2011. október 24., hétfő

Házi ételízesítő vagy vegeta Aledától



Nagyon, de nagyon megörültem mikor Aledánál megláttam ezt az ételízesítőt, mert már régóta nem veszem a szárazat, a nátrium glutamátok, meg egyéb hozzávalók miatt, egyedül a húsleveskockáról nem tudtam lemondani, de azt is ritkán használtam. Az eredeti recept mindennek a dupláját írja, de nekem ez a mennyiség is óriási lett, arról nem is beszélve, hogy a darálás vége felé, már kezdtem kétségbeesni, hogy a legnagyobb tálam sem lesz elég arra, hogy mind beleférjen és a sóval még össze tudjam keverni! Pont sikerült! :) Ki is próbáltam már, a rizs isteni finom lett tőle, a fasírozott pogácsákról már nem is beszélve. Ja, és el ne felejtsem a frankfurti levest amibe szintén kanalaztam belőle. Húslevesre vágyom még ezzel az ételízesítővel, a héten azt is megejtem! Olyan szépek lettek, hogy muszáj volt kockás sapkát és saját rajzolású címkét tennem rájuk! Pontosan 8 és fél üveg telt meg. Ajándékba kapott anyukám és anyósom is!
Köszönöm Aleda!!!



Hozzávalók:
  • 1 kg sárgarépa
  • fél kg zeller
  • fél kg fehérrépa
  • fél kg hagyma
  • fél kg karfiol
  • fél kg karalábé
  • fél kg káposzta
  • fél kg paprika tv paprika és kápia
  • 2 fej fokhagyma
  • 700 g só (tiszta nátrium klorid, jódmentes só)
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • és 1 csokor zeller levél.

Az hozzávalókat mossuk, pucoljuk, daráljuk, majd a sóval összekeverjük és tiszta befőttes üvegekbe kanalazzuk.

34 megjegyzés:

  1. Bizony, nagyon szép, és nagyon hasznos, én is készítettem, anyum évek óta készíti:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű ez a vegeta! És a kis dekoráció a tetején és a címke, nagyon ötletes! Ügyes vagy! Én is láttam ezt a receptet Aledánál, és tetszik is nagyon, de esélyem sincs Milán mellett ilyen horderejű munkára....

    VálaszTörlés
  3. Szép a "csomagolása" a házi ételízesítődnek, a címkék olyan bájosak:-) Én is készítettem, bár még a tiednél is kisebb mennyiséget. Jövőre többet fogok!

    VálaszTörlés
  4. Kis csinik lettek a csomagolások.
    Tavaly nekünk annyira bejött a házi ételízesítőből a szárított, sómentes változat, hogy csak azt csiináltunk idén is.
    Na, kéne abból is egy bejegyzés.
    Kölcsön adod a kockás "sapkákat" egy fotó erejéig ;) ?

    VálaszTörlés
  5. Nagyon csúcs szuper lett:) Szép a csomagolás és nagyon finom a belseje. Már én is néztem ezt a receptet, de nem jutottam el a megvalósításig.

    VálaszTörlés
  6. Gusztusosak lettek! Nálunk is nagyon kedvelt ételízesítő, habár én most nem készítettem, Keresztanyám meglepett vele :)
    Ajánlom figyelmedbe a "vegamixet" bioboltba kapható, só mentes, csak szárított zöldségeket tartalmaz, így nagyon gazdaságos. Igaz, ezután talán nem lesz szükséged rá!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon klasszul "csomagoltad". Ez teljesen rád vall, hogy még a címkét is megrajzolod. :)
    A receptben az nem világos nekem, hogy ha minden frissen van ledarálva, akkor nem fog megromlani? Vagy a só tartósítja?

    VálaszTörlés
  8. Na ezzel felpiszkáltad az én fantáziámat is... Nagyon szépek lettek az üvegcséid, de tényleg nem romlanak meg a zölsdégfélék?

    VálaszTörlés
  9. Na a Tiéd gyönyörűségre nem vethetnek ki chips adót! Szuperül néz ki, főleg a cimke (esetleg csemeték besegítettek?), és biztos nagyon finom lesz, amibe beleteszed.

    VálaszTörlés
  10. Még jó, hogy Neked kell ajándékot küldenem Éva játékában, így ide találtam. Aledánál lemaradtam a házi vegetáról, mindenképp kipróbálom, de nem ígérem, hogy ilyen csinos "ruhájuk" lesz!
    Éva játékára visszatérve kérlek küldd el a címedet a szokekonyha@gmail.com e-mail címre!
    Marcsi

    VálaszTörlés
  11. Kati, köszönöm, nálunk Anyósom mesélte mikor átadtam neki egy üveggel, hogy régen a betegektől (körzeti ápolónő volt), kapott ilyen ételízesítőt és imádta. Most nagyon megörült neki! :)

    Mónika köszi!! Azt nem ecseteltem, hogy a mini konyhai aprítóm majdnem kiégett mire végeztem, és maga az aprítás, a gépem mérete miatt hosszadalmasra is sikeredett és a konyhapultom egy merő zöldségdarálmány volt. MEGÉRTE! :D
    Jövőre már nekiállhatsz! :))

    Gerdi köszönöm!! Én sem bánom, hogy ennyi lett! :)

    VálaszTörlés
  12. 4Gyerek köszi! Tedd fel mindenképpen mert az is érdekel, sapkákat pedig küldök nagyon szívesen!!! Komolyan! Sőt címkét is gyártok neked, ha akarod! Egy borítékban elfér. ;))

    Trollanyu, nagyon köszönöm!!! Én olyan boldog voltam mikor készen lettem vele, hogy minden megpróbáltatást elfelejtettem! Azóta is ki-ki nyitom a spájz szekrényem, hogy gyönyörködjek bennük!! :D

    Márti köszi! Vettem én olyan bio vegamixet, de nem voltam vele annyira megelégedve. Ebben pedig frissen vannak a zöldségek és intenzívebb az íze! IMÁDOM!

    Petra köszi neked is! A só tartósítja, még Anyósom is megnyugtatott, hogy nem lesz baja! Aztán arra gondoltam, hogy régen mikor nem volt hűtő a húsokat is hónapokra tartósították, csak sóval. Aleda megnyugtatott azzal a bejegyzésében, hogy a nagyija ezt használta és egész tavaszig is eláll!

    Tündi szerintem nem, és sok helyen utánaolvastam! Jó ez így hidd el! Köszi!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szépek lettek! Biztosan elfogy majd a téli napokon ! Milyen nagyon jó illat lehetett mikor a zöldségeket daráltad ! Gondolom annyira nem arra figyeltél közben hisz elég sok mennyiség volt!

    VálaszTörlés
  14. nekem már a csomagolásuk nagyon bejön

    VálaszTörlés
  15. Már néztem Aledánál, ott is megcsodáltam! Igazi ínyenc házi fűszer! Nagyon cukik a címkéid! Azt hiszem én is elkészítem! Nagyon gusztusos, az ember kedvet kap egy leves elkészítéséhez...

    VálaszTörlés
  16. Jaj Lányok, Asszonyok! Ekkora öröm, nem győzöm a válaszokkal! ;D

    Gabi köszi! :DDD Tetszett a chips adó! :D
    A lányok nem segítettek a cimkéknél, de a nagylány teljesen ledöbbent, hogy én ilyet is tudok. Meg is sértődtem egy kicsi! ;D

    Marcsi örülök, hogy megismerhetlek én is, küldöm nemsokára a címem! :)

    Éva köszönöm, biztosan elfogy majd és már tervezem, hogy jövőre is teszek el! Bizony igencsak tetemes mennyiség volt és időben is eltartott egy darabig! :)

    Bianka köszi, nekem is nagyon bejönnek! :)))

    Kriszti, nem bánnád meg az biztos, ha legyártanád. Holnap tesztelem húslevesen!! :D

    VálaszTörlés
  17. Csodásak azokkal a címkékkel :) Mennyi szeretetet és munkát tudsz belefektetni,minden elismerésem,Barbi! Örülök,hogy hasznodra vált a bejegyzésem.

    VálaszTörlés
  18. Aleda köszönöm szépen a kedves szavakat! Nagyon örülök ennek a receptnek és főleg a végeredménynek! Ha nálad nem látom meg, hogy ilyen is létezik, akkor még egy darabig biztosan leveskockákkal mérgeztem volna a családom! ;D
    Ma elkészült a húslevesem is és nagy boldogságomra, már egészséges ételízesítővel!
    KÖSZÖNÖM!!! :)

    VálaszTörlés
  19. Barbi,egyedül húslevesbe nem használtam soha,féltem,hogy netán zavaros lesz tőle.Ird le légyszi,hogy mennyit tettél bele.
    Igazán,nem kell köszönd,olyan jó,hogy tanulunk egymástól.Felénk annyira ismert ez az ételízesítő,hogy azon gondolkoztam,egyáltalán posztoljam e vagy sem:)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Aleda! A levesbe 2 evőkanállal tettem és mivel úgyis szűröm a levest (gondolom mindenki), így ezek a darabkák fennmaradnak. Attól még a levesbe ugyanúgy kell az összes zöldség amit eddig is raktam. :) Fasírozottba is tettem egy jó evőkanállal és anyukámnak - aki éppen szabadságát töltötte nálunk -, nagyon ízlett! Kapott is egy üveggel! :))) Igazad van, hogy mi blogosok egymástól is tanulunk, így annyi jó receptet ismerek meg, amikkel egyébként nem is találkoznék!
    Te mibe rakod az ételízesítőt - ha már így rákérdeztél -, hogy én is jól ki tudjam használni! :)

    VálaszTörlés
  21. Minden levesbe teszek,amibe zöldségek kellenek.A saláta-,spenót-,medvehagyma levesekbe nem használok. A következő húslevesbe teszek én is 1-2 kanállal,nem is tudom,miért féltem eddig használni bele.
    Rizses húsba teszek,tarhonyába,na persze gulyásba,pörköltbe,fasírtba. Ha a sütőben készítek bármilyen húsból sültet, a hús alá mindig szétszórok 1 -2 kanállal,a hús mennyiségétől függően.
    A hétvégén Anyukám nálunk volt és mivel nagyon szeretjük a töltött káposztáját,megkértem,hogy készítse el most ö nekem. Nagyot néztem,amikor egy jó nagy kanál házi vegetát is tett bele..szólni sem mertem :) Pont olyan finom lett,amilyen nála mindig szokott lenni. Úgyhogy ezentúl abba is rakok :)( zárójelbe még elmondom,hogy a töltött káposztába egy kanál paprika krémet is teszek,persze ö is tesz bele)

    Egyszóval ..szinte mindenbe:))

    VálaszTörlés
  22. Alada nagyon köszönöm, ez nagy segítség, mert a sült hús alá meg én nem gondoltam volna, de most ki is próbálom! Meg a többit is megjegyzem, mert a tarhonyás hús és a töltött paprika is nagy kedvencem. A végén még kevés lesz amit elraktam. ;D

    VálaszTörlés
  23. Tényleg óriási mennyiség, talán jövőre én is kipróbálom :))

    VálaszTörlés
  24. Szia Panna! Így, hogy adtam a nagymamáknak, már nem is olyan vészes! :) Most mindenbe ezt teszem és nagyon elégedett vagyok vele! :))

    VálaszTörlés
  25. Szia!
    Nagyon megörültem ennek a bejegyzésednek, azóta terveztem, hogy elkészítem és ma este végre sikerült, de én még ennek is a felét készítettem.
    Annyit kérdeznék csak, hogy nem sok ez a só? Én még a felénél is kevesebbet tettem egy kicsivel bele, mert féltem:)))

    VálaszTörlés
  26. Lora, egyáltalán nem sok, sőt ez tartósítja! :)
    Én is sokalltam, de most, hogy használom, már látom, semmi problémát nem okoz például mikor az ételeket ízesítem vele. Legközelebb nyugodtan tedd csak bele, mert a régi öregek tudták mit, hogyan kell, hiszen anno nem volt hűtő! :D Köszi, hogy benéztél! :)

    VálaszTörlés
  27. Épp tegnap mondtam Anyukámnak, hogy a lekvárfőzések után ez lesz a következő "berakásunk" az idei nyáron. Tavaly én is láttam Aledánál, Tőle készült (akkor még nem volt blogom, így nincs is még kitéve - na, majd idén:)).
    Egyébként ezt a címkés rajzot Te készítetted? Vagy Eszter? Nagyon aranyos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tervezem én is, de még halasztódik a dolog, pedig nagyon hiányzik már a főzéshez!!! :) A címkéket én készítettem, nagyon élveztem a dolgot!!! :)) Köszi Gabi, szép nyarat kívánok Nektek! :))

      Törlés
  28. ugyanezt szárítva még senki nem próbálta? apróra vágva, szárítva, szintén üvegbe töltve, só nélkül?

    VálaszTörlés
  29. Szióka!
    Megoszthatom a blogomon? Nem főzős blog, de azért... Nekem is könnyebben visszakereshető lenne.
    Köszi
    Judit

    VálaszTörlés
  30. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy egész fej fokhagyma kell bele, nem gerezd, hanem fej? Köszi előre is.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...