2011. július 6., szerda

Fogyókúra II.

Segítség azoknak akik kalóriaszámolással, napi 5 x-i étkezéssel biztosan szeretnének fogyni!

1) Mint azt már leírtam egy előző bejegyzésben, nagyon fontos a napi ötszöri étkezés, hogy a szervezet, ne érezze, hogy megvonás alatt áll, aminek biztos következménye, a következő táplálékfelvétel raktározása, még akkor is, ha az csak pár könnyű falat!
A vércukorszint folyamatos szinten tartása, ésszerű táplálkozással, nagyban hozzájárul a tartós fogyáshoz.

2) Az emberi test mintegy 70%-át víz képezi, ezért nagyon fontos a napi megfelelő folyadékbevitel!
A vízháztartás akkor kiegyensúlyozott, ha a szervezetbe jutó és keletkező, valamint az onnan eltávozó víz mennyisége kb. azonos.
A folyadék legyen szobahőmérsékletű víz (a hőmérséklet fontosságára külön kitérek), az lehet ásványvíz aminek az összes oldott ásványianyag tartalma 500 mg-ot nem haladja meg, vagy szűrt csapvíz, vagy meleg teák gyógynövényekből.
A magas ásványianyag tartalmú palackos vizek csak kúraszerűen használhatók, ugyanis hosszú távon nagyon megterhelik a vérkeringést, mint ahogy a mondás tartja : „Jóból is megárt a sok!“
A víz fontos szerepet játszik testünk hűtőrendszerében, továbbá a szöveteken keresztül tápanyagokat szállít, és a vér megfelelő koncentrációját biztosítja. Ja, és méregtelenít!!
A meleg vagy szobahőmérsékletű folyadékbevitelre visszatérve, a szervezetünk kb. 36 oC-os, amit a gyomorba zúdított hűtött folyadékkal valósággal sokkolunk, ráadásul igencsak próbára tesszük, mikor azt várjuk tőle, hogy ezt a hideg folyadékot felmelegítse. Ehhez igen nagy energiára van szüksége amit máshonnan von el a szervezetből.
Víz hiányában megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszít a szervezet, azaz jelentősen csökkenhet a teljesítményt!
Az sem mindegy, hogy hogyan osszuk el a folyadékmennyiséget, pl. az nagyon rossz gondolat, ha órákig nem ittunk és ezt a kimaradást egyszerre szeretnénk pótolni. Próbáljunk meg legalább óránként 2-3 dl folyadékot magunkhoz venni.

3) Mozgás! Heti 4 x 40 perc.
Kezdjük heti 1-2 nappal és 20 perccel, majd az állóképességünkhöz mérten emeljük a napok és percek számát. Sétáljunk ütemesen, ha nincs módunk edzőterembe járni, meglepődünk majd az eredményen, persze csak, ha ez helyes táplálkozással párosul.

4) NE HALOGASSUK AZ ELKERÜLHETETLENT!
Kezdjük már holnap, és az évek alatt felkúszott kilóktól, ne akarjunk pár hét alatt megszabadulni!
Előre készüljünk fel arra, hogy heti egy kilót fogyunk és akkor nem csalódunk. Mindig egy hét elteltével álljunk mérlegre, vagy ne is álljunk úgyis érezni fogjuk a ruháinkon a változást.
Egy határidő naplóba írjuk, be, hogy melyik hónapra hány kilót fog mutatni a mérleg a heti 1 kg mínusszal számolva. Pl. ha most kedünk el diétázni (Utálom ezt a szót mert mindenki a fogyókúrával azonosítja pedig eredeti jelentése céltudatosan szabályzott étrend vagyis nekem életmódváltás!), akkor karácsonyig akár 22 kilóval is könnyebbek lehetünk! Ugye nem is olyan hosszú idő! Főleg úgy, hogy egész nap csipegetünk, és ha ügyesen válogatjuk össze az ételeket akár degeszre is ehetjük magunkat!
FONTOS! Ne essünk kétségbe, ha a mérleg nem a barátunk, ezért is mondom, hogy jobb nem méretszkedni, ugyanis a szervezet egy idő után hozzászokik a kevesebb táplálékhoz és stagnálhat. Viszont a centi nem hazudik, ezért, ha az elejétől mérjük magunkat (has, csípő, comb, kar, ), akkor a mérleg sztrájkja alatt is látni fogjuk a változást!

Ezeket bizony saját tapasztalatból írom!
Változtattam a táplálkozásomon és szobabicikliztem, heti 2 x 20 percet, majd heti 3 x 30 percet, majd hozzátettem a napi tekeréshez egy 20 perces Réka tornát, de lehet az bármilyen más erőnléti mozgás.
Így szépen folyamatosan 2010 október 15-től december 18-ig 8 kiló szépen leballagott.

MOST PEDIG EGY PROGRAM AMELY HELYETTÜNK SZÁMOL KALÓRIÁT!

Aki ragaszkodik a pontos kalóriaszámoláshoz annak segítségül, ajánlom a KCal-endar ingyen letölthető programot! Hihetetlenül egyszerű a kezelése, nem kell számolgatnunk, hogy amit megettünk az hány kalória vagy hány gramm szénhidrát, esetleg fehérje, vagy zsír.
Az adatbázisa bővíthető a saját ételeinkkel, ami még nagyobb könnyebbséget jelent!
Beállíthatjuk kalóriából és szénhidrátból a napi megengedett mennyiségünket.
Grafikon mutatja a fogyásunk ütemét. Kép formátumba menteni tudjuk a napi fogyasztásainkat, hetekkel előre összeállíthatjuk az étkezéseinket. A sportot is be lehet jegyezni, hogy pl. mennyi kalóriát égetünk fél óra biciklizéssel!
Nálam sok süteménynek már kiszámolt kalória és szénhidráttartalmuk van, így könnyen beírhatók a programba. Aki nem igazodik el rajta elsőre annak (ha tudok) szívesen segítek!

Most pedig jöjjön pár mintatáblázat amit a program egy napra készít!





Előre összeállíthatjuk a következő napi étkezéseinket és, ha napközben változtatni szeretnénk, mert mondjuk becsúszott egy fagyi, akkor korrigálhatjuk a hátralévő étkezések átírásval.
Most röviden ennyi, még tudnám írni napokig, de törekedtem a lényegre.
Remélem tudtam segíteni pár olvasómnak!

19 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon jó ez a kis összefoglalód. Én még szívesen olvasnám és olvasnék hasonlókat! Ha van kedved és tapasztalatod kérlek oszd meg még velünk :))

    VálaszTörlés
  2. 5 kg-tól szívesen megszabadulnék!

    VálaszTörlés
  3. Pont jókor jött, éppen minap kezdtem az agyamat a szétválasztós diétára felkészíteni. Mert ugye, a fejben dől el minden...Köszönöm a segítséget!!!

    VálaszTörlés
  4. Használom ezt a programot is. :) Én most 3 hét alatt fogytam 4 kg-t. Mivel a 180g-os ch diéta nálam csaj fél évig működött -15 kg-val így változtattam kicsit. :) Torna is megvan, naponta...bicaj ugye a 32km, hazaérve, már bemelegedve azonnal nyomok egy 20 perc rékát ;) (most épp azon agyalok, hogy lehet korábban fel fogok kelni, hogy a bebringázás előtt is lenyomjak egy 20 percet) Gondoltam én is rá, hogy szánok majd az egészre egy bejegyzést, vagy csinálok egy másik oldalt, de egy-két-hááárom blogos teljesen elvette a kedvem (a posztolástól is). :( Ügyi vagy amúgy!! :)

    VálaszTörlés
  5. Panna, örülök, hogy tetszett, jövök még tapasztalatokkal! Van még pár dolog a tarsolyomban! :D

    Mellissina2, a lap tetején van egy fogyókúra felirat amire kattintva bejön a napi 5-szöri étkezéshez segítség, ezzel a módszerrel még számolgatnod sem kellene! Ha azt most elkezdenéd, szerintem 2 hónap alatt lemenne az a fránya 5 kiló, vagy még hamarabb! :D

    Kriszti, én is csináltam a szétválasztó diétát, de a fehérje napon majd megőrültem egy szelet kenyérért, csokiért, a szénhidrátnapon pedig egy jó pohár tejért. ;D A leadott kilók is szépen visszajöttek, mikor újra a megszokott módon étkeztem.
    Ebben a módszerben az a jó, hogy mindenféle ételt ehetünk, igazából a helyes táplálkozásra tanít meg minket ami egy életen át tartható, így a kilók száműzve lesznek!
    Ha pedig elértük vele a kívánt súlyt, lehet emelni az adagokat súlymegtartó mennyiségig amiről majd külön bejegyzésben írok, csak össze kell szedjem a gondolataimat, mert nagyon sok tapasztalatom van már ezen a téren és sokat is olvastam ebben a témakörben! :)))
    Kíváncsi leszek ám az eredményeidre, remélem valahol itt a bejegyzések során még beszélünk róla!! :D

    Emőke! Le a kalappal, nagyon ügyes vagy, neked már nem kell bizonygatni semmit, mert szépen megtapasztaltad és tapasztalod folyamatosan a saját bőrödön, hogy neked mi a jó!
    32 km? B@sszus! Jujj, elnézést!!! :))) Irigyellek!
    Látom a Réka másnak is bejön, mármint a tornája neki a legintenzívebb. ;D Remélem azért tudtam valami újat is írni, aminek hasznát veszed.
    Kíváncsiskodhatok? Hogy érted azt, hogy elvették a kedved az írástól?
    Amúgy köszönöm, hogy benéztél!!!! :))

    VálaszTörlés
  6. Szia Barbi!
    Nagyon jó a bejegyzés, én is szívesen olvasnék még ezzel kapcsolatban a tapasztalataidról!
    Nekem sajnos még nem indult be igazán a mozgás, étkezésre valamennyire sikerül odafigyelnem.
    Jó lenne kipróbálni ezt a tervet! Majd igyekszem!
    Mindenesetre köszi, hogy megosztottad velünk!!!

    VálaszTörlés
  7. Hasznos dolgokat sorolsz fel! A nagyobbik lányom figyelmébe fogom ajánlani hogy olvassa el!Bár mindig azt mondtam, hogy először agyban dől el, és akarni kell. Ha eldöntötte valaki magában hogy leakar adni pár kg-t akkor biztos úgy is lesz. Fiatalon én is sikeresen /akkor még nem volt ennyi tanácsadás/ megszabadultam a felesleges kg-tól!

    VálaszTörlés
  8. Marika, tudod, 4. pont!
    Én a pici mellett kezdtem el, és rájöttem nem volt igazam, mikor azzal takaróztam, hogy most minden időmet elveszi a törpe, majd, ha ovis lesz, majd, ha iskolás lesz, majd, ha nyár lesz stb. stb. A dietetikus aki az elején segített megnyugtatott, hogy "0" mozgással is le fogok fogyni, és ez igaz is. Viszont mikor látod, hogy beindul a fogyás, az akkora sikerélményt ad, hogy teljesen felspanolja az embert és minden rejtett tartaléka felszínre tör, na akkor jön a mozgás utáni vágy. Persze vannak kivételek. ;) A legjobb az egészben, hogy egészséges módszerrel érem el a célom!
    Nekem is van még mit leadnom! A blogom egy kicsit hátráltatott ebben, de ez megint csak egy kifogás! ;D
    Nagyon örülök, hogy tetszett a bejegyzés!
    Jövök még ebben a témában, remélem Te is benézel még!! :)))

    VálaszTörlés
  9. Kedves Éva, köszönöm! Valószínű agyban dől el, de én már úgy unom, hogy mindenhol ezt mondják, ezért én nem teszem! :))
    Szerintem elég kirakni egy jól látható helyre az elérni kívánt célt (fotó, terv, stb.) és akkor naponta szembesülünk vele, ad egy belső lökést, folyamatosan a szemünk előtt van. Előbb utóbb bevonzzuk! Az álmok valóra válnak, ha folyamatosan életben tartjuk! :D
    Neked is sikerült, most pedig sokkal több segítség van, csak körül kell néznünk.
    Remélem a lányod is talál pár hasznos dolgot!
    Örülök, hogy benéztél! :D

    VálaszTörlés
  10. Én is kalóriaszámlálással és 5x evéssel fogytam 20 kg-ot

    VálaszTörlés
  11. Tessék mondani, és az mit tegyen aki megsütötte a Te kakaós csigádat, és megevett belőle 5 darabot?? :)) és ezt egy étkezésre :)
    Talán hétvégén a blogom közelébe jutok, és felteszem! Finom volt!

    VálaszTörlés
  12. hihi :D 5 db? az szééép! :D Barbi: majd írok mailt :) Amúgy meg jövök én csak nem mindig kommentelek... :) /fb-on aktívabb vagyok asszem. Ott jobban szeretek hozzászólni/

    VálaszTörlés
  13. Bianka, nagyon jók az ilyen visszajelzések! Le a kalappal, én meg ilyen trehány vagyok, hogy szünetelek, persze, mert a heti 3-4 tepsi sütit tolom magamba! :DD Nagyon ÜGYES voltál!!!!

    Mónika :))))))))))))))
    Mintha magamat látnám ahogy megeszem egy rúd kalácsot! Nagyon kíváncsi vagyok rá milyen lett, mert azt már tudom, hogy finom volt!
    Jó érzés, ha másoknál látom viszont a sütimet!!! :)))

    Emőke, látnál engem, mennyit vagyok képes eltüntetni! Most aztán én is verem rendesen a billentyűket!!! :))) Várom az emilt! Sajnos én még nem fb-om, iwiw rajongó vagyok, de egyre inkább azt látom, hogy be kell hódoljak én is. ;D

    VálaszTörlés
  14. Hamarosan blogomon lesz a kakaós csigád!!! :)

    VálaszTörlés
  15. Ez de jó:) Végre ide is eljutottam:):)

    VálaszTörlés
  16. Kovtama, remélem írsz majd valamit a blogodon, ha esetleg kipróbálod a számlálóprogramot vagy hasonló! Örülök, hogy ezt is elolvastad, jövök még pár írással ehhez a témához kapcsolódóan, de az szerintem a nyári szünet végén lesz. :)

    VálaszTörlés
  17. Én jövő nyárra 15 kg-tól szeretnék megszabadulni. A programot biztos fogom használni, köszi. Én nem eszem rizst, krumplit, fehér kenyeret. Most meg tudom állni, hogyha sütök, akkor sem eszem belőle teljes mennyiséget, csak megkóstolom. Ez van. Valamit valamiért. Azt majdnem elfelejtettem, hogy én Calanetics tornát csinálom, nekem az jött be eddig legjobban. További kellemes nyarat!

    VálaszTörlés
  18. Csongi! Nagyon jó, hogy ilyen kitartó és céltudatos vagy! Ez már az első lépés a cél felé. Viszont ne felejtsd el, hogy a rizs és krumpli nagyon fontos táplálékunk és módjával bátran ehető, hacsak nem akarod egy életen át nélkülözni! :)
    Mert, ha az elért súly után újra bevezeted az étrendedbe, hízhatsz tőle!
    Ha használod a kalóriaszámlálós programot akkor látni fogod, hogy még a fehérkenyér is belefér, de azért jobbak a teljeskiőrlésű pékáruk, akár fehérliszttel felesbe sütve is! Az ezekben lévő rostok, leradírozzák a bélfalakról az évek alatt rárakódott bélsárt és magukba szívják a méreganyagokat, tehát igen fontos a fogyasztásuk! Reggel és este 6 dkg pékáru, ebédre pedig 15 dkg rizs vagy krumpli lelkiismeretfurdalás nélkül belefér! Ez az én (és sok szakember, dietetikus) véleményem, nem akarom senkire ráerőltetni, de fontosnak tartottam leírni. Főleg azért mert sokan imádjuk a szénhidrátokat és mégis annak megvonásával próbálunk fogyni, de utána bizony duplán bepótoljuk amit megvontunk magunktól, aminek egyenes következménye a visszahízás.
    A napi 5x-i étkezésről itt írtam bővebben:
    http://barbikonyhaja.blogspot.com/2011/03/fogyokura-egeszsegesen.html
    Nagyon sok kitartást, önuralmat és sikerélményt kívánok a célod eléréséhez vezető úton!! :)
    Ja! A Callenetics tornát én is csináltam és nagyon jó, ajánlom mindenkinek! :)
    Szép nyarat Neked is!! :D

    VálaszTörlés
  19. Szia Barbi!
    Eme bejegyzés óta eltelt 3 év. Kérdésem annyi lenne, sikerült megtartani a kívánt súlyt vagy még tovább fogytál? Sürgősen neki kell látnom ismét a súlyfaragásnak, mert hiába adtam én le lánykoromban 27 kilót, nagyon gyorsan és látványosan, nem sikerült megtartani. Ugyanis megismertem a férjemet, jött Nagyfiú és a szoptatásnál úgy felborult a hormonháztartásom, hogy több jött vissza, mint amennyit leadtam. Most meg már teher ez a sok felesleg és nagyon keresem az ideális étrendet. A mozgás megvan, nekem is a Calalnetics vált be, reggel gyorsan letudható 20-30 perc alatt és utána lelkileg megnyugodva és kisimult egoval jöhet a nap. Csak az a fránya étkezés. Mert hogy a család meg eheti a finomságokat, nekik nem árt, s olyan nehéz lemondani róla. :-)
    Köszi a választ! :-))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...