2011. november 18., péntek

Kacsasült párolt káposztával vigaszképp az elmaradt Márton nap miatt

Nagyon sajnáltam, hogy lemaradtam a Márton napról, de a családban és az ismerősi körünkben, az, hogy megtartjuk, nem volt egy bevett szokás, és hogy ezt ünnepelve sütünk, főzünk.
Így étterembe mentünk! Nem panaszkodom, mert finom volt a libamenü, de meg kellet állapítanom sokadjára, hogy én jobb vagyok az étteremnél. Persze legalábbis csak azoknál akik itt a környékünkön vannak. Viszont azt senki nem vitathatja, hogy egy ilyen menü árából én kb. három fejedelmi ebédet is produkálok!
Nem is vártam sokáig, ugyanis bevásárláskor belebotlottam egy kacsába (oké nem liba, de nem mindegy?) és beindult a fantáziám.
Kacsasütőm van! Imádok vele sütni! Akkor mire várok?
Tudtam, hogy elrontani sem lehet, így ma nagy sütés-főzés vette kezdetét! Mennyei ebédet kapott a családom, úgy, hogy holnap ismét nagy konyhai munkában leszek a névnapi köszöntésre érkező vendégek miatt! Elfáradtam, és holnap újra kezdhetem!
De megérte!
Ilyen lehet a mennyország, mindenféle finomsággal tele! :))

Krumplipürével és nem vaníliafagyival tálaltam! ;DD

Hozzávalók:
  1. A kacsát alaposan megmossuk, a bőréről felitatjuk a vizet, hogy a kókuszzsírral, de lehet vajjal is, jól be tudjuk dörzsölni. (Egy kis testápolás. ;D) Egy kanál házi ételízesétőt is elkenünk rajta. Sózzuk, kívül-belül is (!!!), borsozzuk.
  2. A fedeles kacsasütő alját megkenjük kókuszzsírral és 2 ek. házi ételízesőtőt is elterítünk rajta.
  3. A narancsokat meghámozzuk húsig és vastag karigákat vágunk amit a kacsa belsejébe helyezünk.
  4. Mellrészével lefelé a tepsibe helyezzük a kacsát és felöntjük 2 dl húslével. Rátesszük a fedőt és 180-190 fokos sütőbe sütni kezdjük.
  5. Én 2 órát sütöttem és félidőben megfordítottam a kacsát, a végén pedig fedő nélkül 15 percet pirítottam. Omlós, hihetetlenül finom húsa lett!


Párolt káposzta
  • 1 fej káposza
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. cukor
  • 2 ek. akácméz
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 2 ek. vörösborecet
  • fél ek. 20%-os ecet
  • 1-2 kk. só
  • Egy jó nagy fedeles serpenyő!
  1. A káposztát felcsíkozzuk. 
  2. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk és kókuszzsíron megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a mézet, kicsit összerottyantjuk, rádobjuk a káposztát, a cukrot, felöntjük egy ujjjnyi vízzel. Fedő alatt pároljuk és néha kevergetjük, mert könnyen odakozmálhat.
  4. Kóstoljuk meg és ha kell cukrozzuk, sózzuk. Mikor már majdnem kész mehet rá az őrölt kömény és az ecetek. Ezek csak tetszőleges mennyiségek, mindig kóstolgassuk ízesítés közben. Én édesen és savanykásan szeretem, és a só is nagyon fontos bele!
Jó étvágyat!

16 megjegyzés:

  1. Azt nem tudom, hogy milyen lehet a mennyország, de hogy nálad nagyon guszta és finom ételek készülnek, az biztos!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos!!! Mennyei finom lehetett, imádom a kacsát és most bizony jó nagyokat nyelek. (a krumplipürés-fagyi, nagyon tetszik, éppen a napokban olvastam róla:)))

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus finom lehetett:) Ha ilyen a menyország, akkor én menni akarok:) A tálalás is csodás, mint mindig:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, mint mindig minden. Egyben még nem bajlódtam gágogós madárral, meg kacsasütőm sincs...De szerintem megteszi egy fedeles jénai tál is. Látszik, hogy jó ropogós lett a madarad, biztos nagyon finom volt. Mikor írtál nekem, hogy felismered a képeimet a listáról, akkor azt hol nézed, milyen listán?

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jól néz ki!Én is szívesen megkóstoltam volna!Szép a tálalás!A gyertyák csodásak!Ízléses minden!Gratula a fejedelmi étekhez!:)

    VálaszTörlés
  6. Most így reggel a kávémat kortyolgatva, a bőréből csipkednék egy keveset. Fantasztikus a látvány! De, biztos a Mennybe kerülünk ilyen finom kaják élvezete után? :D

    VálaszTörlés
  7. ÓÓÓÓ! Gyönyörű, mint mindig. A tálalásaid annyira guszták és árad a fotóidról a harmónia. :)

    VálaszTörlés
  8. Jaj de jól néz ki!Igazi Karácsonyi menü.A párolt káposztát ugyanígy készítem, még az akácméz is belekerül.
    A tálalásod is csodálatos!A tányékád gyönyörűűűű!:-)

    VálaszTörlés
  9. Kedvem lenne jót falatozni belőle. :)

    VálaszTörlés
  10. Na ez így, ahogy van! Adom is a parancsot a replikátoromnak!)))

    VálaszTörlés
  11. Ezután étterem helyett hozzád jelentkezünk be kacsaebédre:-) Szerintem is túlteszel rajtuk, tálalás terén is!

    VálaszTörlés
  12. Hogy ez milyen gyönyörű és virtuálisan is érzékelem, hogy finom!
    Istenem, milyen képeket készítettél..!

    VálaszTörlés
  13. Istenien néz ki ez a kacsasült (de a vanília fagyinak álcázott krumplipüré is jól néz ki:)! ...és a dekoráció... hmm... meseszép!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szép a tálalás :D Azért kíváncsi lennék milyen lenne vanília fagyival ;)

    VálaszTörlés
  15. Na látod, mindegy liba vagy kacsa, őrületesen finom, csak jó ropogósra kell sütni, nagyon guszták a képeid:-))))))

    VálaszTörlés
  16. Hankka ez nagyon kedves tőled! Köszönöm!

    Gizi, akik fenntartással vannak a kacsa vagy liba iránt, azok nem tudják miről maradnak le! Mi tudjuk!! :D

    Trollanyu, köszönöm, én remélem, hogy ilyen! :)

    Kriszti köszönöm! Mikor a kacsasütőt megkaptam én is azt gondoltam, hogy semmi extra, de rá kellett jönnöm, hogy mivel a fedele belül úgy van kiképezve, hogy a lecsapódott gőzt visszavezesse a húsra, más tepsiben alufóliával, vagy jénaiban nem tudok ilyen finom omlós és ropogós húst sütni. Nálunk a családban már mindeninek van és esküszünk rá! :)))) Én vennék a helyedbe! ;D

    Kriszta köszönöm, annyira nem voltam megelégedve a tálalással, de így a fotót visszanézve már nekem is tetszik. :)))

    Márti köszi! Talán megbocsájtják nekünk odafent! :)

    Petra köszi! Muszáj igyekeznem mert könyv formájában is szeretném a lányaimnak legyártani! :DD

    Nelli köszönöm! Szerintem karácsonyra is elkészül még egyszer! :)

    Katus köszi, most ahogy nézem már én is enném újra! :)

    Tea köszi! Jó neked, nálunk én kapom a parancsot! ;D

    Gerdi nagyon jólesik amit írtál!! :))) Nagy öröm lenne, ha megvendégelhetnélek benneteket!

    Gabi köszikösziköszi!!! :)))

    Gabriella köszönöm, kedves vagy!! :))

    Panna :))))! Én simán megenném... először a kacsát aztán a fagyit! ;D

    Anikó drága, látod mekkora hatással voltál rám?
    Szerintem nem csak Márton nap fogom sütni! :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...