezni > ez egy jó ürügy számomra:))

    VálaszTörlés
  15. Akkor egyformák vagyunk valamilyen szinten, mert a gyerekeket én sem szeretem vinni, mert nekik is és nekünk is csak nyűg, meg sok a "baci" az ilyen helyeken. Mi egy kis faluban lakunk egy kis várostól 13 km-re, tehát a környéken sok vásárlási lehetőség sincs és az egyedibb dolgokért fűszerekért, leközelebb 40 km-t, de ha a szülővárosomba megyünk akkor kb. 65 km-t kell utazni. Ilyenkor azért én is beszabadulok a Lidl-be, DM-be, Tesco, Metro, Ikea stb. :)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...